Høyre slår tilbake: – Det er oppsiktsvekkende

Høyre-leder Erna Solberg.
Høyre-leder Erna Solberg.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vanskelig å ikke trekke på smilebåndet av disse tallene, sier Høyre-leder Erna Solberg. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

På aprilmålingen fra Opinion, laget på oppdrag fra ABC Nyheter og Altinget, gjør Høyre et kraftig byks fra marsmålingen. Erna Solbergs parti går frem 5,6 prosentpoeng til en oppslutning på 30,5 prosent.

– Det er vanskelig å ikke trekke på smilebåndet av disse tallene. Jeg syns det er veldig hyggelig at folk ønsker seg en ny regjering som tar ansvar for en bedre fremtid, sier Solberg til ABC Nyheter.

februarmålingen fikk Høyre 31,2 prosents oppslutning, men gikk kraftig tilbake på marsmålingen. Da fikk Høyre 24,9 prosent, men nå er de altså tilbake på 30-tallet.

– Vi er avhengige av et levedyktig næringsliv som skaper verdier vi kan bruke på å finansiere et godt velferdssamfunn også i fremtiden. Da er ikke svaret økte skatter, mener Solberg.

Stortingsmåling fra Opinion for ABC Nyheter og Altinget april 2024

Endring fra sist måling, som var i mars, i parentes:

Arbeiderpartiet: 19,0 (+0,2)
Høyre: 30,5 (+5,6)
Senterpartiet: 5,3 (-0,1)
Fremskrittspartiet: 15,3 (-1,1)
Sosialistisk Venstreparti: 9,4 (-1,4)
Rødt: 4,2 (-1,5)
Venstre: 5,2 (-0,6)
Miljøpartiet De Grønne: 3,4 (-1,5)
Kristelig Folkepart: 3,3 (+0,6)
Andre: 4,4 (-0,1)
– størst av de andre partiene er INP er med INP med 2,7 (+1,3)

Opinions partibarometer for april 2024 er basert på telefonintervjuer av et tilfeldig utvalg av 1001 personer.

71 prosent har avgitt svar om partipreferanse.

Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 2. april - 5. april.

Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt: «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» – «Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»

Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3,4 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.

Kilde: Opinion

– Det er oppsiktsvekkende

Valgforsker Svein Erik Tuastad ved universitetet i Stavanger virker overrasket over Høyres sterke måling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er oppsiktsvekkende at Høyre gjør det såpass godt i denne målingen, og framgangen er utenfor feilmarginen. Når vi ser på denne og alle andre målinger i april, er spriket i målingene av Høyre svært stort, det er fem prosent mellom de laveste og høyeste målingene, sier han til ABC Nyheter.

Rådgiver i Opinion, Martin Stubban, sier Høyre er inne i en god stim.

– De har ristet av seg habilitetssaken. Sammenlignet med forrige måling mobiliserer de flere av hjemmesitterne, sier Stubban til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet står på stedet hvil, med en oppslutning på henholdsvis 19 og 5,3 prosent.

– Den oppslutningen Senterpartiet har nå, på rundt seks til syv prosent, er det de historisk ligger på. Men hvis de blir så lave som ned på fire til fem prosent, som her og som på de siste målingene, vil ordet dramatisk mer bli på sin plass. Da kan det oppstå indre uro i partiet, sier Tuastad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På målingen har Senterpartiet en velgerlojalitet på 25 prosent. Det vil si at kun én av fire velgere som stemte på partiet ved stortingsvalget i 2021, vil stemme på partiet igjen.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet får 19 og 5,3 prosent på aprilmålingen. Her de to partiets ledere, Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB
Arbeiderpartiet og Senterpartiet får 19 og 5,3 prosent på aprilmålingen. Her de to partiets ledere, Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB

– Valgresultatet i 2021 var helt ekstraordinært for Senterpartiet. De hadde vel ikke hatt så god oppslutning siden EU-valgkampen i 1993. Tilsynelatende er det lett å tiltrekke seg velgere i opposisjon, så lenge du er offensiv nok. Men når du er såpass høy og mørk i opposisjon, så kommer virkeligheten og biter deg når du sitter med ansvaret. Det har vi sett mange eksempler på med andre partier også, understreker Stubban.

Høyre og Fremskrittspartiet ville alene fått 84 mandater om målingen var valgresultat. Dermed er de to partiene ett mandat unna flertall for å få Sylvi Listhaugs drømmeregjering.

– Dette er en god måling for Frp. De er også inne i en god stim, og deres drømmeregjering er innenfor rekkevidde. Frp er synlige i media og generelt er de på ballen med å kritisere regjeringen for høy prisvekst og skandaler blant statsråder. De har gode arbeidsforhold, men de er også flinke til å få oppmerksomhet rundt typiske Frp-saker, sier Stubban.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil bli mye intern krangel

Fremskrittspartiet går litt tilbake fra forrige måling og får 15,3 prosent.

Svein Erik Tuastad tror det skal mye til med en regjering med bare Høyre og Frp.

– Derimot tror jeg det kan være et realistisk mål at Frp kommer på mellom 15 og 20 prosent, og at de bare trenger ett av mellompartiene i tillegg til Høyre. Det vil styrke deres forhandlingsposisjon. Hvis alle fire, Høyre, Frp, Venstre og KrF, trengs for å få flertall, vil det bli mye intern krangel og politisk spill, sier valgforskeren.

Både Miljøpartiet De Grønne og Kristelig Folkeparti er under sperregrensen på målingen.

– Det store spørsmålet nå er om vi før neste stortingsvalg kommer over i en mer normal politisk dagsorden. De siste årene har det vært mange frustrerte velgere på grunn av nedgangstider. Hvis økonomien nå langsomt blir bedre, vil det kunne endre dynamikken i valgkampen, og da kan alt skje, mener Tuastad.