Stortingsmåling:Erna Solberg smiler tross nedgang – men det er Sylvi Listhaug som kan juble

Det kan bli store endringer i maktstrukturen på borgerlig side om stortingsmålingen til ABC Nyheter og Altinget holder seg. fra februar til mars har hele 34.000 velgere hoppet fra Erna Solbergs (t.h.) Høyre til Sylvi Listhaugs Fremskrittspari.
Det kan bli store endringer i maktstrukturen på borgerlig side om stortingsmålingen til ABC Nyheter og Altinget holder seg. fra februar til mars har hele 34.000 velgere hoppet fra Erna Solbergs (t.h.) Høyre til Sylvi Listhaugs Fremskrittspari. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Høyre blør velgere på Opinions ferske stortingsmåling for ABC Nyheter og Altinget, så opplever Fremskrittspartiet en kjempevekst. Ifølge statsviter kan målingen få stor betydning for norsk politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Frp er på fremmarsj og det kan endre norsk politikk, utbryter statsviter og førsteamuniensis ved Universitetet i Stavanger Svein Erik Tuastad om Opinions ferske stortingsmåling for ABC Nyheter og Altinget.

– Dette er Frps beste Opinionsmåling siden januar 2017, konkluderer Martin Stubban i Opinion. Det er dermed også den beste målingen til Sylvi Listhaug etter at hun ble leder for partiet i 2021.

– Det er jo veldig hyggelig å høre at målingene går riktig vei. Vi vet jo at det går opp og ned med målinger, men det viktigste for oss er å jobbe jevnt og trutt mot neste valg for å sikre at vi får bort Støre-regjeringen, sier Fremskrittsparti-leder Sylvi Listhaug til ABC Nyheter.

34.000 fra Høyre til Frp

I stortingsmålingen for mars er det spesielt tre partier som skiller seg ut. Alle tre på borgerlig side.

Høyre går tilbake med hele 6,3 prosentpoeng til 24,9 prosent. De er likevel desidert største parti på målingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Stubban har hele 34.000 velgere rømt fra partiet til Fremskrittspartiet. Det antallet velgere tilsvarer et fullsatt Ullevaal stadion i tillegg til et fullsatt Romssa arena (tidligere Alfheim stadion i Tromsø). Partiet går opp med 4,5 prosentpoeng til 16,3 prosent. De er dermed også kun 2,5 prosent unna Arbeiderpartiet, som i målingen øker med 1,2 prosentpoeng til 18.8 prosent.

– Dette er en svært interessant måling fordi den kan gi et signal om hvordan styrkeforholdet ved neste stortingsvalg blir, sier Tuastad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da er spørsmålet om vi får et sterkere og mer selvbevisst Frp enn vi har sett de siste årene. Det vil endre det politiske spillet og debatten. Frp vil kunne sette premissene på samme måte som Sp gjorde da de var store, sier Tuastad og påpeker:

– Det er ikke gode nyheter for Venstre og KrF.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opinions partibarometer gjennomført på oppdrag fra Altinget og ABC Nyheter mars 2024

Ap: 18,8% (+1,2)

H: 24,9% (-6,3)

Sp: 5,4 (+0,8)

Frp: 16,3 % (+4,5)

SV: 10,9 % (+0,9)

Rødt: 5,8 % (+1,2)

V: 5,8 % (-0,1)

MDG: 4,9 % (+0,6)

KrF: 2,6 % (-2.1)

Andre: 4,5 % (-0,9)

Størst av de andre partiene er INP med 1,4 % (-1,9)

• Opinions partibarometer for mars 2024 er basert på 1000 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg.

• 72 prosent (n=715) har avgitt svar om partipreferanse.

• Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 27. februar - 4. mars.

• Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt:

– «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?»

– «Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»

• Resultatene (n=1000) må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1,0 og 3,2 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.

– Vi mener at jo sterkere Fremskrittspartiet er, jo større er sannsynligheten for at vi ikke bare får en ny regjering, men også en ny blå politikk. Et sterkere Frp gir makt til å få gjennomslag for lavere skatter og avgifter og en verdig eldreomsorg, stoppe sløsingen på mange områder, som bidrar og subsidier til den grønne «tilkarringsindustrien». Offentlig sektor må reduseres, ikke bare fortsette å vokse videre, sier Listhaug.

– Det er ikke bærekraftig!

Fremskrittspartiet i kampform

Svein Erik Tuastad er valgforsker og Førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger (UiS). Foto: UiS
Svein Erik Tuastad er valgforsker og Førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger (UiS). Foto: UiS

Tuastad mener Frp har klart å markere seg i mediebildet i det siste i flere saker som pensjon, klimakamp-skepsis og gjengkriminalitet.

– Med tanke på gjengkriminalitet kan Frp på en klassisk måte for partiet kanalisere inn en økende uro i befolkningen på et felt hvor politikerne virker veldig tafatte, mener han.

Overfor ABC Nyheter peker Frp-lederen på flere av disse områdene, i tillegg til forsvarspolitikk, et offentlig sektor som bare eser ut og slaget Fpu-leder Simen Velle tok for guttene som sliter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser at mange er enig med oss i at utfordringene gutta står overfor må tas på alvor. Guttene kommer tapende ut på mange områder og den diskusjonen er det mange som nok setter pris på at vi tar opp, sier Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video fra «Debatten»: – Jeg har ligget med mange menn

Det tredje partiet som opplever en større endring på målingen er KrF med en nedgang på 2,1 prosentpoeng til 2,6 prosent.

Solberg smiler tross nedgang

I Høyre tar man nedgangen med fatning.

– Jeg smiler! For dette vil jeg si var ganske ventet etter den elleville målingen dere hadde sist måned, der vi fikk over 31 prosent. Dette stemmer mer med de øvrige målingene om dagen, og er nok nærmere sannheten, sier partileder Erna Solberg til ABC Nyheter.

– Jeg synes det vitner om god medvind for borgerlig side at vi får 89 mandater, selv når vi går en del tilbake og KrF er under sperregrensen. Så er jeg veldig klar over at det er lenge til valget, så vi må alle jobbe på, sier hun videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Høyre-leder Erna Solberg i Stortinget tidligere denne uken der det ble konstatert sterk kritikk mot henne og hennes regjering i habilitetssaken. Hun tar tallene fra ABC Nyheter og Altinget med stor ro og sier de stemmer godt overens med de andre målingene partiet får for tiden. Foto: Javad Parsa / NTB
Høyre-leder Erna Solberg i Stortinget tidligere denne uken der det ble konstatert sterk kritikk mot henne og hennes regjering i habilitetssaken. Hun tar tallene fra ABC Nyheter og Altinget med stor ro og sier de stemmer godt overens med de andre målingene partiet får for tiden. Foto: Javad Parsa / NTB

Tallene viser at hele 34.000 velgere har hoppet over fra Høyre til Frp. Tuastad kaller denne overgangen oppsiktsvekkende.

– Det ville vært lett å tenke at aksjeskandalesaken til Erna spiller inn, men jeg tror dette kan ha mer å gjøre med at Frp er på stigende kurs som et tydelig opposisjonsparti. Dessuten får Frp mange stemmer fra «andre parti», og vi vet at blant disse var INP størst, sier han.

INP-splittelse skader

INP går på målingen tilbake fra 3,5 prosent i februar til 1,4 prosent i mars på denne målingen.

– Dette tyder på at partisplittelsen i januar nå begynner å få skadelige virkninger. INP er fortsatt størst av småpartiene, opplyser Stubban. I denne målingen ville de ikke fått noen mandater på Stortinget.

– At INP går så sterkt tilbake, er interessant og kan også være et alvorlig varsku for partiet. Spetakkelet og splittelsen faller selvfølgelig ikke i smak hos velgerne, konkluderer Tuastad.

Oppslutning om andre partier

Industri- og Næringspartiet 1,4 %

Pensjonistpartiet 0,8 %

Demokratene 0,5 %

Partiet Sentrum 0,5 %

Konservativt 0,4 %

Liberalistene 0,2 %

Norges kommunistiske parti 0,2 %

Kystpartiet 0,1 %

Folkets parti 0,1 %

Piratpartiet 0,1 %

Alliansen 0,1 %

Andre totalt 4,5 %