Høyre går kraftig frem på ny måling

– Dette er jo helt utrolige tall, sier Høyre-leder Erna Solberg om målingen.
– Dette er jo helt utrolige tall, sier Høyre-leder Erna Solberg om målingen.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre og Erna Solberg kan juble over februarmålingen til ABC Nyheter og Altinget. – Dette er en oppsiktsvekkende måling, mener valgforsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er jo helt utrolige tall. Så gode at jeg vel ikke tør å tro at vi er helt der oppe, kun på bakgrunn av én enkelt måling. Men utviklingen for både Høyre og resten av borgerlig side ser veldig god ut nå, sier Høyre -leder Erna Solberg til ABC Nyheter.

På februarmålingen fra Opinion, laget på oppdrag fra ABC Nyheter og Altinget, går Høyre kraftig frem. Erna Solbergs parti får en oppslutning på 31,2 prosent, en oppgang på 5,7 prosentpoeng.

– Hva sier du til de som har trodd at aksjesaken skulle slå negativt ut for Høyres oppslutning?

– Forhåpentligvis er både denne og andre målinger et uttrykk for at innholdet i politikken og de politiske sakene er det viktigste for folk, svarer Solberg.

– Verdens enkleste opposisjonsjobb

Valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener målingen er oppsiktsvekkende.

– Dette er en oppsiktsvekkende måling fordi Høyres framgang er så stor, den er klart statistisk pålitelig. Det tyder på at aksjesaken nå så å si offisielt er over for Høyrevelgerne sin del, selv om det kommer en ekstrarunde når kontrollkomiteen legger frem sin sak. Erna er igjen stjerna, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva tror du oppgangen skyldes?

– Du kan si at Høyre må ha noe opp mot verdens enkleste opposisjonsjobb. Det eneste de trenger å gjøre, er å la være å lage nye skandaler. Så kommer frustrerte velgere nærmest som en flyktningstrøm, frustrert både over de økonomiske tidene og over alt negativt, som med skandalene til statsrådene, sier Tuastad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammenlignet med forrige måling, henter Høyre flere fra hjemmesittergruppen og Fremskrittspartiet, mens hentingen av velgere fra regjeringspartiene ligger stabilt.

– Det er et et stort byks på én måling, selv om den forrige målingen var i desember, og oppslutningen til Høyre på denne målingen er litt høyere enn gjennomsnittet av målingen, men oppgangen er reell, sier Opinion-rådgiver Martin Stubban til ABC Nyheter.

Stortingsmåling fra Opinion for ABC Nyheter og Altinget februar 2024

Endring fra sist måling, som var i desember, i parentes:

Arbeiderpartiet: 17,6 (-)
Høyre: 31,2 (+5,7)
Senterpartiet: 4,6 (-0,4)
Fremskrittspartiet: 11,8 (-1,3)
Sosialistisk Venstreparti: 10,0 (-0,2)
Rødt: 4,6 (-2,2)
Venstre: 5,9 (-1,3)
Miljøpartiet De Grønne: 4,3 (0,3)
Kristelig Folkepart: 4,7 (0,4)
Andre: 5,4 (-1,0), i dette INP: 3,5 (-0,4)

Opinions partibarometer for februar 2024 er basert på telefonintervjuer av et tilfeldig utvalg av 1000 personer.

71 prosent har avgitt svar om partipreferanse.

Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 29. januar - 5. februar.

Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt: «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» – «Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»

Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3,4 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.

Kilde: Opinion

Klart borgerlig flertall

Arbeiderpartiet står på stedet hvil siden forrige måling. Det gir en oppslutning på 17,6 prosent, mens regjeringspartner Senterpartiet går marginalt tilbake til 4,6 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Borgerlig side får klart flertall på målingen. Hvis denne målingen var et valgresultat, ville Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti fått 95 mandater på Stortinget. Det kreves 85 mandater for å få flertall.

Men Høyre og Fremskrittspartiet hadde også fått flertall med bare ett av de to borgerlige partiene.

Det synes Tuastad er verdt å merke seg.

– Hvis dette blir valgresultatet, vil det kunne øke sjansen for en flertallsregjering fordi det da kan være lettere å få Fremskrittspartiet til å «harmoneres» med et av sentrumspartiene, altså Venstre eller KrF, i tillegg til Høyre som de har et bra forhold til, sier han.

INP marginalt tilbake

Industri- og Næringspartiet (INP) får en oppslutning på 3,5 prosent. De går tilbake 0,4 prosentpoeng fra forrige måling. De siste månedene har det vært mye uro i partiet, og for to uker siden gikk partileder Owe Ingemann Waltherzøe av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Owe Ingemann Waltherzøe har startet nytt parti. Foto: Emilie Holtet / NTB
Owe Ingemann Waltherzøe har startet nytt parti. Foto: Emilie Holtet / NTB

– Det er interessant at INP er såpass høye som 3,5. Den indre striden og splittelsen har ikke sendt INP inn i skyggene ennå, men tiden vil vise hva som skjer videre, sier Tuastad.

Få dager etter at han trakk seg, startet Waltherzøe et nytt parti. Det nye partiet har fått navnet Det norske industriparti (DNI).

– Her er det fortsatt såpass mye oppi lufta ennå, og jeg er usikker på om alle har fått med seg det som har skjedd. Man oppfatter kanskje bråket, men vet ikke hva det betyr. Det er så mye som er uklart ennå, og det er ingen som har oppgitt at de vil stemme på det nye partiet. Det er for tidlig, rett og slett, sier Stubban.