Høyre stabil på ny måling: Ekspertene uenig om det betyr at Solberg er trygg

Høyres partileder Erna Solberg.
Høyres partileder Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsviter Svein Erik Tuastad mener målingen tyder på at skandalesaken nå ikke betyr noe særlig mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I ABC Nyheter og Altingets stortingsmåling for november, gjennomført av Opinion, går Høyre svakt frem med 0,7 prosentpoeng sammenlignet med målingen for oktober.

Partiet havner på 26,3 prosent, og ville, hvis det var valg i morgen, hatt 49 representanter inne på Stortinget. Sammen med Venstre (10), Kristelig Folkeparti (3) og Fremskrittspartiet (24) ville de borgerlige partiene hatt flertall på Stortinget.

– Dette er en kjempeflott måling for Høyre, sier Høyre-leder Erna Solberg til ABC Nyheter.

Made with Flourish

Les mer om norsk politikk her!

– I kommunevalget i høst ble vi Norges største parti for første gang på 99 år. At vi, ifølge denne enkeltmålingen, fortsatt ligger på et høyt nivå er gledelig. Jeg tror mange velgere nå ser at det kommer nye, dyktige Høyre-ordførere til i sine kommuner, og tolker disse tallene som en støtte til dem og den politikken de har gått til valg på å sette i gang med, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opinions partimåling på vegne av Altinget/ABC Nyheter for november 2023

Ap: 18,0 prosent (-2,2)
Høyre: 26,3 prosent (+0,7)
Sp: 5,9 prosent (-0,1)
Frp: 13,3 prosent (+1,0)
SV: 11,0 prosent (+2,0)
Rødt: 4,9 prosent (-1,6)
Venstre: 5,8 prosent (-0,1)
MDG: 4,4 prosent (+0,3)
KrF: 3,8 prosent (+0,5)
Andre: 6,6 prosent (-0,3) – størst av disse er INP med 3,7 prosent (-1,1)

Opinions partibarometer for november 2023 er basert på telefonintervjuer av et tilfeldig utvalg av 1000 personer.

73 prosent har avgitt svar om partipreferanse.

Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 24. til 30. oktober.

Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt: «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» – «Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»

Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3,2 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.

Kilde: Opinion

Made with Flourish

Ekspertene uenig

At Høyre holder seg stabil på denne målingen, selv om partilederen den siste tiden har stått i en av de verste stormene norsk politikk har sett i nyere tid, tror statsviter Svein Erik Tuastad er gode nyheter for partiet.

– Målingen er svært godt nytt for Høyre, fordi den tyder på at skandalesaken nå ikke betyr noe særlig mer, sier Tuastad til ABC Nyheter.

Tuastad er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Han mener at hvis Høyre får avklart lederspørsmålet innen noen måneder med enten en klar begrunnelse for at Solberg fortsetter, eller med en god prosess for lederskifte, ligger partiet godt an i den lange valgkampen fram mot valget i 2025.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgforsker Johannes Bergh er imidlertid ikke like optimistisk.

– Jeg tror ikke Solberg har klart å ri av stormen etter Finnes-saken ennå. Høyre har velgere som er rimelig lojale, men en sånn situasjon hvor denne saken bare fortsetter å få medieoppslag og ikke blir lagt død, gjør det vanskelig for Høyre å få fokuset over på egen politikk, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel og Hamas har kapret oppmerksomheten

Rådgiver i Opinion, Martin Stubban, mener han ser en fortsettelse av en trend som startet allerede i august.

– Etter forrige måling der Høyre gikk klart ned fikk jeg veldig mange spørsmål om det skyldtes Sindre Finnes og aksjesaken, men hvis vi ser på den utviklingen over tid så ser vi at den utviklingen egentlig bare var fortsettelsen av en trend som startet allerede i august, sier han og forklarer:

– Da valgkampen startet begynte Høyre å falle litt på målingene. Det har sammenheng med at de lå unaturlig høyt og at de fikk få angrep mot seg. Men da valgkampen startet fikk de desto sterkere angrep mot seg fra konkurrerende partier, men også mer søkelys fra media.

Han tror mye av årsaken til at Høyre har holdt seg stabil på denne målingen også kan skyldes at aksjesaken har havnet litt i bakgrunnen på grunn av andre hendelser den siste tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen ble gjennomført mellom 24. oktober og 30. oktober, en tid hvor blant annet krigen mellom Israel og Hamas har fått mye oppmerksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi får se når hun skal svare for aksjesaken i kontroll- og konstitusjonskomiteen om denne saken vil blusse opp igjen da, men den har jo havnet litt i bakgrunnen de siste ukene i og med at andre politiske saker og krigen mellom Israel og Hamas har vært mest i fokus, sier Stubban til ABC Nyheter.

– Foreløpig ser det ut som hun har greid å ri av denne stormen, men samtidig er ikke saken over, legger han til.

Made with Flourish

Solberg: – Innstilt på å rydde opp

Solberg selv ønsker ikke å spekulere i hva stabile målingene vil ha å si for lederspørsmålet i partiet.

– Jeg synes det er ryddigst at andre enn meg vurderer hvilken innvirkning aksjesaken har på målingene, sier hun til ABC Nyheter.

– Jeg er uansett lei meg for at jeg har vært inhabil i flere saker jeg var med på å behandle som statsminister. Det er helt klart at jeg burde spurt og gravd mer enn jeg gjorde i Sindres aksjer. Nå er jeg innstilt på å rydde opp i denne saken og svare på alle spørsmål. Det har jeg gjort i over seks uker til pressen og Stortinget, og 7. november stiller jeg på høring i kontrollkomiteen, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økokrim avgjørelse fredag

Senere i dag, fredag, blir det klart om Økokrim vil åpne etterforskning av Solberg og Finnes i forbindelse med aksjehandel og habilitet.

Skulle det vise seg at det blir etterforskning, mener flere eksperter at Erna Solberg må trekke seg.

Pressesjef i Høyre Cato Husabø Fossen ville, på direkte spørsmål under Redaktørforeningens høstmøte torsdag, likevel ikke forskuttere partilederens avgjørelse dersom Økokrim skulle åpne etterforskning.

– Det er noe Erna vil ta stilling til når avgjørelsen fra Økokrim kommer, sa Husabø Fossen.