Valgforsker tror løpet kan være kjørt for Høyres leder: – Erna ønsker å trekke seg

Høyre-leder Erna Solberg under den muntlige spørretimen i Stortinget 18. oktober 2023.
Høyre-leder Erna Solberg under den muntlige spørretimen i Stortinget 18. oktober 2023. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er tiden i ferd med å renne ut for en av Norges mest populære politikere noensinne, eller klarer hun å ri stormen av nok en gang?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er spørsmålet både partikolleger, partimotstandere, velgere og valgforskere nå stiller seg.

I morgen, fredag, blir det klart om Økokrim vil åpne etterforskning av tidligere statsminister og hennes ektemann Sindre Finnes i forbindelse med aksjehandel og habilitet.

Velger Økokrim å gjøre det, kan etterforskningen bli begynnelsen på slutten for Solbergs politiske karriere. Lar de være å etterforske ekteparet vil mange uavklarte spørsmål fortsatt henge i luften. Til syvende og sist handler det om tillit, troverdighet og autoritet.

Mediene jakter flere avsløringer

Erna Solberg, ektemannen Sindre Finnes, og pressesjef i Høyre, Cato Husabø Fossen. Foto: Tuva Åserud / NTB Foto: NTB
Erna Solberg, ektemannen Sindre Finnes, og pressesjef i Høyre, Cato Husabø Fossen. Foto: Tuva Åserud / NTB Foto: NTB

Erna Solberg har også måttet svare kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om saken, og må trolig møte i en høring på et senere tidspunkt.

I mellomtiden jakter mediene på flere avsløringer om ektemannens aksjehandler og i hvilken grad det gjorde Solberg inhabil i saker av stor betydning for norsk næringsliv, landets innbyggere og utenlandske interesser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettavisen har snakket med valgforsker og førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger. Han tror det kun er et tidsspørsmål før Erna Solberg går av som Høyres partileder dersom Økokrim vil etterforske henne, og spesielt dersom etterforskningen trekker ut i tid.

«Hun vil trekke seg med større verdighet»

– Jeg tror at Erna ønsker å trekke seg, men helst litt senere enn at det får et «skandalestempel». Hun vil trekke seg med større verdighet og ikke under skyggen av mannens aksjehandler, sier Tuastad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det haster for landets største parti å få en rask avklaring på Solbergs rolle og ansvar i ektemannens omfattende aksjehandler under ekteparets åtte år i statsministerboligen.

En langvarig etterforskning vil kunne ødelegge for Høyres posisjon og gjøre det svært krevende å skulle bygge opp en eventuell ny kandidat fram mot neste stortingsvalg i 2025.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Erna Solberg snakket ut en uke etter aksje-skandalen

«Det vil være det beste for partiet»

Omdømme-ekspert og Høyre-velger, Trond Blindheim, tror løpet er kjørt dersom Økokrim bestemmer seg for å åpne sak mot ekteparet.

– Jeg tror hun vil trekke seg som leder i partiet ved neste landsmøte hvis det blir etterforskning, og at det vil være det beste for partiet, sier Blindheim til Nettavisen. Han mener det er vanskelig å se for seg at Solberg skal kunne gå inn i valgkampen «med politiet i hælene».

«Kan bety at Solbergs tid som partileder snart er ute»

Politisk redaktør i Aftenposten, Kjetil B. Alstadheim, mener det er grenser for hvor lenge Høyre kan vente dersom partiet skal ha en ny leder og en ny statsministerkandidat.

«Skal en ny leder få tid til å etablere seg, er det ikke stort mer enn tiden og veien. Om noen skal ta over, bør det skje i løpet av vinteren eller tidlig vår neste år. Ukene går fort frem til neste stortingsvalg. Om Økokrim fredag bestemmer seg for å åpne etterforskning, kan det bety at Solbergs tid som partileder snart er ute», konkluderer Alstadheim i en politisk kommentar torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kan bli klarere om Høyre må se seg om etter en ny partileder»

Erna Solberg risikerer å bli etterforsket av Økokrim. Foto: Javad Parsa / NTB
Erna Solberg risikerer å bli etterforsket av Økokrim. Foto: Javad Parsa / NTB

Kommentator i DN, Eva Grinde, mener også mye står på spill for Norges tidligere statsminister, og at fredag blir en D-dag både for henne og partiet hun i en årrekke har ledet suverent.

«Mye står på spill for Erna Solberg. Fredag kan det bli klarere om Høyre må se seg om etter en ny partileder», oppsummerer Grinde i Dagens Næringsliv. Hun skriver at saken slo ned i norsk offentlighet som et «durabelig drønn».

Innrømmer at hun kan ha vært inhabil

I et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite i begynnelsen av oktober innrømmet Solberg at hun som følge av ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler kan ha vært inhabil i arbeidet med oljeskattepakken som ble innført i starten av coronapandemien. Hun nevnte også flere andre eksempler.

«Jeg må derfor nøye meg med å si, i tråd med hva jeg har gitt uttrykk for tidligere, at det trolig er snakk om en rekke tilfeller», skrev Høyre-lederen i et svar til komiteen.