RME: Nei, Norge kan ikke bruke alle flaskehalsinntektene til å senke nettleien

RME OG FREIBERG: Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg, her på Equinors høstkonferanse 26. november, fastholder at alle inntektene fra utenlandshandelen med kraft kan gå til å senke nettleien i Norge.
RME OG FREIBERG: Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg, her på Equinors høstkonferanse 26. november, fastholder at alle inntektene fra utenlandshandelen med kraft kan gå til å senke nettleien i Norge. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Norge kan bruke alle inntektene fra utenlandskablene til å senke nettleia, skrev olje- og energiminister Freiberg til Bjørnar Moxnes (Rødt). Slett ikke, sier EU-byrået Acer's forlengede arm i Norge.

– Vi ser nå at det Freiberg skrev, at Norge kan bruke alle flaskehalsinntektene til å lette nettleien i Norge, er en ren bløff, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter.

– For vi ser nå hva Acers forlengede arm i Norge, sier, legger han til etter nye opplysninger ABC Nyheter har innhentet fra det nye organet RME, Reguleringsmyndigheten for energi.

I diskusjonen om utenlandkabler bidrar til høyere kraftpriser og nettleie, blir det sagt at inntektene Statnett får av handelen med kraft gjennom disse kablene, kan gå til lavere nettleie for norske husholdninger og næringsliv.

«Utenlandsforbindelsene genererer samtidig flaskehalsinntekter som i sin helhet inngår som reduksjon i tariffgrunnlaget for transmisjonsnettet.», skrev statsråd Freiberg (Frp) i et svar 8. mai til Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes.

Inntektene fra kjøp og salg av kraft via utenlandskablene kalles flaskehalsinntekter.

Freibergs påstand fikk Nei til EUs leder Kathrine Kleveland til å rykke ut:

– Kjell-Børge Freiberg villedet Stortinget i Acer-sak, sa hun til ABC Nyheter.

Ifølge Kleveland er det lovstridig etter EUs energilovverk, den såkalte 3. energipakke, å avsette all slik inntekt, kalt flaskehalsinntekter, til å senke nettleien.

Dette sier myndigheten RME:

Stortingsflertallet har sluttet seg til EUs energipakke. Artikkel 16/6 i EU-forordning 714/2009, som nå er norsk lov, slår fast at flaskehalsinntektene skal gå til å sikre, vedlikeholde eller øke utenlandsforbindelsene. Tiloversblivende penger kan brukes til å senke nettleia.

Reguleringsmyndigheten Acer, i Norges tilfelle det nyopprettede Reguleringsmyndigheten for energi (RME) som skal forvalte EUs lovverk i Norge, er uavhengig av norske myndigheter og har siste ord i anvendelsen av flaskehalsinntekter.

Hva sier så RME til en påstand om at alle flaskehalsinntekter kan gå til å senke nettleien?

– Vi legger til grunn at Statnett fortsatt sørger for at den eksisterende overføringskapasiteten står til rådighet for markedet, at overføringsforbindelsene vedlikeholdes og at de investerer i økt overføringskapasitet dersom det er samfunnsøkonomisk lønnsomt, som de har plikt til i dag, sier seksjonssjef Tore Langset i RME til ABC Nyheter.

– Vi legger også til grunn at flaskehalsinntektene først skal brukes til å dekke kostnadene knyttet til dette og deretter til å redusere tariffene i transmisjonsnettet, som de gjør i dag, fortsetter han.

– Statnett står imidlertid ikke fritt til å avgjøre hvordan flaskehalsinntektene skal brukes. RME skal vurdere om Statnett har oppfylt kravene i direktivet og må formelt fastsette hvor mye av flaskehalsinntektene som kan brukes til å redusere tariffene, slår seksjonssjefen fast.

Ifølge Tore Langset har dette blitt gjort årlig fra før, og vil i praksis ikke ha vesentlig betydning for nettleien i Norge.

OED: Freiberg står på sitt

Spørsmålet er da om olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg fastholder det han skriver til stortingsrepresentant Moxnes, at flaskehalsinntekter i sin helhet inngår som reduksjon i tariffgrunnlaget for transmisjonsnettet.

«I tariffgrunnlaget inngår blant annet kostnader for å sørge for at eksisterende utvekslingskapasitet er tilgjengelig for markedet, vedlikeholds- og investeringskostnader, og flaskehalsinntektene.», innleder Olje- og energidepartementet sin kommentar til ABC Nyheter om RMEs uttalelse.

«Kostnadene bidrar til at tariffgrunnlaget blir større, mens flaskehalsinntektene bidrar til å redusere beløpet som skal fordeles gjennom tariffene. Formuleringen i statsrådens svar til stortingsrepresentanten er i samsvar med dette.», skriver OED.

RME presiserer overfor ABC Nyheter at det statsråden har sagt og redegjort for til Stortinget, er i overensstemmelse med RMEs syn. Ifølge RME er det derfor ingen konflikt mellom det han har sagt og det Tore Langset er sitert på.

– Freiberg driver høyt spill

KATHRINE KLEVELAND Foto: Nei til EU
KATHRINE KLEVELAND Foto: Nei til EU

– Svaret fra RME bekrefter at det nå er EØS-reglene som styrer. RME er uavhengig av norske myndigheter og skal konkret avgjøre hvor stor del av flaskehalsinntektene som kan brukes til å redusere nettleien. Dette kan verken Statnett eller Freiberg overprøve, lyder reaksjonen fra Nei til EUs leder Kathrine Kleveland.

– Derfor kan heller ikke Freiberg garantere at flaskehalsinntektene fullt og helt fortsatt skal brukes til å redusere nettleien, sier hun til ABC Nyheter.

– Tvert imot er hovedregelen fra EU at inntektene skal brukes til å vedlikeholde og øke overføringskapasiteten i nettet. Jeg er bekymret for at Freiberg driver et høyt spill med nettleien til norske forbrukere, sier Kleveland.

– Bløff og grov feilinformasjon

– Vi ser nå at det Freiberg skrev, at Norge kan bruke alle flaskehalsinntektene til å lette nettleien i Norge, er en ren bløff, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter etter uttalelsen fra RME.

FREIBERG-BLØFF: Bjørnar Moxnes (Rødt) etter RMEs uttalelse om flaskehalsinntekter. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
FREIBERG-BLØFF: Bjørnar Moxnes (Rødt) etter RMEs uttalelse om flaskehalsinntekter. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– For det har vi ikke lov til, hilser Acers forlengede arm inn i norsk energipolitikk, RME. De sier svart på hvitt at først må flaskehalsinntektene brukes til å betale for nye kabler og vedlikehold av eksisterende. Deretter kan de brukes til å lette nettleia, fortsetter han.

– Og ikke nok med. RME skal vurdere om disse kravene er oppfylt og deretter fastsette hvor mye som kan brukes på nettleien. Da ser vi at statsråden har gitt grov feilinformasjon til Stortinget. Dette viser hvor langt Solbergregjeringen går i å skjønnmale EØS-avtalen og late som om Norge ikke har gitt bort suverenitet over energipolitikken vår.

Ifølge Moxnes er dette en ydmykende situasjon for en selvstendig nasjon.

– Og vi har blitt fortalt at den store fordelen med utenlandskabler er at de vil kutte nettleien.Det grunnleggende problemet er at jo flere kabler du bygger, desto lettere kobler vi oss på EUs frie flyt av strøm. Og jo mer av de europeiske strømprisene importerer vi. Det er alvorlig for norske husholdninger og kraftforedlende industri, konkluderer Moxnes.

Artikkelen er oppdatert med en presisering fra RME

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:54 Nok et nyvalg i Israel23:50 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43 Jesus-målrush snudde kampen for City23:40 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29 Helse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Gartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40 Pågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 New Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse
Siste nytt
23:54VerdenNok et nyvalg i Israel23:50SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43SportJesus-målrush snudde kampen for City23:40SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29NorgeHelse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57VerdenGartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40NorgePågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNew Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03PolitikkTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse
Populært