RME: Nei, Norge kan ikke bruke alle flaskehalsinntektene til å senke nettleien

RME OG FREIBERG: Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg, her på Equinors høstkonferanse 26. november, fastholder at alle inntektene fra utenlandshandelen med kraft kan gå til å senke nettleien i Norge.
RME OG FREIBERG: Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg, her på Equinors høstkonferanse 26. november, fastholder at alle inntektene fra utenlandshandelen med kraft kan gå til å senke nettleien i Norge. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Norge kan bruke alle inntektene fra utenlandskablene til å senke nettleia, skrev olje- og energiminister Freiberg til Bjørnar Moxnes (Rødt). Slett ikke, sier EU-byrået Acer's forlengede arm i Norge.

– Vi ser nå at det Freiberg skrev, at Norge kan bruke alle flaskehalsinntektene til å lette nettleien i Norge, er en ren bløff, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter.

– For vi ser nå hva Acers forlengede arm i Norge, sier, legger han til etter nye opplysninger ABC Nyheter har innhentet fra det nye organet RME, Reguleringsmyndigheten for energi.

I diskusjonen om utenlandkabler bidrar til høyere kraftpriser og nettleie, blir det sagt at inntektene Statnett får av handelen med kraft gjennom disse kablene, kan gå til lavere nettleie for norske husholdninger og næringsliv.

«Utenlandsforbindelsene genererer samtidig flaskehalsinntekter som i sin helhet inngår som reduksjon i tariffgrunnlaget for transmisjonsnettet.», skrev statsråd Freiberg (Frp) i et svar 8. mai til Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes.

Inntektene fra kjøp og salg av kraft via utenlandskablene kalles flaskehalsinntekter.

Freibergs påstand fikk Nei til EUs leder Kathrine Kleveland til å rykke ut:

– Kjell-Børge Freiberg villedet Stortinget i Acer-sak, sa hun til ABC Nyheter.

Ifølge Kleveland er det lovstridig etter EUs energilovverk, den såkalte 3. energipakke, å avsette all slik inntekt, kalt flaskehalsinntekter, til å senke nettleien.

Dette sier myndigheten RME:

Stortingsflertallet har sluttet seg til EUs energipakke. Artikkel 16/6 i EU-forordning 714/2009, som nå er norsk lov, slår fast at flaskehalsinntektene skal gå til å sikre, vedlikeholde eller øke utenlandsforbindelsene. Tiloversblivende penger kan brukes til å senke nettleia.

Reguleringsmyndigheten Acer, i Norges tilfelle det nyopprettede Reguleringsmyndigheten for energi (RME) som skal forvalte EUs lovverk i Norge, er uavhengig av norske myndigheter og har siste ord i anvendelsen av flaskehalsinntekter.

Hva sier så RME til en påstand om at alle flaskehalsinntekter kan gå til å senke nettleien?

– Vi legger til grunn at Statnett fortsatt sørger for at den eksisterende overføringskapasiteten står til rådighet for markedet, at overføringsforbindelsene vedlikeholdes og at de investerer i økt overføringskapasitet dersom det er samfunnsøkonomisk lønnsomt, som de har plikt til i dag, sier seksjonssjef Tore Langset i RME til ABC Nyheter.

– Vi legger også til grunn at flaskehalsinntektene først skal brukes til å dekke kostnadene knyttet til dette og deretter til å redusere tariffene i transmisjonsnettet, som de gjør i dag, fortsetter han.

– Statnett står imidlertid ikke fritt til å avgjøre hvordan flaskehalsinntektene skal brukes. RME skal vurdere om Statnett har oppfylt kravene i direktivet og må formelt fastsette hvor mye av flaskehalsinntektene som kan brukes til å redusere tariffene, slår seksjonssjefen fast.

Ifølge Tore Langset har dette blitt gjort årlig fra før, og vil i praksis ikke ha vesentlig betydning for nettleien i Norge.

OED: Freiberg står på sitt

Spørsmålet er da om olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg fastholder det han skriver til stortingsrepresentant Moxnes, at flaskehalsinntekter i sin helhet inngår som reduksjon i tariffgrunnlaget for transmisjonsnettet.

«I tariffgrunnlaget inngår blant annet kostnader for å sørge for at eksisterende utvekslingskapasitet er tilgjengelig for markedet, vedlikeholds- og investeringskostnader, og flaskehalsinntektene.», innleder Olje- og energidepartementet sin kommentar til ABC Nyheter om RMEs uttalelse.

«Kostnadene bidrar til at tariffgrunnlaget blir større, mens flaskehalsinntektene bidrar til å redusere beløpet som skal fordeles gjennom tariffene. Formuleringen i statsrådens svar til stortingsrepresentanten er i samsvar med dette.», skriver OED.

RME presiserer overfor ABC Nyheter at det statsråden har sagt og redegjort for til Stortinget, er i overensstemmelse med RMEs syn. Ifølge RME er det derfor ingen konflikt mellom det han har sagt og det Tore Langset er sitert på.

– Freiberg driver høyt spill

KATHRINE KLEVELAND Foto: Nei til EU
KATHRINE KLEVELAND Foto: Nei til EU

– Svaret fra RME bekrefter at det nå er EØS-reglene som styrer. RME er uavhengig av norske myndigheter og skal konkret avgjøre hvor stor del av flaskehalsinntektene som kan brukes til å redusere nettleien. Dette kan verken Statnett eller Freiberg overprøve, lyder reaksjonen fra Nei til EUs leder Kathrine Kleveland.

– Derfor kan heller ikke Freiberg garantere at flaskehalsinntektene fullt og helt fortsatt skal brukes til å redusere nettleien, sier hun til ABC Nyheter.

– Tvert imot er hovedregelen fra EU at inntektene skal brukes til å vedlikeholde og øke overføringskapasiteten i nettet. Jeg er bekymret for at Freiberg driver et høyt spill med nettleien til norske forbrukere, sier Kleveland.

– Bløff og grov feilinformasjon

– Vi ser nå at det Freiberg skrev, at Norge kan bruke alle flaskehalsinntektene til å lette nettleien i Norge, er en ren bløff, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter etter uttalelsen fra RME.

FREIBERG-BLØFF: Bjørnar Moxnes (Rødt) etter RMEs uttalelse om flaskehalsinntekter. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
FREIBERG-BLØFF: Bjørnar Moxnes (Rødt) etter RMEs uttalelse om flaskehalsinntekter. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– For det har vi ikke lov til, hilser Acers forlengede arm inn i norsk energipolitikk, RME. De sier svart på hvitt at først må flaskehalsinntektene brukes til å betale for nye kabler og vedlikehold av eksisterende. Deretter kan de brukes til å lette nettleia, fortsetter han.

– Og ikke nok med. RME skal vurdere om disse kravene er oppfylt og deretter fastsette hvor mye som kan brukes på nettleien. Da ser vi at statsråden har gitt grov feilinformasjon til Stortinget. Dette viser hvor langt Solbergregjeringen går i å skjønnmale EØS-avtalen og late som om Norge ikke har gitt bort suverenitet over energipolitikken vår.

Ifølge Moxnes er dette en ydmykende situasjon for en selvstendig nasjon.

– Og vi har blitt fortalt at den store fordelen med utenlandskabler er at de vil kutte nettleien.Det grunnleggende problemet er at jo flere kabler du bygger, desto lettere kobler vi oss på EUs frie flyt av strøm. Og jo mer av de europeiske strømprisene importerer vi. Det er alvorlig for norske husholdninger og kraftforedlende industri, konkluderer Moxnes.

Artikkelen er oppdatert med en presisering fra RME

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:30 Stort steinras i Kvinesdal10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:22 Kraftig jordskjelv på Filippinene10:14 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile
Siste nytt
10:30NorgeStort steinras i Kvinesdal10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:22VerdenKraftig jordskjelv på Filippinene10:14VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile
Populært