Nei til EU:

– Kjell-Børge Freiberg villedet Stortinget i Acer-sak

<p>NY EØS-SKANDALE? Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) hevder at Norge fortsatt kan bruke alle inntektene fra utenlandskablene til å senke nettleia innenlands, også etter at Norge sluttet seg til EUs tredje energimarkedspakke.</p>
NY EØS-SKANDALE? Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) hevder at Norge fortsatt kan bruke alle inntektene fra utenlandskablene til å senke nettleia innenlands, også etter at Norge sluttet seg til EUs tredje energimarkedspakke. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Nei til EU ber Stortingets presidentskap gå olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) etter i sømmene som følge av hans svar om pengestrømmene fra utenlandskablene. Departementet står på sitt.

– Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg villedet Stortinget om Norges spillerom innen EUs energilovgivning, sier Nei til EUs leder Kathrine Kleveland til ABC Nyheter.

Organisasjonen hevder at også Olje- og energidepartementet mistolker EØS-avtalens innvirkning på norsk handlingsrom, denne gangen i energipolitikken, nærmere bestemt etter stortingsflertallets innføring av EUs tredje energimarkedspakke tidligere i år.

Påstanden fra Nei til EU er at olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg i et svar til Bjørnar Moxnes (Rødt) har gitt Stortinget feilaktig inntrykk av handlingsrommet i EØS for et viktig økonomisk spørsmål for folk og industri:

Kan Norge fortsatt bruke alle inntektene fra eksport og import av kraft til å senke nettleia til norske forbrukere?

I et brev til Stortingets presidentskap hevder organisasjonen at det strider med EØS-avtalen.

Olje- og energidepartementet fastholder overfor ABC Nyheter at de har sitt på det tørre. Men forordningen diskusjonen dreier seg om, ser ut til å slå fast noe annet.

Ber Stortingets presidentskap rydde opp

Spørsmålet er om Norge får lov å bruke hele overskuddet fra utenlandshandelen med kraft til å senke nettleien norske strømkunder blir utsatt for.

Ja, ga olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg inntrykk av i et skriftlig svar til Bjørnar Moxnes 8. mai i år. Moxnes ville vite hvor mye det har kostet å ruste opp strømnettet som følge av utenlandskablene som er anlagt.

Nei, slår leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland fast etter at stortingsflertallet – mot store protester – banket gjennom en ny stor pakke av EUs lovgivning for energi, kalt tredje energipakke, inkludert EUs energibyrå Acer.

Ifølge henne er det lovstridig ifølge EUs energipakke å avsette all slik inntekt, kalt flaskehalsinntekter, til å senke nettleien.

Nei til EU har derfor sendt brev til Stortingets presidentskap for å gjøre oppmerksom på at statsråden kan ha gitt informasjon «av villedende karakter» og ber dem påse at forbudet mot at regjeringen gir Stortinget uriktige eller villedende opplysninger, blir overholdt.

– Freiberg visste det sto for fall

VARSLER STORTINGET: Kathrine Kleveland ber Stortinget sjekke om Kjell-Børge Freiberg har villedet om spillerommet Norge har innenfor EUs energilovgivning tatt inn gjennom EØS-avtalen. Foto: Nei til EU
VARSLER STORTINGET: Kathrine Kleveland ber Stortinget sjekke om Kjell-Børge Freiberg har villedet om spillerommet Norge har innenfor EUs energilovgivning tatt inn gjennom EØS-avtalen. Foto: Nei til EU

– Vi opplever statsrådens svar som feilinformasjon. Vi har hele tida vært imot norsk tilknytning til EUs energipakker og energibyrået Acer, og blir bekymret over at det blir feilinformert om hva tilknytningen betyr, sier Kleveland til ABC Nyheter.

Norge har til nå kunnet bruke alle flaskehalsinntektene til å redusere innenlands nettleie. Men ifølge Nei til EU tillater ikke EUs tredje energipakke det.

Kjell-Børge Freibergs svar til Moxnes ble riktignok avgitt et halvt år før den tredje energipakken ble del av EØS-avtalen 1. november.

Men han visste at det nye lovverket var på vei. Stortingsflertallet vedtok nemlig tilslutning allerede i mars 2018.

«Utenlandsforbindelsene genererer samtidig flaskehalsinntekter som i sin helhet inngår som reduksjon i tariffgrunnlaget for transmisjonettet.», skriver ministeren der - vel vitende om at EUs tredje energipakke var underveis.

«Enhver som leser statsrådens svar vil lett la seg forlede til å tro at denne bruken av flaskehalsinntektene er en varig ordning som ikke står for fall», skriver Nei til EU i sitt brev til presidentskapet.

Men Freiberg tok ikke noe forbehold om at beskrivelsen ville være uriktig når energimarkedspakke 3 tas inn i EØS-avtalen, heter det.

Dette sier EU-loven:

EUs ENERGIUNION: Protestene har vært sterke mot norsk tilslutning til EUs energiunion, inkludert deres energimarkedsbyrå ACER. Her fra en demonstrasjon foran Stortinget. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
EUs ENERGIUNION: Protestene har vært sterke mot norsk tilslutning til EUs energiunion, inkludert deres energimarkedsbyrå ACER. Her fra en demonstrasjon foran Stortinget. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Men hvordan kan regjeringen holde fast ved det statsråden sier til Stortinget om flaskehalsinntektene, også nå som EUs tredje energimarkedspakke er innført som norsk lov?

ABC Nyheter siterte Artikkel 16/6 i EU-forordning 714/2009, som nå er norsk lov, for Olje- og energidepartementet. Den lyder i offisiell dansk oversettelse:

«Indtægter fra tildeling af samkøringslinjer benyttes til følgende formål:

a) sikring af, at den tildelte kapacitet står til rådighed og/eller

b) bevarelse eller forøgelse af samkøringslinjernes kapacitet gennem netinvesteringer, især i nye samkøringslinjer.»

Altså: Bare hvis det ikke finnes fornuftige tiltak til sikring eller økning av kapasiteten i utenlandskablene, kan inntektene brukes i beregning av nettleie. Den som skal avgjøre dette er «de regulerende myndigheter», i Norge organet RME, som er uavhengig av norske mydnigheter og underlagt EU-lovverket:

«Hvis indtægterne ikke kan benyttes effektivt til formålene i første afsnit, litra a) og/eller b), må de, med forbehold af de pågældende medlemsstaters regulerende myndigheders godkendelse, benyttes med et maksimumsbeløb, der fastsættes af disse regulerende myndigheder som en indtægt, der skal tages i betragtning af de regulerende myndigheder, når de skal godkende metoden for beregning af nettariffer og/eller for fastsættelsen af nettariffer», heter det i EU-forordningen.

Departementet holder på sitt

– Vil departementet insistere på at man kan bruke hele flaskehalsinntekten til å lette nettleia også når det er mulig å bruke dem til å sikre, bevare, eller øke kapasiteten på samkjøringslinjene?

«Regelverket som følger av tredje energimarkedspakke er ikke til hinder for at flaskehalsinntekter fra utenlandsforbindelser for strøm i sin helhet kan inngå som reduksjon i tariffgrunnlaget», fastholder Olje- og energidepartementet i en epost fra kommunikasjonsrådgiver Margrete Løbben Hanssen på ABC Nyheters spørsmål.

«Flaskehalsinntekter skal i hovedsak benyttes til å garantere og/eller opprettholde tildelt kapasitet eller opprettholde/øke kapasitet på utenlandsforbindelser gjennom nettinvesteringer», fortsetter hun.

Også Løbben Hanssen viser til rollen det som kalles en nasjonal reguleringsmyndighet, RME, som ikke er underlagt noen nasjonal kontroll, har i disse spørsmålene:

«Flaskehalsinntektene kan også benyttes til å redusere nettariffene dersom den nasjonale reguleringsmyndigheten for energi godkjenner dette. En slik godkjenning vil være i overenstemmelse med etablert praksis i Norge gjennom lang tid».

Lunkent i kontroll- og konstitusjonskomiteen

Stortingets presidentskap har oversendt Nei til EUs brev datert 16. september til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Der tviler Senterpartiets medlem Nils T. Bjørke på at de vil behandle saken.

– Saken er interessant, men jeg har ikke landet ennå om jeg syns den er stor nok. Det skal ganske mye til. Bare i NAV-saken har vi nå en større bunke å gjennomgå enn en god, gammel telefonkatalog, sier Bjørke til ABC Nyheter.

Minst fire av komiteens medlemmer må gå inn for å iverksette en sak.

Nei til EU har reagert så sterkt på innlemmelsen av EUs tredje energipakke ved simpelt flertall i Stortinget, at organisasjonen gikk til rettssak. Så langt har staten vunnet i tingretten og Nei til EU anker til lagmannsretten.

I mellomtiden har EU tatt ytterligere kontroll med energilovverket gjennom sin fjerde energipakke, som nå vil komme til Norge gjennom EØS-avtalen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:36 De konservatives forsprang til Labour krymper00:56 SSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38 Israel utskriver nok et nyvalg00:20 Tyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01 To menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43 Jesus-målrush snudde kampen for City23:40 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29 Helse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Gartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40 Pågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 New Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør
Siste nytt
01:36VerdenDe konservatives forsprang til Labour krymper00:56NorgeSSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38VerdenIsrael utskriver nok et nyvalg00:20SportTyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01NorgeTo menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43SportJesus-målrush snudde kampen for City23:40SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29NorgeHelse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57VerdenGartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40NorgePågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNew Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør
Populært