USA er kraftig svekket, Russland styrker sin innflytelseMidtøsten-ekspert: – Maktbalansen er vesentlig endret

Russlands president Vladimir Putin (t.h.) i møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan
Russlands president Vladimir Putin (t.h.) i møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan Foto: Alexei Druzhinin / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs militære retrett i Syria har satt Midtøsten i spill. Nå er Russland i ferd med å fylle vakuumet som Trump etterlot seg på slagmarken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Maktbalansen i Midtøsten er nå vesentlig endret. Samtidig som USA trekker seg ut av Syria og ser ut til å ville unngå nye militære konfrontasjoner, rykker russerne inn. Dermed overtar de den innflytelsen amerikanerne hittil har hatt, sier professor Jo Jakobsen ved institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU.

I løpet av noen få dager ble brikkene i spillet om Syria og viktige deler av Midtøsten lagt på nytt. Mot spillets gang trakk USAs president Donald Trump helt uventet ut amerikanske styrker fra Syria.

Dermed overlot USA sine nærmeste allierte alene i skyttergravene i kampen mot terrorgruppa IS da Tyrkia invaderte Nord-Syria 9. oktober.

– Putin har på mange måter lykkes

Det tok ikke mange dagene før Russland øynet muligheten for å styrke sin posisjon både geografisk, militært og politisk. Den strategiske manøveren som Putin har foretatt den siste tiden ble kronet med den hittil største gevinsten da Tyrkias president Erdogan gikk med på en forlengelse av våpenhvilen etter å ha blitt overtalt av Russlands mektige mann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sammen med USA er det Russland som nå er den store eksterne aktøren i Syria. Når det gjelder Midtøsten generelt, er nok USA fremdeles den tyngste eksterne aktøren. Men Vladimir Putin har på mange måter lykkes med å manøvrere seg inn i en rolle som fører til at russerne styrer mye av det militære og politiske spillet i denne regionen, sier professor Jo Jakobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Stor betydning for USAs troverdighet og prestisje

Professor Jo Jakobsen, NTNU
Professor Jo Jakobsen, NTNU

Med studier innen internasjonal politikk, mellomstatlig krig og konflikt, stormaktspolitikk, amerikansk utenrikspolitikk, Russland og NATO, kinesisk utenrikspolitikk, Syria og Midtøsten, IS og al-Qaida, følger han nøye med på dramaet i Syria etter tyrkernes blodige offensiv.

– Det som nå skjer vil på kort og lang sikt ha veldig stor betydning for USA sin troverdighet og prestisje. Det kommer til å skade amerikanerne i lang tid fremover, mener Jakobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det USA hadde bygd opp gjennom årtier, ble nærmest over natten revet ned da Trump skrev til Edogan: «Historien vil se opp til deg hvis du gjør dette riktig og på en human måte. Jeg vil for alltid se på deg som djevelen hvis ikke noe bra skjer. Ikke vær en tøff type. Ikke gjør noe dumt!», var Trumps personlige hilsen datert 9. oktober.

– Trump-administrasjonen prøver å rosemale

Samme dag ble Tyrkias krigsmaskin satt i bevegelse over grensen til Nord-Syria.

– Det er noe veldig uamerikansk og forræderisk over dette, ikke minst det å forlate en nær alliert i en kritisk situasjon. Men Trump-administrasjonen har helt siden Tyrkia startet invasjonen forsøkt å rosemale dette ved å skape et narrativ av at USA gjør det rette, at amerikanerne ikke har noe i Syria å gjøre. Dette er absurde uttalelser, men Trumps kjernevelgere tenderer til å tro på Trumps argument, forklarer Jakobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO:Kort fortalt om hvorfor Tyrkia invaderte Syria

– Russland har gradvis fått en nøkkelrolle

Han mener at russerne har profittert på å stå last og brast med diktatoren i Syria etter at Russland for alvor gikk inn på Bashar al-Assad side i september 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I årene som fulgte gjenerobret regimestyrkene store landområder med støtte fra Russland, iranskstøttet milits og Hizbollah.

– Russernes militære innsats kom i en veldig kritisk fase av krigen i Syria, og snudde krigslykken i Assads favør. Dette har bidratt til at Russland gradvis har fått en nøkkelrolle, og styrer i dag mye av Syrias fremtid. Russland er også den aktøren som andre parter i krigen må vende seg til. Putin har lyktes

veldig godt i Midt-Østen med sin realpolitiske, pragmatiske strategi. Russland snakker og samarbeider med alle parter, og har i stor grad unngått fiendskap, påpeker NTNU-professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt

– Åpner opp for en større russisk rolle

Han mener dette illustreres ved at Russland nå ser ut til å legge premissene for, og nærmest diktere, utviklingen på slagmarken i det nordlige Syria.

– Russland har fått økt innflytelse fordi USA så tydelig har signalisert at de vil trekke seg ut av Syria, noe som har åpnet opp for en større russisk rolle. Nå ser vi at blant annet Tyrkia henvender seg til Russland for å koordinere krigen mot kurderne. Det betyr at russerne i stor grad bestemmer hvor frontlinjene skal gå, hvor store sikkerhetssoner Tyrkia skal ha og hvem som skal patruljere og overvåke grenseområdene. Nå som amerikanerne velger å trekke seg ut, står vi igjen med fem aktører; Iran, Russland, Syria, Tyrkia og kurderne, sier Jakobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De store taperne er kurderne, sivile og USA

På den annen siden kan USAs militære tilbaketog bane veien for en mer permanent løsning i den uoversiktlige krigen i Syria. Men til en høy pris, hovedsakelig betalt av sivilbefolkningen og kurderne, som i flere tiår har kjempet for sin selvstendighet.

– Samtidig som det har oppstått et forferdelig kaos som følge av invasjonen og USAs raske retrett, har det åpnet seg en mulighet for en avklaring i dette urolige området. Det vi ser er at det er tatt et steg nærmere noe som kan gi rom for en mer varig løsning. Dette området i Nord-Syria, som har vært dominert av kurderne og amerikanerne, har lenge vært satt på vent. Nå ser vi en ny fase av krigen. De store taperne er kurderne, sivilbefolkningen og USA, som har tapt anseelse og troverdighet, sier Jakobsen.

Les også: Derfor vil Erdogan knuse PKK: – Den største nasjonale trusselen i Tyrkias historie

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En litt halvpatetisk makt

I flere år var Russland utkonkurrert av USAs diplomati og måtte stå i skyggen av supermakten både i Midt-Østen og andre deler av verden. Nå ser professoren konturene av et mer selvsikkert og alliansebyggende Russland.

– Putin har lenge hatt ambisjoner om å reetablere Russland som stormakt. Etter kaoset på 90-tallet fremsto Russland som en litt halvpatetisk makt. Dette var forferdelige år både på hjemmebane og den utenrikspolitiske arenaen. Nå ser vi at Russland gradvis har fått tilbake stormaktsrollen. De blir tatt på alvor og er en global, diplomatisk aktør med brede økonomiske forbindelser. Den troverdigheten de har bygd seg opp i Syria, blir lagt merke til av andre land. Det gir et signal om at Putin og Russland er en aktør man kan stole på. Også i den russiske befolkningen har Putin oppnådd økt legitimitet. Mange russere føler en stolthet over at Russland endelig er tilbake som en viktig aktør.

Les også: Republikansk raseri mot Trump etter USAs raske Syria-retrett: – Umulig å forstå

VIDEO: Syrerne flykter fra tyrkiske luftangrep