USA er kraftig svekket, Russland styrker sin innflytelse

Midtøsten-ekspert: – Maktbalansen er vesentlig endret

<p>Russlands president Vladimir Putin (t.h.) i møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan</p>
Russlands president Vladimir Putin (t.h.) i møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan Foto: Alexei Druzhinin / AP

USAs militære retrett i Syria har satt Midtøsten i spill. Nå er Russland i ferd med å fylle vakuumet som Trump etterlot seg på slagmarken.

– Maktbalansen i Midtøsten er nå vesentlig endret. Samtidig som USA trekker seg ut av Syria og ser ut til å ville unngå nye militære konfrontasjoner, rykker russerne inn. Dermed overtar de den innflytelsen amerikanerne hittil har hatt, sier professor Jo Jakobsen ved institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU.

I løpet av noen få dager ble brikkene i spillet om Syria og viktige deler av Midtøsten lagt på nytt. Mot spillets gang trakk USAs president Donald Trump helt uventet ut amerikanske styrker fra Syria.

Dermed overlot USA sine nærmeste allierte alene i skyttergravene i kampen mot terrorgruppa IS da Tyrkia invaderte Nord-Syria 9. oktober.

– Putin har på mange måter lykkes

Det tok ikke mange dagene før Russland øynet muligheten for å styrke sin posisjon både geografisk, militært og politisk. Den strategiske manøveren som Putin har foretatt den siste tiden ble kronet med den hittil største gevinsten da Tyrkias president Erdogan gikk med på en forlengelse av våpenhvilen etter å ha blitt overtalt av Russlands mektige mann.

– Sammen med USA er det Russland som nå er den store eksterne aktøren i Syria. Når det gjelder Midtøsten generelt, er nok USA fremdeles den tyngste eksterne aktøren. Men Vladimir Putin har på mange måter lykkes med å manøvrere seg inn i en rolle som fører til at russerne styrer mye av det militære og politiske spillet i denne regionen, sier professor Jo Jakobsen.

– Stor betydning for USAs troverdighet og prestisje

Professor Jo Jakobsen, NTNU
Professor Jo Jakobsen, NTNU

Med studier innen internasjonal politikk, mellomstatlig krig og konflikt, stormaktspolitikk, amerikansk utenrikspolitikk, Russland og NATO, kinesisk utenrikspolitikk, Syria og Midtøsten, IS og al-Qaida, følger han nøye med på dramaet i Syria etter tyrkernes blodige offensiv.

– Det som nå skjer vil på kort og lang sikt ha veldig stor betydning for USA sin troverdighet og prestisje. Det kommer til å skade amerikanerne i lang tid fremover, mener Jakobsen.

Det USA hadde bygd opp gjennom årtier, ble nærmest over natten revet ned da Trump skrev til Edogan: «Historien vil se opp til deg hvis du gjør dette riktig og på en human måte. Jeg vil for alltid se på deg som djevelen hvis ikke noe bra skjer. Ikke vær en tøff type. Ikke gjør noe dumt!», var Trumps personlige hilsen datert 9. oktober.

– Trump-administrasjonen prøver å rosemale

Samme dag ble Tyrkias krigsmaskin satt i bevegelse over grensen til Nord-Syria.

– Det er noe veldig uamerikansk og forræderisk over dette, ikke minst det å forlate en nær alliert i en kritisk situasjon. Men Trump-administrasjonen har helt siden Tyrkia startet invasjonen forsøkt å rosemale dette ved å skape et narrativ av at USA gjør det rette, at amerikanerne ikke har noe i Syria å gjøre. Dette er absurde uttalelser, men Trumps kjernevelgere tenderer til å tro på Trumps argument, forklarer Jakobsen.

VIDEO:Kort fortalt om hvorfor Tyrkia invaderte Syria

– Russland har gradvis fått en nøkkelrolle

Han mener at russerne har profittert på å stå last og brast med diktatoren i Syria etter at Russland for alvor gikk inn på Bashar al-Assad side i september 2015.

I årene som fulgte gjenerobret regimestyrkene store landområder med støtte fra Russland, iranskstøttet milits og Hizbollah.

– Russernes militære innsats kom i en veldig kritisk fase av krigen i Syria, og snudde krigslykken i Assads favør. Dette har bidratt til at Russland gradvis har fått en nøkkelrolle, og styrer i dag mye av Syrias fremtid. Russland er også den aktøren som andre parter i krigen må vende seg til. Putin har lyktes

veldig godt i Midt-Østen med sin realpolitiske, pragmatiske strategi. Russland snakker og samarbeider med alle parter, og har i stor grad unngått fiendskap, påpeker NTNU-professoren.

Les også: Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt

– Åpner opp for en større russisk rolle

Han mener dette illustreres ved at Russland nå ser ut til å legge premissene for, og nærmest diktere, utviklingen på slagmarken i det nordlige Syria.

– Russland har fått økt innflytelse fordi USA så tydelig har signalisert at de vil trekke seg ut av Syria, noe som har åpnet opp for en større russisk rolle. Nå ser vi at blant annet Tyrkia henvender seg til Russland for å koordinere krigen mot kurderne. Det betyr at russerne i stor grad bestemmer hvor frontlinjene skal gå, hvor store sikkerhetssoner Tyrkia skal ha og hvem som skal patruljere og overvåke grenseområdene. Nå som amerikanerne velger å trekke seg ut, står vi igjen med fem aktører; Iran, Russland, Syria, Tyrkia og kurderne, sier Jakobsen.

Les også: Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria

– De store taperne er kurderne, sivile og USA

På den annen siden kan USAs militære tilbaketog bane veien for en mer permanent løsning i den uoversiktlige krigen i Syria. Men til en høy pris, hovedsakelig betalt av sivilbefolkningen og kurderne, som i flere tiår har kjempet for sin selvstendighet.

– Samtidig som det har oppstått et forferdelig kaos som følge av invasjonen og USAs raske retrett, har det åpnet seg en mulighet for en avklaring i dette urolige området. Det vi ser er at det er tatt et steg nærmere noe som kan gi rom for en mer varig løsning. Dette området i Nord-Syria, som har vært dominert av kurderne og amerikanerne, har lenge vært satt på vent. Nå ser vi en ny fase av krigen. De store taperne er kurderne, sivilbefolkningen og USA, som har tapt anseelse og troverdighet, sier Jakobsen.

Les også: Derfor vil Erdogan knuse PKK: – Den største nasjonale trusselen i Tyrkias historie

– En litt halvpatetisk makt

I flere år var Russland utkonkurrert av USAs diplomati og måtte stå i skyggen av supermakten både i Midt-Østen og andre deler av verden. Nå ser professoren konturene av et mer selvsikkert og alliansebyggende Russland.

– Putin har lenge hatt ambisjoner om å reetablere Russland som stormakt. Etter kaoset på 90-tallet fremsto Russland som en litt halvpatetisk makt. Dette var forferdelige år både på hjemmebane og den utenrikspolitiske arenaen. Nå ser vi at Russland gradvis har fått tilbake stormaktsrollen. De blir tatt på alvor og er en global, diplomatisk aktør med brede økonomiske forbindelser. Den troverdigheten de har bygd seg opp i Syria, blir lagt merke til av andre land. Det gir et signal om at Putin og Russland er en aktør man kan stole på. Også i den russiske befolkningen har Putin oppnådd økt legitimitet. Mange russere føler en stolthet over at Russland endelig er tilbake som en viktig aktør.

Les også: Republikansk raseri mot Trump etter USAs raske Syria-retrett: – Umulig å forstå

VIDEO: Syrerne flykter fra tyrkiske luftangrep

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin05:02 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk
Siste nytt
05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin05:02VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37NorgeNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk
Populært