Fire riksrett-punkter: Russland, Biden, selvangivelsen og hotellet

Alle veier fører til Putin

USAs president Donald Trump og hans nemesis, demokratenes Nancy Pelosi.
USAs president Donald Trump og hans nemesis, demokratenes Nancy Pelosi. Foto: Saul Loeb og Mandel Ngan / AFP/NTB scanpix

Det ble ikke riksrettssak etter Donald Trumps samarbeid med russiske agenter etter Mueller-avsløringene sist sommer, men nå er ny etterforskning i full gang i Washington. Og presidenten forhold til Russland er fortsatt et stridstema.

Kommentar: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Den høyst troverdige institusjonen Brookings i Washington skrev i sist fredag (18/10-2019) at «alle veier fører til Putin» i riksrettssaken mot president Donald Trump. Brookings oppfattet uke 42 i 2019 som et vendepunkt i saken. En rekke sentrale embetspersoner trosset Det hvite hus og avla sine vitnemål om klanderverdige handlinger fra presidentens side.

Den som sannsynligvis var kilden til Brookings overskrift om Putins rolle i krisen rundt president Trump, var lederen av Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi. Den 79 år gamle Pelosi er en erfaren og strategisk klok politiker, og hun ventet lengere enn de fleste hadde ventet med å innlede etterforskning av president Trump. Det overrasket mange at hun lot være å innlede riksrettsetterforskning av Trump ved avslutningen spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning.

Pelosi er den høyest rangerte lederen for opposisjonen i Kongressen og den tredje høyst rangerte politikeren i det amerikanske politiske systemet og dermed den som overtar som president hvis både presidenten og visepresidenten skulle falle fra eller bli erklært uegnet til å lede landet. Det var hun som tok den endelige beslutningen om å etterforske Trump med tanke på riksrett, og det var også hun som i et lukket møte i Det hvite hus hadde en så opphetet diskusjon med presidenten at de to beskyldte hverandre etterpå i fullt alvor for å ha hatt mentalt sammenbrudd i diskusjonen.

Møtet var lukket, men Pelosi fortalte likevel pressen etter møtet hva hun hadde sagt og hva som hadde gjort Trump så sint. Brookings refererte hva hun senere fortalte fra møtet:

– Russerne var de som hadde størst nytte av at USA holdt tilbake støtte og oppmuntring til Ukraina, hadde hun sagt til Trump. Det var det russerne som tjente mest på. Putin hadde nytte av at presidenten helt fra starten i sin presidentperiode hadde trukket i tvil amerikanernes fasthet i sin støtte til NATO. Igjen ledet alle veier til Putin.

Ifølge Pelosi hadde presidenten da sagt:

– Vel, grunnen til at jeg trakk styrker ut av Syria, er at jeg i valgkampen hadde lovet at jeg skulle hente våre soldater hjem.

– Mitt spørsmål til ham da var: - Er Saudi Arabia hjem? Er Saudi Arabia hjem? (…) Virkelig, vi sender våre soldater i krigen for Saudi Arabia fordi saudi-araberne betaler for det?

Nye meningsmålinger viser en klar tendens til at publikums oppslutning styrkes om at Trump bør stilles for riksrett og at han bør tvinges til å gå av.

– Det brakte fram et sammenbrudd hos presidenten fordi han ikke likte spørsmålene mine, fortalte Nancy Pelosi etter det dramatiske møtet i Det hvite hus i forrige uke.

I motsetning til så mange politikere før ham som har fått problemer, kan ikke Trump denne gangen skylde på at det egentlig er andre som har skylden. I dette tilfellet er det presidenten selv som er en useriøs operatør. Ingen tror at Pelosi er useriøs, men mange har erfart at hun er «hard i klypa».

Publikum er nok opptatt av den begynnende valgkampen på Presidenten, Senatet og Representantenes Hus, men presidenten og hvordan han oppfører seg med tanke på riksrett, følges med argusøyne. Nye meningsmålinger fra Gallup poll og Quinnipiac poll viser en klar tendens til at publikums oppslutning styrkes om at Trump bør stilles for riksrett og at han bør tvinges til å gå av. Det er mer enn den vanlige feilmarginen på slike undersøkelser og viser sju og ni prosentpoengs flertall på de to målingene av folkets oppslutning om å dømme framfor å frikjenne presidenten.

Oppslutningen om riksrett og om å dømme Trump ut av Det hvite hus er økende. I målinger i juni 2019 mente 45 prosent at han burde dømmes, og i oktober samme år mente 52 prosent at han burde dømmes. I de fem siste meningsmålingene fra slutten av september til midten av oktober, har oppslutningen om å dømme Trump ut av Det hvite hus økt fra 37 prosent til 46 prosent av dem som ble spurt. Men, som kjent det er ikke folkemeningen som avgjør riksrett, og det er ikke ventet at prosessen vil kunne bli avsluttet før ved juletider i år. Først skal medlemmene av representantene i Representantenes hus med simpelt flertall stemme over om Trump skal stilles for riksrett eller ikke. Med demokratisk flertall i Representantenes hus, og med Nancy Pelosi som leder, er det sannsynlig at svaret der blir ja, at han skal stilles for riksrett.

Det utkrystalliseres nå fire hovedpunkter i en eventuell riksrettstiltale mot Trump:

Det er 1) avskjedigelsen av tidligere FBI-sjef James Comey for at ikke Comey skulle starte etterforskning av Trumps forbindelse med russiske agenter under valgkampen i 2016.

Det er 2) at han fikk stanset amerikansk militærassistanse til Ukraina i sommer inntil Ukraina fikk satt i gang etterforskning av hans mulige rival ved neste presidentvalg, tidligere visepresident Joe Biden og hans sønn, som drev forretningsvirksomhet i Ukraina. Dette er fra Trumps side ikke bare et brudd på

amerikansk lov og rett, det er sannsynligvis maktmisbruk fra presidentens side og dermed brudd på den amerikanske grunnloven.

Det er 3), et brudd på grunnloven at han ikke vil utlevere sin selvangivelse og andre økonomiske dokumenter som ville kunne vise om han misbruker sin stilling som president til å berike seg selv.

Og det er 4) , at han nylig forsøkte å legge det neste internasjonale toppmøtet av representanter for de sju største nasjonale økonomiene (G7) til sitt eget hotellanlegg i Florida , Doral Golf Resort & Spa ved Miami . Uansett Trumps påstander om det motsatte, ble han ikke trodd på at han ikke selv ville få inntekter av arrangementet. Hans politiske motstandere i det demokratiske partiet var raskt ute med å fordømme forslaget, men det var først da hans egne, republikanske venner i politikken hadde vist seg negative til ideen om at slikt stort, internasjonalt arrangement skulle legges til Donald Trumps eget hotellkompleks. Han besinnet seg dermed og trakk ideen tilbake.

I den senere tid er det imidlertid Trumps brå tilbaketrekning av amerikanske styrker fra Syria, tilsynelatende i samarbeid med Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan, som er det viktigste anklagepunkt mot Trump. USAs tidligere allierte, folkegruppen kurderne, blir overlatt til seg selv i en del av Syria som Tyrkia ønsker å dominere – på kurdernes bekostning. Krisen som Trump skapte i det nordlige Syria da han plutselig besluttet å trekke tilbake de amerikanske styrkene som beskyttet USAs allierte kurdere, er blitt drøftet i Representantenes Hus. Trumps handling ble fordømt med 354 mot 60 stemmer. Blant dem som stemte mot Trump var 129 republikanere. De stemmetallene varsler ille for presidenten i en eventuell riksrettssak.

En som hittil har vært oppfattet som Trumps beste venn i Senatet, den republikanske senator Lindsay Graham fra South Carolina, har kritisert presidenten i full åpenhet for tilbaketrekningen av styrkene fra Syria. Det tilhengerne av en riksrettsdom mot Trump håper på, er at det faktum at stadig flere av Trumps tilhengere i enkelttilfeller bryter ut av den partipolitiske stemmegivningen, og at dette kan føre til at flere kan følge fornuften mer enn partipolitikken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:02 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring
Siste nytt
05:02VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37NorgeNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring
Populært