Ny byrådserklæring:Miljøstiftelsen Zero mener regjeringen har mye å lære av Oslos klimapolitikk

Lan Marie Berg (MDG), Raymond Johansen (Ap) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) presenterte en grønn byrådserklæring i grønne omgivelser i Oslo tirsdag. Miljøstiftelsen Zero mener klimapolitikken til byrådet er såpass god at regjeringen bør se til Oslo for å lære.
Lan Marie Berg (MDG), Raymond Johansen (Ap) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) presenterte en grønn byrådserklæring i grønne omgivelser i Oslo tirsdag. Miljøstiftelsen Zero mener klimapolitikken til byrådet er såpass god at regjeringen bør se til Oslo for å lære. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøstiftelsen roser byrådet i Oslo for å lede an med gode klimaløsninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Altfor mye klimapolitikk i Norge og andre land har vært mål uten tiltak for å gjennomføre det som trengs for å nå målene, sier Marius Gjerset, teknologiansvarlig i miljøstiftelsen Zero, til ABC Nyheter.

Byrådspartiene MDG, SV og Arbeiderpartiet klarer å fremme ambisiøse klimamål sammen med en plan for å nå dem i sin nye byrådserklæring, mener Gjerset.

– Byrådserklæringen har tydelige og gode mål om å bli verdens første helt utslippsfrie by innen 2030. Målet følges opp med en del gode, konkrete, nye grep for å klare å nå det og andre klimamål. Det er helt avgjørende.

Tiltak følges opp av effektive virkemidler

De største utslippene i Oslo er fra veitrafikk og transport. Gjerset vil derfor trekke fram byrådets satsing på tungtransport som et eksempel på nye, gode tiltak.

– På varetransport har man kommet kort i utviklingen. Her sier byrådet at de vil gjøre Oslo til en pilotby for utslippsfri tungtransport i samarbeid med transportnæringen. Samtidig vil de gradvis prioritere parkeringsplasser til utslippsfrie kjøretøy og sette av penger til innovative anbud og utviklingsprosjekter for utslippsfrie kjøretøy og maskiner i kommunen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under)

Marius Gjerset er teknologiansvarlig i miljøstiftelsen Zero, som jobber for å drive fram nullutslippsløsninger, på bekostning av løsninger som gir utslipp. Foto: Caroline Dokken Wendelborg/ ZERO
Marius Gjerset er teknologiansvarlig i miljøstiftelsen Zero, som jobber for å drive fram nullutslippsløsninger, på bekostning av løsninger som gir utslipp. Foto: Caroline Dokken Wendelborg/ ZERO

Han skryter av at gode konkrete, tiltak følges opp med en overordnet, strukturell plan som fungerer.

– Det at Oslo lager et årlig klimabudsjett er veldig viktig. Byrådet er veldig tydelige på at byen skal styres årlig med et utslippsbudsjett som er forpliktende som et virkemiddel for å nå klimamålene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når en myndighet setter klimamål langt fram i tid, slik norske myndigheter har gjort flere ganger, vil vi ikke klare å nå dem når det mangler strukturell oppfølging fra år til år.

– Bare se på Norges nasjonale klimamål for 2020 som ikke nås.

Bakgrunn: Det rødgrønne byrådet lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 2030

SV: – Vi må strekke oss langt og jobbe hardt

Sunniva Holmås Eidsvoll fra Sosialistisk Venstreparti under pressekonferansen om byrådsforhandlingene i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Sunniva Holmås Eidsvoll fra Sosialistisk Venstreparti under pressekonferansen om byrådsforhandlingene i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Gjerset og Zero mener regjeringen har mye å lære av hvordan byråde til Oslo jobber for å få ned klimagassutslipp i kommunen.

– Definitivt. Det er veldig mye å lære både fra målene og hvordan de følges opp med tiltak og klimabudsjettet for at de skal nås. Der har andre byer og ikke minst nasjonale myndigheter og regjeringen mye å lære.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder i Oslo SV, Sunniva Holmås Eidsvoll, var med å forhandle fram den nye byrådserklæringen. Hun mener byrådets ambisiøse klimamål er mulige å nå.

– Jeg tror det. Men det er ingen tvil om at vi må jobbe hardt og strekke oss langt i årene fremover. Vi kommer til å måtte iverksette tiltak vi ikke vet om enda. Det er vår jobb å finne de tiltakene, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: Oslo SV-leder Sunniva Holmås Eidsvoll avslørte baby-nyhet

Byrådet vil at Oslo skal bli verdens første utslippsfrie storby. De har også satt seg en rekke andre klimamål. Byrådet vil:

  • Redusere klimagassutslippene med minst 52 prosent innen utgangen av 2023 sammenliknet med 2009-nivå, og legge grunnlaget for videre reduksjoner i resten av tiåret slik at målet om 95 prosent utslippsreduksjon innen 2030 kan nås
  • Redusere Oslos bidrag til klimagassutslipp utenfor kommunen betydelig, og innen utgangen av 2021 sette et konkret mål for Oslos indirekte utslipp.
  • Redusere biltrafikken i Oslo med en tredjedel innen 2030 sammenliknet med 2015-nivå, og 20 prosent innen utgangen av 2023.
  • Øke gjenvinningsgraden i renovasjonssystemet til minst 65 prosent og gjøre Oslos avfallshåndtering utslippsfri innen 2030.
  • Kreve 90 prosent sorteringsgrad på kommunens bygge- og anleggsplasser og minst 70 prosent materialgjenvinningsgrad.

For å klare dette vil byrådet «styre byen etter et klimabudsjett med konkrete og forpliktende tiltak for å nå målet om 95 prosent kutt i klimagassutslippene i 2030».

Les hele byrådserklæringen her.

De tre byrådspartiene MDG, SV og Arbeiderpartiet mangler to mandater for å få flertall i bystyret. De er avhenige av andre partier for å få gjennomført sin politikk.

Den siste fireårs-perioden hadde de en formell samarbeidsavtale med Rødt for å få flertall. Det er foreløpig uklart hvordan løsningen blir de neste fire årene.