Det rødgrønne byrådet lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 2030

Det har gått en måned siden byrådsforhandlingene mellom Oslo Ap, Oslo MDG og Oslo SV startet. Fra venstre: Frode Jacobsen (Ap), Rina Mariann Hansen (Ap), Inga Marte Thorkildsen (SV), Kamzy Gunaratnam (Ap), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), Omar Samy Gamal (SV), Lan Marie Berg (MDG), Raymond Johansen (Ap), Einar Wilhelmsen (MDG) og Hanna E. Marcussen (MDG).
Det har gått en måned siden byrådsforhandlingene mellom Oslo Ap, Oslo MDG og Oslo SV startet. Fra venstre: Frode Jacobsen (Ap), Rina Mariann Hansen (Ap), Inga Marte Thorkildsen (SV), Kamzy Gunaratnam (Ap), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), Omar Samy Gamal (SV), Lan Marie Berg (MDG), Raymond Johansen (Ap), Einar Wilhelmsen (MDG) og Hanna E. Marcussen (MDG). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet, MDG og SV la frem byrådsplattformen i Oslo for de neste fire årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøttfri skolemat, billigere kollektivtilbud, treplanting og gratis AKS til flere. Det er stikkord for den politiske plattformen i Oslo mellom Ap, SV og MDG.

Fem uker etter valget la Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti fram den nye politiske plattformen for byrådet i Oslo tirsdag.

– Med kjærlighet til Oslo og tro på politikkens kraft, skal vi sammen gjøre byen vår til en enda grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle, sa forhandlingslederne Raymond Johansen (Ap), Lan Marie Berg ( MDG) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).

Alle de tre understreket klimasatsingen som en grunnplanke i den politiske plattformen. I avtalen lover partiene at Oslo skal bli verdens første utslippsfrie storby innen 2030.

– En grønn politikk må være rød for å lykkes, og en grønn politikk må være rød for å vare, sa Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen avtale med støtteparti

De tre partiene har ikke flertall, og er dermed avhengig av støtte fra et annet parti. I foregående periode hadde de rødgrønne en samarbeidsavtale med Rødt, men en slik avtale er ikke på plass nå.

– Vi har hatt sonderingssamtaler med Rødt og med Venstre, men jeg har ikke behov for å kommentere mer enn det, sa Johansen da partene la fram plattformen på Mangelsgården.

Tipunktsliste

De tre partiene la fram ti punkter som sentrale i plattformen:

1. Kjernetid i barnehagen: Det gjennomføres forsøk med gratis kjernetid i barnehagen for alle ettåringer i sju bydeler. Videre opptrapping til hele Oslo skal vurderes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Aktivitetsskole for alle: Alle elever får gratis aktivitetsskole på 1. 2. og 3. trinn.

3. Skolemat: Byrådet vil starte innføringen av et sunt og kjøttfritt skolemåltid i Osloskolen.

4. Ungdomsgaranti: Alle unge i Oslo under 24 år skal være sikret jobb, utdanning eller opplæring, blant annet gjennom nye jobbprogrammer, sommerjobber og tilrettelagte arbeidsplasser for ungdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. Billigere kollektivtransport: Prisen på enkeltbilletter kuttes med 20 prosent. Familierabatten utvides til hele uken utenom rushtid. Den planlagte prisøkningen for Ruter-billetter i 2020 avlyses.

6. Flere kollektivavganger: Det blir flere tusen nye ukentlige avganger med buss, trikk og T-bane, særlig i ytre by. Det skal være fem- og timinutters frekvens på de viktigste rutene i indre og ytre by i rushtiden.

7. Klimafond: 300 millioner kroner settes av til kommunens klimafond for å støtte folk som vil reise klimavennlig til jobb, bytte ut bilen, eller bedrifter som kjøper elvaresykkel.

8. Flere sykkelveier: Fremskynde sykkelplanen slik at 100 kilometer ny eller oppgradert sykkelvei bygges innen 2023.

9. Profittfri velferd: Alle Oslos sykehjem skal være drevet av kommunen eller ideelle innen 2023 og bruken av kommersielle selskaper i barnevernet skal fases ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

10. Nye veier til egen bolig: Utrede nytt kommunalt boligselskap som skal bygge rimeligere boliger, slik at det blir lettere å komme seg inn på boligmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Treplanting

Under fremleggingen av politisk plattform på Priondsen i Oslo tirsdag formiddag kom det også frem at byrådet i Oslo vil redusere biltrafikken med en tredjedel innen 2030 fra 2015-nivå.

Lan Marie Berg (MDG) fokuserte i sin del av fremleggingen også på Oslo som den kommunen i landet med størst naturmangfold.

– Byrådet vil ta initiativ til et en storstilt treplantingsdugnad, fortalte miljøbyråd en.

Målet er å plante 100.000 trær innen 2030.

Bompenger

Bompenger har vært en av de tøffeste sakene byrådet har forhandlet om, skriver Dagsavisen. MDG gikk til valg på å øke bompengene med 700 millioner for å betale for lavere kollektivpriser, mens Ap mente bompengebelastningen i Oslo var stor nok. Også støttepartiet Rødt har vært kritisk til bompengetrykket, og hvordan det rammer innbyggere med dårlig økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skriver partiene om bompenger:

«Innen 2030 skal alle biler i Oslo være utslippsfrie. Vi ønsker en rask stans i salget av nye fossilbiler i Oslo, og vil jobbe for at nye fossilbiler solgt fra 2020 må betale mer i bompenger og parkering. Det skal alltid lønne seg å velge utslippsfri bil, samtidig som elbiler også gradvis må betale for plassen de tar opp i byen. Byrådet vil videreføre den relative fordelen for elbiler i bomringen fra 2020 og ut perioden».

Her kan du lese plattformen!

Kom til enighet mandag

De sittende byrådspartiene i hovedstaden– Ap, MDG og SV – har kommet til enighet om veien fremover, og legger klokken 11 tirsdag frem sin politiske plattform på Prindsen i Storgata i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var mandag kveld at de tre partiene, etter rundt en måned med byrådsforhandlinger, vedtok en felles politisk plattform for de neste fire årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ikke klart hvilke byrådsskifter som vil skje eller om noen nye byrådsposter vil bli opprettet. Men det er imidlertid klart at Raymond Johansen (Ap) fortsetter som byrådsleder, ifølge Aftenposten.

Hvilke politikere som skal sitte i byrådet blir først gjort kjent onsdag. Byrådet vil bli innsatt med støtte fra Rødt, men det er ikke laget noen formell samarbeidsavtale enda, melder NRK.

Bystyret kommer også onsdag etter alt å dømme til å gjenvelge Marianne Borgen (SV) som ordfører.

– Jeg er veldig glad for at jeg nå er innstilt til å få fire nye år som ordfører i Oslo og har fått den tilliten som ligger i det fra det som ser ut som er et flertall i bystyret. Det som er viktig er at det er bystyret i sitt konstituerende møte på onsdag som fatter det endelige vedtaket, sier Borgen til NTB.

De tre byrådspartiene har sammen med Rødt flertall i bystyret. Mandag la de fram et forslag til fordeling av vervene i bystyret som inkluderer ordfører, varaordfører, fem utvalgsledere og fem nestledere i utvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge NRK tyder alt på at også Kamzy Gunaratnam (Ap) fortsetter som varaordfører. Forhandlingene om heltidsvervene i bystyret er noe partiene har forhandlet om samtidig med byrådsforhandlingene.

Det er knyttet noe spenning til Lan Marie Bergs rolle i byrådet, som miljø- og samferdselsbyråd, etter at det har blitt avdekket 15.000 lovbrudd i etater hun har ansvar for.

Les også: Frp-politiker med sleivspark til SV, MDG og SV