FNB Oslo: – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil

<p>2. kandidat i Oslo Cecilie Lyngby i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) rykket opp til 1. plass på lista takket være personstemmer, og er klar for å debutere som politiker i Oslo bystyre.</p>
2. kandidat i Oslo Cecilie Lyngby i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) rykket opp til 1. plass på lista takket være personstemmer, og er klar for å debutere som politiker i Oslo bystyre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) innrømmer at det er vanskelig å få til det grønne skiftet på en inkluderende måte, men han har ambisjoner om å lykkes.

Tirsdag la MDG, SV og Arbeiderpartiet fram sin nye byrådserklæring for Oslo. Den tegner et bilde av hva slags politikk partiene som styrer i hovedstaden vil føre de neste fire årene.

Partiene understreket at klimasatsingen er en grunnplanke i den politiske plattformen. I avtalen lover partiene at Oslo skal bli verdens første utslippsfrie storby innen 2030.

– En grønn politikk må være rød for å lykkes, og en grønn politikk må være rød for å vare, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da plattformen ble presentert.

Bakgrunn: Det rødgrønne byrådet lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 2030

Høstens lokalvalg var preget av både debatter om bilkjøring, bompenger og klimatiltak. I sin nye erklæring trapper byrådet opp klimatiltakene, mens de vil gi bilen mindre plass i Oslo.

I erklæringen står det blant annet at byrådet vil:

  • Redusere biltrafikken i Oslo med en tredjedel innen 2030 sammenliknet med 2015-nivå, og 20 prosent innen utgangen av 2023.
  • Jobbe for 60 km/t fartsgrense på hovedveiene hele året.
  • Prøve ut en støtteordning der innbyggere kan bytte inn bilen mot for eksempel kollektivreiser, bildeling og elvaresykkel.
  • Reservere flere parkeringsplasser til bildeling.
  • Gradvis forbeholde næringsparkeringsplasser og taxiholdeplasser i sentrum til utslippsfrie kjøretøy.
  • Gå mot alle kapasitetsøkende motorveiprosjekter (de inkluderer E18 Vestkorridoren og E6 Oslo Øst), og lage en plan for å redusere veikapasiteten i Oslo som omdisponerer areal til gående, syklende, kollektivreisende og byliv.
  • Gradvis øke prisen på gate- og beboerparkering og innføre betaling for parkering for elbiler, men sikre at det skal være betydelig billigere å parkere med elbil enn fossilbil.
  • Gjøre det mulig å differensiere satsene på beboerparkering, og endre formålet med ordningene til å bidra til redusert bilbruk.
  • Gjør alle biler i Oslo utslippsfrie innen 2030.

Det heter også at «vi ønsker en rask stans i salget av nye fossilbiler i Oslo, og vil jobbe for at nye fossilbiler solgt fra 2020 må betale mer i bompenger og parkering».

Byrådet vil fjerne flere parkeringsplasser for å bedre fremkommeligheten for buss og trikk, og for å bygge nye sykkelveier.

Les hele byrådserklæringen her.

FNB: – Ikke bilvennlig

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) fikk inn fire representanter i bystyret i Oslo på første forsøk ved kommunevalget. Bystyrerepresentant Cecilie Lyngby er ikke overrasket over tiltakene i byrådserklæringen, men hun er likevel skuffet over hvor langt byrådet går.

– Dette er ikke en bilvennlig byrådserklæring. Jeg synes de viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bilene sine. Folk med nedsatt funksjonsevne, de som lider av PTSD eller andre angstlidelser og ikke takler å ta kollektivtransport med mange andre mennesker, sier Lyngby til ABC Nyheter.

Hun mener kollektivtilbudet i Oslo ikke er bygget slik at det funker like godt for alle til alle mulige reiser. Hun mener også at det ikke eksisterer et tilstrekkelig godt ladenettverk for elbiler til å gjøre alle biler i Oslo utslippsfrie innen 2030.

– Det er fint at vi tenker grønnere og skal jobber for klima og miljø. Men miljø handler også om trivsel og stress for de for menneskene i byen, og da mener jeg byrådet kommer med feil tiltak. Jeg tror ikke verden går under om fem år, og jeg mener vi er på god vei til å kutte klimagassutslipp med et økende antall elbiler.

Lyngby mener byrådspartiene er for dårlige til å ta vare på velgerne som ikke stemte på dem.

– Vi bor i en storby, vi er en hovedstad. Vi lever i en tid hvor alt går raskt, og det å komme seg raskt fra a til å er viktig i hverdagen til folk. Da mener jeg og FNB at man ikke bør bruke pisk på den måten byrådet gjør. Man må få folket med seg og tenke på alle som bor her. Selv om byrådet representerer sine partier, representerer de også hele byen, også de som ikke stemte på dem.

Les også: Kontrollutvalg vil ha gransking av Lan Marie Berg

Ap-Raymond innrømmer at det er vanskelig

Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet under pressekonferansen om byrådsforhandlingene i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet under pressekonferansen om byrådsforhandlingene i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

For byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er det viktigst å få bilister over på elbiler.

– Nå begynner vi å få inn andre generasjons elbiler slik at bruktbilmarkedet for elbiler vil flomme over. Da vil jeg anbefale folk å vurdere det. Hvis du velger å kjøpe deg en fossilbil i 2021 så gjør du det vel vitende om at det vil koste mer, sier Johansen til ABC Nyheter.

Han erkjenner at vi har kommet til et punkt hvor politikere må begynne å ta vanskelige valg for å gjennomføre god klimapolitikk.

– Det er nå vi begynner å komme til de trøblete tingene. Vi har lenge høstet lavthengende frukter for å få ned klimagassutslipp. For eksempel har bompenger vært veldig effektivt for å få flere til å velge elbiler.

Johansen er klar på at byrådet har en krevende oppgave foran seg.

– Hvordan greier vi å bygge broer mellom generasjoner og ulike sosiale klasser samtidig som vi får til det grønne skiftet uten at det blir et middelklasseprosjekt? Det er noe av det jeg er mest opptatt av å hindre at skjer. Det er krevende, og det innrømmer jeg. Det at vi tilrettelegger for bedre kollektivtrafikk vil være helt avgjørende.

– Bærer byrådserklæringen preg av at man må gå videre fra lavthengende frukter til mer kompliserte grep for å redusere klimagassutslipp?

– Ja. Det er godt oppsummert.

Les også: Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo

MDG-Lan: – Vi må kjøre litt mindre bil

Lan Marie Berg fra Miljøpartiet de Grønne under pressekonferansen om byrådsforhandlingene i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Lan Marie Berg fra Miljøpartiet de Grønne under pressekonferansen om byrådsforhandlingene i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Lan Marie Berg (MDG) mener det er helt nødvendig å redusere biltrafikken i Oslo.

– Erklæringen betyr ikke at det ikke skal være mulig å kjøre bil mange steder i Oslo, men det betyr at vi må kjøre litt mindre bil. De aller fleste i Oslo klarer seg uten bil i hverdagen. Kollektivtilbudet er superbra, et av de beste i Europa, sier Berg til ABC Nyheter.

Hun påpeker at når færre kjører bil, blir det mer plass på veiene til dem som er nødt til å kjøre, også de som reiser med bussen kommer raskere fram fordi de slipper å stampe i samme kø som bilene.

– Er det realistisk å redusere biltrafikken med én tredjedel fra 2015-nivå innen 2030?

– Det er det som må til for å nå klimamålene våre, og for å gjøre byen bedre å bo i når vi vokser.

– Skal dere øke bompengebelastningen i perioden?

– Vi er tydelige på at vi skal gjøre det som trengs for å nå klimamålene våre og for å redusere biltrafikken. Bompenger, restriksjoner i biltrafikken og innskrenking i kjøremuligheter må opp på et nivå som er tilstrekkelig for å klare klimamålene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:15 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder
Siste nytt
04:15VerdenRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59NorgeAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58VerdenBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder
Populært