May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit

Storbritannias statsminister Theresa May orienterte tirsdag om den justerte brexitplanen som skal legges fram for Parlamentet i begynnelsen av juni. Sier de folkevalgte nei en fjerde gang, er det ensbetydende med å si nei til resultatet i folkeavstemningen, mener May. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Theresa May orienterte tirsdag om den justerte brexitplanen som skal legges fram for Parlamentet i begynnelsen av juni. Sier de folkevalgte nei en fjerde gang, er det ensbetydende med å si nei til resultatet i folkeavstemningen, mener May. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Theresa May lover at Parlamentet vil få bestemme om det skal holdes en ny folkeavstemning om brexit - hvis de bare vedtar hennes siste brexitplan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

May la tirsdag fram det hun kalte en «ny brexitavtale» og insisterte på at dette er siste gang hun forsøker å få de folkevalgte til å vedta en plan for Storbritannias vei ut av EU.

– Dette er siste sjanse for å komme ut av den fastlåste situasjonen, sa May på et pressemøte i statsministerboligen i Downing Street.

Hun advarte samtidig representantene i Underhuset om at hvis de sier nei til planen, vil de i realiteten stemme for å stanse brexit, noe som ifølge May betyr at de ikke leverer i overensstemmelse med resultatet i folkeavstemningen i juni 2016.

Da sa 51,9 prosent av de britiske velgerne ja til at Storbritannia skulle forlate EU.

– Trolig ikke flertall

Mays reviderte brexitplan ser ikke ut til å være nok for å skaffe flertall i Underhuset, mener professor i statsvitenskap Henrik Larsen ved Københavns Universitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun har gitt noe til begge sider av salen, og på den måten vet man ikke hvordan det samlede resultatet blir. Det kan være at akkurat det som er gitt til Labour på venstresiden gjør at noen fra de konservative vil stemme imot det, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

– Og omvendt har Labour sagt at partiet som helhet vil gå imot avtalen. Dermed er det mye som taler for at det ikke vil føre til avgjørende endringer, føyer han til.

Gir etter for krav

Mays løfte om å la de folkevalgte stemme over om det skal holdes en ny folkeavstemning om brexit, er i tråd med hva mange opposisjonspolitikere har krevd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innrømmelsen er et siste forsøk på sikre et flertall for regjeringens brexit-plan i Underhuset når den skal opp til avstemning i begynnelsen av juni. Det vil bli fjerde gang parlamentarikerne stemmer over en brexitplan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

May lovet også å beskytte arbeidstakerrettigheter og miljøkrav etter brexit, samtidig som hun vil jobbe for en midlertidig tollunion med EU.

– Jeg visste at gjennomføringen av brexit ikke ville være lett og rettlinjet. Samtidig som det har vist seg å være enda vanskeligere enn jeg regnet med, så mener jeg fortsatt at den beste måten å gjøre brexit til en suksess på, er å forhandle fram en god exitavtale med EU som grunnlag for et nytt og dypt partnerskap for framtiden, sa May.

Få timer tidligere hadde hun fått støtte for den reviderte brexitplanen av egne regjeringskolleger.

Liten tro på ja

Mays nye plan ble møtt med mistro allerede før hun offentliggjorde forslagene. Kritikere mener at den kun inneholder kosmetiske endringer sammenlignet med forslagene som tidligere er blitt nedstemt av Parlamentet.

Brexitavtalen som den britiske regjeringen har forhandlet fram med EU, er allerede blitt avvist av Parlamentet tre ganger. Verken brexit-tilhengere eller EU-tilhengere har vært fornøyd med avtalen.