Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land

Dersom han må gi opp ordførerkjedet i sin tyske hjemby, planlegger den skotske ordføreren Iain Macnab å trøste seg med en god whisky fra fødelandet. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Dersom han må gi opp ordførerkjedet i sin tyske hjemby, planlegger den skotske ordføreren Iain Macnab å trøste seg med en god whisky fra fødelandet. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange politisk engasjerte briter som bor i EU, må gi opp vervene sine når brexit er et faktum. En av dem er en skotsk ordfører i en tysk småby.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det personlige er politisk», lyder et kjent feministisk slagord. For mange briter som bor i andre EU-land, er det politiske i ferd med å bli høyst personlig. Det gjelder ikke minst mange utflyttede briter, som har engasjert seg i lokalpolitikken der de bor. Den dagen brexit er en realitet, er de ikke lenger EU-borgere og kan dermed ikke lenger inneha lokale eller regionale politiske verv.

Iain Macnab er en av dem som snart kan miste sine politiske rettigheter i det han anser som sin hjemby. Skotten er ordfører i det lille tettstedet Brunsmark i Schleswig-Holstein. Han krysser fingrene for en ny folkeavstemning i Storbritannia og håper i det lengste at han slipper å gi fra seg vervet han har hatt i elleve år.

– Det er tross alt først nå at britene har begynt å forstå hva brexit virkelig innebærer, sier Macnab, som har bodd i Tyskland siden 1975.

Skulle det til slutt gå så galt som han frykter, så har skotten en slags plan B.

– Når tiden er inne, vil jeg levere tilbake nøklene til kontoret og ta meg en god, skotsk whisky, forteller han.