Solberg etter Putin-møte: Vil ha mer samarbeid

Statsminister Erna Solberg (t.h.) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide svarte på spørsmål fra pressen etter tirsdagens møte. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland og Norge bør samarbeide mer og tettere, selv om kjente konflikter står uløst, mener statsminister Erna Solberg (H) etter møtet med Vladimir Putin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi hadde et godt møte som er et godt startpunkt for videre samarbeid. Det var et ønske om å få til et politisk møte på topplan for å se på hvilke områder vi kan samarbeid mer, sier Solberg til NTB etter møtet med den russiske presidenten i St. Petersburg tirsdag.

Hun viser til at konfliktene omkring krisen i Ukraina, hvor Norge og Russland er på kollisjonskurs, fortsatt består, men ønsker likevel å utvide samkvemmet med stormakten i øst.

– Spørsmålet er om det er viktige områder vi kan samarbeide mer om. Det tror jeg det er, både på næringsliv, hav og nordområdene, som er viktig for oss, sier Solberg.

Om Frode Berg: Putin utelukker ikke en benådning av Frode Berg

Fortsette samtalen

Hun opplever også at Putin, som inviterte den norske statsministeren til St. Petersburg, ønsker økt kontakt.

– Jeg opplevde at det var en positiv tilbakemelding. Han ga vel et oppdrag til utenriksministeren om å fortsette denne samtalen, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og hennes kollega Sergej Lavrov møtes allerede i mai under Arktisk råd i Finland, før de igjen møtes under 75-årsmarkeringen av frigjøringen av Finnmark til høsten.

For øvrig var både Putin og Solberg opptatt av dette jubileet da de innledet møtet.

Om skipsfart: Russland varsler kraftig økning i skipsfarten i Arktis

Trøbbelsaker

Tross samtaler på høyeste nivå og håp om økt samarbeid, står problemsakene i kø: Russlands annektering av Krim-halvøya, russiske GPS-forstyrrelser i nord, spionsaken til Frode Berg og økt militært nærvær fra USA i Norge er noen stikkord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg legger vekt på at Norge og Russland har mange felles interesser innen miljø, hav, Arktis og folk-til-folk-samarbeid i nord, men forholdet mellom de to nabolandene har vært svært kjølig helt siden 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og selv om det tosidige samarbeidet har rullet videre, har det ikke blitt tatt nye politiske initiativer – før Solberg i fjor brakte opp Norges kampanje for renere hav i et møte med Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Om Mueller-rapporten: Putin om Mueller-rapporten: Viser at det ikke har vært russisk valginnblanding

«Sammen med allierte»

Dermed ble kampen mot havforurensing en lite kontroversiell sak som kunne bringe de to landenes toppledere sammen. Under et høynivåpanel om Arktis understreket Putin at han mener det er en positiv endring mellom Russland og de nordiske landene.

– Vi har aldri brutt våre forbindelser i Arktis, sa han.

Samtidig slår den norske statsministeren fast at norsk sanksjonspolitikk overfor Russland ligger fast.

Les også: – Longyearbyen blir raskere varm enn noen annen by på jorden

– Vi står sammen med våre allierte hvor vi nå har felles politikk overfor Russland om at man gjør noe med folkerettsbrudd i Ukraina, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun nevner også bekymring for kårene for sivilsamfunnet i Russland, INF-avtalen og Norges ønske om å se mer nedrustning, ikke opprustning.

GPS-forstyrrelser

Solberg varslet på forhånd uro over at Russland ved en rekke anledninger de siste årene har forstyrret GPS-signaler i Finnmark. Norsk etterretning har pekt på at jammingen ikke bare er en ny utfordring for norsk og alliert øvingsaktivitet, men også en trussel mot sivil luftfart i fredstid.

– Den er krevende. Den påvirker stabiliteten i flysignalene. Det er derfor vi har tatt dette opp med russerne og lagt fram dokumentasjon overfor dem, sier Solberg til NTB.

Bakgrunn: Norske myndigheter har gitt Russland GPS-bevis

Hun viser til at Norge ikke bruker megafonen, men forsøker å løse saken på diplomatnivå ved å legge fram tekniske data for russerne. Hensikten er å vise at også russere i nød i nord kan bli rammet hvis GPS-signalene forstyrres.

– Vi mener det er viktig at ingen forstyrrer disse GPS-signalene, uansett hvor det er, sier hun.