Putin utelukker ikke en benådning av Frode Berg

Russian President Vladimir Putin chairs a Security Council meeting in Moscow, Russia, Thursday, March 7, 2019. (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Russian President Vladimir Putin chairs a Security Council meeting in Moscow, Russia, Thursday, March 7, 2019. (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) Foto: Alexei Nikolsky / AP

Aktor ba tirsdag om 14 års fengsel for spiontiltalte Frode Berg. Russlands president Vladimir Putin utelukker ikke en benådning av den spiontiltalte nordmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Frode Berg-saken:

* 5. desember 2017: Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg (63) ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Han hadde da på seg 3.000 euro i kontanter.

* Berg ble siktet for spionasje etter paragraf 276 og satt i FSBs fengsel Lefortovo.

* Nordmannen erkjente at han hadde hatt kontakt med norsk etterretning, og at han hadde overlevert penger i Moskva per post på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge, men at han ikke hadde noen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge forsvarer Brynjulf Risnes.

* 19. desember 2017: Arrestasjonen ble kjent for offentligheten.

* 22. april 2018: Bergs advokater bekreftet offentlig at nordmannen var på oppdrag for norsk etterretning.

* 22. mars 2019: Spiontiltalen mot Berg var klar, men innholdet i den er ikke kjent.

* 25. mars 2019: Det ble bekreftet at rettssaken ville starte 2. april.

* 2. april 2019: Rettssaken startet formelt bak lukkede dører, første dag med en avklaring av spørsmålet om videre fengsling. Fengslingen ble forlenget med seks måneder. Berg erklærte seg ikke skyldig etter spionasjetiltalen.

* 3. april 2019: Selve spionsaken ble gjennomført med vitneførsel og gjennomgang av beviser.

* 9. april 2019: Sluttprosedyrer fra aktoratet og forsvareren. Aktor ba om 14 års fengsel.

* 16. april 2019: Dom og straffeutmåling er ventet.

– Saken går fortsatt i retten, og domstolen må avgjøre skyldspørsmålet, svarte Putin på NRKs spørsmål om hva som kan gjøres for å løse saken.

– Er du klar for å benåde ham? fulgte TV 2 opp.

– Man kan kun benåde en person som er dømt, svarte Putin.

Både Putin og statsminister Erna Solberg (H) deltok på Arktisk forum i St. Petersburg tirsdag. De to hadde deretter et bilateralt møte, og pressen fikk være til stede i starten av møtet.

Aktor la tirsdag ned påstand om 14 års fengsel for Berg, og dom i saken er ventet 16. april. Hvis dommen ikke blir anket, vil den være rettskraftig.

Les også: Aktor krever 14 års fengsel for Frode Berg

Frode Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember 2017 og har sittet fengslet siden. Den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener han var på spionoppdrag da han ble pågrepet.

Berg har sagt seg ikke skyldig etter spionasjetiltalen, men har erkjent kontakt med norsk etterretning i forkant av reisen til Moskva.

Håper å se ham i Norge

– Vi har ett overordnet mål, det er å ivareta Frode Bergs interesser. Det er en vanskelig situasjon for Frode Berg og hans familie. Det betyr også at vi i liten grad kommer til å kommentere dette, sa Solberg til NTB tidligere tirsdag om saken.

– Jeg håper å se ham tilbake i Norge, la Solberg til.– Vi har ett overordnet mål, det er å ivareta Frode Bergs interesser. Det er en vanskelig situasjon for Frode Berg og hans familie. Det betyr også at vi i liten grad kommer til å kommentere dette, sa Solberg.

– Jeg håper å se ham tilbake i Norge, la Solberg til.

Erna Solberg: – Håper å se Frode Berg tilbake i Norge

Imponerte i retten

Til det russiske nyhetsbyrået Tass sier Novikov at Berg gjorde et godt inntrykk:

– Frode Berg imponerte i retten. I sine bemerkninger snakket han med stor tyngde om sin tidligere innsats, og han understreket de vennlige forbindelsene mellom Russland og Norge. Han fryktet at samarbeidet mellom landene kunne komme til å lide, sa han.

Bakgrunn: Innspurt i spionsaken mot Frode Berg

Bevisførselen i rettssaken mot Berg – hans forklaring, vitneavhør og øvrige beviser – ble avsluttet i midten av forrige uke. Etter planen skal dom og straffeutmåling komme allerede tirsdag 16. april.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden