Meny

Krav til bøndene om økt produksjon og lavere klimautslipp: – Det går jo ikke i hop!

KLIMAKUER: Statsminister Erna Solberg og daværende landbruks- og matminister Bård Hoksrud følger nøye med mens Vendela Kirsebom melket for harde livet under en melkekonkurranse under Dyrskun i Seljord i fjor. Hverdagsbonden settes i klimaskvis av regjering og Storting. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Landbrukets folk står overfor en risiko: Å komme i klem mellom Stortingets vedtak om økt selvforsyning av mat - og kravet om kraftig kutt i klimautslippene deres mot 2030.

Klimaet, jordbruket og staten

Jordbruksorganisasjonene er invitert av regjeringen til å inngå en frivillig avtale om utslippsreduksjoner. Ifølge regjeringens klimamelding fra juli 2017, St. 41(2016-2017) vil regjeringen selv fastsette tiltak hvis det ikke blir enighet.

25. juni 2018 ga regjeringen jordbruket en marsjordre om å redusere klimagassutslippene med 5 millioner tonn CO2-ekvivalenter i perioden 2021-2030. Jordbrukets utslipp var på 4,5 millioner tonn i 2016 og utgjorde 8,5 prosent av de totale norske utslippene,

Ikke-kvotepliktige sektorer: Jordbrukets utslipp utgjør 16,5 prosent av utslippene fra ikke-kvotepliktige sektorer, altså sektorer som ikke deltar i EUs ordning med kjøp og salg av klimakvoter. Regjeringen har avtalt med EU om felles gjennomføring av 40 prosents kutt innen 2030. Det diskuteres i EU og Norge om målet skal skjerpes før FNs medlemsland i første kvartal 2020 skal melde inn sine nye og mer ambisiøse klimamål.

CO2-avgift: Det skal vurderes om CO2-avgift på klimautslipp fra jordbruket kan være et virkemiddel. Det er jordbrukets organisasjoner uenige i, da det bare vil fremme økt import av varer uten CO2-avgift.

6. februar 2019 la Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag fram sitt klimadokument med forslag til over 30 tiltak.

Siste frist: Avtalen skal være på plass senest innen utgangen av første kvartal 2019.

Økt produksjon: Stortinget vedtok i behandlingen av regjeringens landbruksmelding St.11(2016-2017) at jordbrukets hovedmål skal være økt matproduksjon med grunnlag i norske ressurser slik at en oppnår høyest mulig selvforsyning.

– Det går jo ikke i hop.

Det konstaterer generalsekretær Olaf Godli i Norsk Bonde- og Småbrukarlag på ABC Nyheters spørsmål:

Hvordan kan norske bønder i tillegg til å oppfylle Stortingets krav om å redusere sine klimautslipp med 11 prosent fram til 2030, øke produksjonen og dermed norsk selvforsyning, slik Stortinget har vedtatt i landbrukspolitikken?

BOLLESTADS LØSNING: – Målet må være å få ned klimautslippene per enhet, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF). Hva da med de 5 millioner tonn i reduserte klimautslipp regjeringen stiller bøndene overfor? Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Uansett hvor gode produksjonsmetoder norske bønder måtte benytte seg av, vil klimautslippene nødvendigvis øke i takt med økte volumer av plante- og kjøttproduksjon.

Den ferske landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) mener å ha et klart svar på denne skvisen:

– De landbrukspolitiske målene, herunder produksjonsmålet, står fast når vi skal jobbe med å redusere klimagassutslippene fra jordbruket. Derfor vil jordbrukets hovedoppgave i klimasammenheng være å redusere utslippene per produsert enhet.

Det skriver hun i en epost som svar på ABC Nyheters spørsmål om paradokset.

Har ris bak speilet

Bollestads utgangspunkt om at landbruket skal minske utslippet per enhet, butter imidlertid mot regjeringen konkrete vedtak om 5 millioner tonn mindre i samlede utslipp.

Det kravet står fast, med trusselen om å innføre CO2-avgifter på norsk matproduksjon som ris bak speilet.

– Det arbeides mye med å øke kunnskapen om effektive tiltak som kan bidra til å redusere utslippene per produsert enhet. Avlsarbeid, endret fôring, tilsettingsstoffer i fôr og riktig håndtering av husdyrgjødsel er alle tiltak som potensielt kan gi viktige bidrag i så måte, oppsummer Bollestad.

Elvestuen tar en Ole Brumm

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen sier «ja takk begge deler» til lavere utslipp og økt selvforsyning:

– Jeg mener vi kan ha et mål om økt selvforsyning og lavere utslipp i jordbruket samtidig, skriver han i en epost på ABC Nyheters spørsmål.

– Skal vi redusere klimagassutslippene kraftig, må en lang rekke tiltak gjennomføres, sier han.

Elvestuen viser til at jordbruket i forhandlingene med regjeringen selv har foreslått flere nye tiltak som kan bidra til reduksjoner i utslippene, uten å gå på bekostning av produksjonen.

Klimaministeren påpeker at det er overproduksjon av de fleste typer kjøtt, slik at Norge ikke trenger å importere så mye kjøtt som vi gjorde tidligere.

– Mye av kjøttet som vi importerer kommer fra EU-land. Og disse forholder seg til de samme klimaregelverket som oss. Norge har fortsatt et stort potensiale for økt produksjon av plantebaserte produkter. Både klimaet og helsa vår vil ha godt av at vi spiser mer fisk, grønnsaker og kornprodukter, og mindre kjøtt, sier Elvestuen.

Vil ikke sitte med Svarteper på kjøtt

Diskusjonen om klimatiltak i jordbruket er ikke ny. Tiltak som er gjennomført har for lengst hatt sin virkning idet bøndene nå tar fatt på klimaforhandlingene med regjeringen om å redusere ytterligere.

Utslipp fra landbruket er gradvis redusert fra 1990 til 2011 med 10,4 prosent, skriver Bonde og Småbrukarlaget og Norges Bondelag i sitt klimadokument.

Kjøtt har kommet i skuddet i debatten om klimakutt fordi produksjonen har langt større klimavirkning enn planteprodukter.

– Dersom forbrukerne virkelig reduserer kjøttforbruket, må landbruket selvsagt endre sin produksjon, sier Olaf Godli i Bonde- og Småbrukarlaget.

Dersom nordmenn likevel opprettholder kjøttspisingen sin og jordbruket virkelig klarer å mette etterspørselen, fraber jordbrukets folk seg imidlertid å bli sittende med Svarteper.

– Staten kan ikke innføre CO2-avgift på norske jordbruksprodukter uten å innbefatte importerte jordbruksprodukter av samme slag. Og det vet jeg ikke om de har anledning til. Det kan fort bli sak i WTO, sier Olaf Godli.

WTO er Verdens handelsorganisasjon, der Norge og nesten alle verdens stater er med. WTO-avtalen legger begrensninger på hvilke handelshindrende tiltak et medlemsland kan innføre.

Og dermed er vi på vei over til neste paradoks:

Bedre globalt - verre nasjonalt

IMPORT AV STORFEKJØTT: Vi importerer stadig mer storfekjøtt. Foto: SSB

Produksjonen av kjøtt i andre land kan være langt mer klimaforurensende enn i Norge.

Men importkjøtt - så vel som import av soya og andre fôrråvarer til Norge - gir null klimautslipp på Norges statistikk.

Bak en kg stofekjøtt produsert i Latin-Amerika, slik som våre importerte biffer fra Brasil og Uruguay, finner vi over 70 kg utslipp av klimagasser.

Tilsvarende tall for Vest-Europa inkludert Norge, er 18 kg, ifølge en analyse av klimautslipp fra kjøttproduksjon laget av FNs matvare- og landbruksorganisasjon FAO.

Importen av 16 millioner tonn storfekjøtt i 2017 innebærer 720.000 tonn CO2-utslipp hvis vi forsiktig regner 45 kg utslipp per kg kjøtt - men altså null utslipp i Norge.

Hadde denne mengden blitt produsert i Norge tilsier FAOs gjennomsnittstall at jordbrukets klimaregnskap ville bli belastet med 290.000 tonn.

Klarer jordbruket i Norge å oppfylle Stortingets mål om økt selvforsyning, innebærer det med andre ord at klimautslippene fra norsk jordbruk øker, selv om de globale utslippene minsker.

– Klimakua er kombiku, ikke kjøttfe

– Det ville være meningsløst å redusere norsk kjøttproduksjon og bare øke importen forutsatt at norske forbrukere fortsatt vil spise det kjøttet, sier Bonde- og Småbrukarlagets Olaf Godli.

– Meningsløst – men norske klimautslipp ville da gå ned?

– Ja, oppfyllelsen av Norges forpliktelser ville da bli bedre. Men realiteten er at Norge sannsynligvis ville ende opp med å importere kjøtt fra andre land som har høyere utslipp. Det kan i verste fall bli realitet.

Et annet paradoks: Om målet om mer innenlands fôr til erstatning for importerte kraftfôrråvarer blir oppnådd, går også det utover jordbrukets klimaregnskap.

– Ja. Importert fôr har nullutslipp i Norge. Vi ville får dyrking på et større areal, noe som betyr utslipp. Og gras gir mer metanutslipp fra dyra enn kraftfôr, som følge av prosessene i vomma og framfôringstida, sier Godli.

For Bonde- og Småbrukarlaget er det et viktig poeng at det for klimaets del er best at storfekjøtt produseres på melkekyr med mindre krav til ytelse og flere kalver.

– Kombikua som produserer både melk og kjøtt er langt mer klimavennlig enn det vi ser framveksten av, spesialisert storfe for kun kjøttproduksjon, sier Ola Godli.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:38 Falla tviler på flere drømme-VM06:25 Vinterferien er den nye påskeferien06:12 LO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03 Maduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Enebolig i brann i Hedmark05:30 Kinas visestatsminister til Washington05:01 Aktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53 Weinsteins rettssak utsatt04:49 Tidligere Trump-rådgiver beklager instagrambilde04:06 To politimenn drept i eksplosjon i Kairo03:59 Oslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager03:39 CNN: Rosenstein går av i midten av mars03:00 16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand02:51 Pelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34 Huawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21 StormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03 Tredobling i antall snøskred på norske veier01:30 Trump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09 NATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57 Norsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56 Person skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47 Høy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45 To VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24 Politiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48 Wara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28 United nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05 Gjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer22:04 Tusenvis evakuert etter funn av bombe fra annen verdenskrig21:50 Ap-veteran Ragnar Christiansen er død19:54 Trond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55 Juridisk maktkamp om Trumps mur18:42 EU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10 Politiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka18:08 Stanset for å hjelpe – fikk egen bil stjålet17:10 Mann funnet død i sjøen ved Egersund16:35 Matros fra ikonisk fotografi er død15:40 Saudi-Arabias kronprins avviser United-oppkjøp15:39 SOHR: 13 personer drept i bombeangrep i Syria15:16 Heimebane øker i andre omgang - en halv million så sesongpremieren15:16 Nei, dette fritar ikke gårdeieren fra ansvar15:16 Nyfødt turisme i klassisk diktatur14:54 Olav Thon vant søksmål mot restaurant på Hamar14:47 SVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse – felt av klageorgan14:31 Svensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14 Blokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59 Postbud døde i ulykke under levering av post13:41 Kristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33 Prognose: Valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18 Molde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14 Rullestolbrukere kan få sette opp farten13:04 Borgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46 Regjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45 Søker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30 Da langrennsløperne smurte selv12:30 God glid koster minst ti millioner12:13 Polen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47 Nytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47 Gladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46 Sju Labour-politikere forlater partiet11:08 26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51 Anthony Weiner løslatt fra fengsel10:50 – Et usedvanlig oppgjør i Staten10:31 Det kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29 Reagerer på hotellreklamer10:02 Norwegian raste fra start09:59 Ett av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58 Østerrike vraket Schlierenzauer09:53 Strømsjokk spiste opp fjorårets lønnsvekst09:19 Over elleve millioner besøkte museum i Norge i 201709:03 Fire soldater drept i Kashmir09:03 Flere barn vokser opp i lavinntektsfamilier08:59 Skofteruds minnerenn er avlyst08:29 Lindmo får kritikk for French-intervju08:24 Bollestad kaller Veterinærinstituttet inn på teppet08:18 3.550 arbeidsledige får mindre å rutte med etter dagpengekutt07:27 Iransk TV-kanal stoppet tysk kamp fordi dommeren var kvinne07:05 Sirkus Aunli for 34 år siden06:48 Ankesaken til forvaringsdømt nordmann starter mandag06:37 Lundby kan bli den store taperen06:23 Helikoptertypen som styrtet i Røldal har vært involvert i 17 ulykker06:15 Seks soldater drept i Pakistan05:51 Trump har fått rapport om bilimport fra Europa05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Sp vil ha avklart om justisministeren har bånd til Huawei05:28 Abe taus om Trumps fredsprisnominasjon05:20 Høyre-utvalg til Solberg: Bruk mer på Forsvaret05:14 USAs justiskomitéleder vil granske påstander om å fjerne presidenten05:09 Politiet tror de har drapsvåpenet i Bergen05:00 Rapport: Fire av ti selskaper gjorde feilansettelser i fjor04:16 Europeiske folkevalgte får ikke slippe inn i Venezuela03:39 Australia hacket før valget – mistenker fremmed stat03:32 Forsvaret varsler rettslige skritt om Helge Ingstad02:55 Helikopter med to om bord savnet i Hordaland02:41 Kroatisk kvinne mistenkt for å putte drept søster i fryseren02:17 48 branner i Nord-Spania02:08 Ekspertgruppe mener operasjon mot skuldersmerter bør droppes01:49 Tyskland: Vanskelig å hente hjem IS-krigere
Siste nytt
06:38SportFalla tviler på flere drømme-VM06:25NorgeVinterferien er den nye påskeferien06:12NorgeLO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03VerdenMaduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEnebolig i brann i Hedmark05:30VerdenKinas visestatsminister til Washington05:01NorgeAktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53VerdenWeinsteins rettssak utsatt04:49VerdenTidligere Trump-rådgiver beklager instagrambilde04:06VerdenTo politimenn drept i eksplosjon i Kairo03:59NorgeOslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager03:39VerdenCNN: Rosenstein går av i midten av mars03:00Verden16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand02:51NorgePelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34VerdenHuawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21NorgeStormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03NorgeTredobling i antall snøskred på norske veier01:30VerdenTrump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09NorgeNATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57VerdenNorsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56NorgePerson skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47VerdenHøy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45SportTo VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24NorgePolitiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48NorgeWara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28SportUnited nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05NorgeGjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer22:04VerdenTusenvis evakuert etter funn av bombe fra annen verdenskrig21:50PolitikkAp-veteran Ragnar Christiansen er død19:54PolitikkTrond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55StemmerJuridisk maktkamp om Trumps mur18:42VerdenEU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10VerdenPolitiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka18:08NorgeStanset for å hjelpe – fikk egen bil stjålet17:10NorgeMann funnet død i sjøen ved Egersund16:35VerdenMatros fra ikonisk fotografi er død15:40SportSaudi-Arabias kronprins avviser United-oppkjøp15:39VerdenSOHR: 13 personer drept i bombeangrep i Syria15:16KulturHeimebane øker i andre omgang - en halv million så sesongpremieren15:16NorgeNei, dette fritar ikke gårdeieren fra ansvar15:16ReiseNyfødt turisme i klassisk diktatur14:54PengerOlav Thon vant søksmål mot restaurant på Hamar14:47PolitikkSVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse – felt av klageorgan14:31VerdenSvensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14PengerBlokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59NorgePostbud døde i ulykke under levering av post13:41SportKristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33PolitikkPrognose: Valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18SportMolde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14NorgeRullestolbrukere kan få sette opp farten13:04VerdenBorgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46PolitikkRegjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45NorgeSøker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30SportDa langrennsløperne smurte selv12:30SportGod glid koster minst ti millioner12:13VerdenPolen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47PengerNytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47SportGladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46PolitikkSju Labour-politikere forlater partiet11:08Norge26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51PolitikkAnthony Weiner løslatt fra fengsel10:50Penger– Et usedvanlig oppgjør i Staten10:31VerdenDet kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29PengerReagerer på hotellreklamer10:02PengerNorwegian raste fra start09:59NorgeEtt av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58SportØsterrike vraket Schlierenzauer09:53PengerStrømsjokk spiste opp fjorårets lønnsvekst09:19KulturOver elleve millioner besøkte museum i Norge i 201709:03VerdenFire soldater drept i Kashmir09:03PengerFlere barn vokser opp i lavinntektsfamilier08:59SportSkofteruds minnerenn er avlyst08:29KulturLindmo får kritikk for French-intervju08:24PolitikkBollestad kaller Veterinærinstituttet inn på teppet08:18Penger3.550 arbeidsledige får mindre å rutte med etter dagpengekutt07:27SportIransk TV-kanal stoppet tysk kamp fordi dommeren var kvinne07:05SportSirkus Aunli for 34 år siden06:48VerdenAnkesaken til forvaringsdømt nordmann starter mandag06:37SportLundby kan bli den store taperen06:23NorgeHelikoptertypen som styrtet i Røldal har vært involvert i 17 ulykker06:15VerdenSeks soldater drept i Pakistan05:51VerdenTrump har fått rapport om bilimport fra Europa05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkSp vil ha avklart om justisministeren har bånd til Huawei05:28VerdenAbe taus om Trumps fredsprisnominasjon05:20PolitikkHøyre-utvalg til Solberg: Bruk mer på Forsvaret05:14PolitikkUSAs justiskomitéleder vil granske påstander om å fjerne presidenten05:09NorgePolitiet tror de har drapsvåpenet i Bergen05:00PengerRapport: Fire av ti selskaper gjorde feilansettelser i fjor04:16VerdenEuropeiske folkevalgte får ikke slippe inn i Venezuela03:39VerdenAustralia hacket før valget – mistenker fremmed stat03:32NorgeForsvaret varsler rettslige skritt om Helge Ingstad02:55NorgeHelikopter med to om bord savnet i Hordaland02:41VerdenKroatisk kvinne mistenkt for å putte drept søster i fryseren02:17Verden48 branner i Nord-Spania02:08NorgeEkspertgruppe mener operasjon mot skuldersmerter bør droppes01:49VerdenTyskland: Vanskelig å hente hjem IS-krigere
Populært