Meny

Pelsdyrforbud uansett regjering

Fakkeltog mot pels i regi av dyrebeskyttelsesorganisasjonen NOAH i 2014. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Stemmer: Karoline Måseide Thomassen

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Fakkeltogene er et seierstog over regjeringens vedtak om avvikling, men også et krav om at alle de politiske partiene som har lovet et pelsdyrforbud må holde sitt løfte fram til alle burene er tomme, skriver Karoline Måseide Thomassen i NOAH.

Nordmenn bryr seg om dyrene og deres velferd, og hele 70 prosent av den norske befolkningen er imot pels. Dette gjenspeiler seg i moteverdenen også, der en rekke moteaktører, butikkjeder og moteblader har tatt et standpunkt mot pels. Dyr har egenverdi og skal behandles deretter. Norge er et land som beskytter de svakeste i samfunnet og i takt med den økte kunnskapen vi får for dyrene, stilles det høyere krav til vår behandling av dem.

I dag vet vi hva slags artstypiske atferdsbehov reven og minken har. Vi vet at den frie reven beveger seg over store områder, har et stort gravebehov og lever i familiegrupper. Minken er et territorielt semi-akvatisk dyr som har et stort behov for å svømme. Å putte et dyr med svømmehud mellom tærne i et bur der den aldri får være i sitt naturlige habitat er ikke god dyrevelferd. For både reven og minken er de unaturlige forholdene på en pelsfarm en enorm kontrast til hva deres liv egentlig kunne ha vært.

Dyr som aldri har opplevd noe annet enn netting på alle kanter, har alltid, uansett avl, et helt grunnleggende behov for å utøve normal artstypisk atferd.

Men en kunnskapsøkning om dyrene er dessverre ikke nok i seg selv. Rovdyrene har blitt et offer for landbruksnæringen, og politikkens stemme overstyrer kunnskapens stemme. For å skape en endring er pelsdyrene avhengig av at nettopp du bruker stemmen og krever en avvikling. Norge er et demokrati, der flertallet har makten. Hver eneste stemme teller for å vise hva folket vil ha.

For folket vil ha tomme bur nå! Endelig har det vi har ventet så lenge på skjedd!

I høst skal regjeringen legge fram et lovforslag om avvikling av pelsdyrnæringen. Dyrevelferd blir bare viktigere og viktigere i politikken. Dette ser man med alle partiene som støtter en avvikling. I tillegg til regjeringen er også opposisjonen ved MDG, AP, SV og Rødt for en avvikling, og MDG og Venstre har importforbud av pels i partiprogrammene sine. Dette er gode nyheter for pelsdyrene, og dyrevenner over hele landet jubler.

Pelsdyrnæringens siste kapittel er snart avsluttet, og dette vil bli en seier i rekken av mange seire for dyrene. Det er tydelig at demonstrasjoner for dyrene hjelper. Det ser man for eksempel etter demonstrasjonene mot eksotiske dyr i sirkus, der det som et resultat av dette ikke lengre er lovlig med framvisning av disse.

Demonstrasjonene for dyrepoliti har også ført fram, og nå er et landsdekkende dyrepoliti på vei. Det nytter å kjempe, og det nytter å møte opp i gatene for å vise politikerne at folket bryr seg om dyrene.
Det er ikke bare Norge som har som mål å bli en pelsfri nasjon. Andre land har allerede tatt steget mot en pelsfri framtid av etiske hensyn. I år skal vi atter en gang samles for å få Norge med i rekken av land som forbyr pelsdyroppdrett. Den 27. oktober er det «Make a difference day», og vi vil på denne dagen gjøre en forskjell. Ikke bare for pelsdyrene, men også for demokratiet, rettferdigheten og empatien vi viser for våre medskapninger.

Vi skal kjempe for at ingenting skal stoppe pelsdyrforbudet, men vi skal også feire en seier over gjennomslag!

Over hele landet vil det arrangeres fakkeltog som trenger nettopp DEG til å stille opp og vise at du bryr deg. Den 27. oktober er dagen vi står samlet for pelsdyrene, og krever at dette skjer uansett hvilken regjering vi har!

Stemmer
Populært