Det er ikke bare statsråder som trenger orientering om personlig sikkerhet

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Alle mobiler kan og vil bli hacket om de er interessante nok. Dessuten informerer de frivillig til ulike databaser hvor du er og hva du gjør, skriver Harald Marthinussen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Harald Marthinussen
Sivilingeniør, PCU Company

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det er ikke bare statsråder som kan bomme med mobilsikkerhet. Hva med alle oss andre mobilbrukere? Vi vet vel nå at når vi reiser i inn og utland kan våre mobiler bli avlyttet og tømt for informasjon av landenes hemmelige tjenester, selv om ikke alle statsråder har skjønt dette.

Dette er spesielt vanlig i land som Russland, Kina, Iran, Saudi-Arabia, Tyrkia og Israel, til og med USA, men vi merker ikke at det foregår.

Vårt personvern blir ikke bedre med «Cloud Act», en ny lov som gir amerikanske myndigheter rett til tilgang til data fra hele verden som ligger lagret i skyen hos alle amerikansk registrerte selskaper.

Er du klar over at mobilen din sladrer?

Alle mobiler kan og vil bli hacket om de er interessante nok. Dessuten informerer de frivillig til ulike databaser hvor du er og hva du gjør.
Høyoppløselige 3D-kameraer, gode mikrofoner i dagen og kamera kan både registre og gjenkjenne våre fingeravtrykk, ansikter, håndflater, iris og stemmer.

Vi må derfor distansere oss fra avtrykkene kriminelle har skaffet seg ved å hacke våre mobiler, PC-er og kredittkort.

Ifølge Washington Post og nettstedet Wired har selv en av verdens største digitale leverandører, Microsoft, krevd full offentlig regulering av biometrisk ansikts-ID gjenkjennelse bruk.

GDPR er bra, men kom den for sent?

Den etterlengtede personvernloven klarer trolig ikke å stoppe registrering av vår handel, helse, bank, ferdsel og mediavaner etter at gigantene har herjet fritt og ukontrollert i mange år.

De er for lengst blitt hekta på bruk av sosiale medier. Som avhengige lar vi oss lede til å akseptere de nye GDPR dekkende personavtaler for å kunne fortsette med våre favorittvaner (uvaner) uten engang å lese hva vi godtar og uten å tenke på skadene det kan gi.

Enda verre er det at verdens mest utbredte bruk av App-ID, bank-ID og biometrisk-ID foregår i våre mobiler som jo ikke er trygge mot hackere. Dette gjør at 2-parts betaling, med mobil kan komme i konflikt med personvernloven GDPR.

Det blir livsfarlig for vår digitale fremtid om Datatilsynet gir dispensasjoner og Stortinget endrer lovene for å hjelpe Big Data med tillatelser for bare nesten sikre løsninger når 99,9 prosent vern av våre viktigste biometriske verdier ikke er godt nok. Spesielt dumt er det for de tusener av oss som da mister vår identitet og kommer i hendene på kriminelle.

Som ild i tørt gress

Vi trenger alle en tryllenøkkel som kan gi oss sikret biometrisk personvern når vi må bruke genetisk identifikasjon. Vi ønsker vel alle en slik unik ID-nøkkel som er hacker og tyveri sikker.

GDPR er nå innført i Europa, aksepteres på flere steder i Karibia og i Afrika og et tema i USA etter at senatet grillet Facebook. Enkeltpersoner bør nå kreve full beskyttelse av sine viktigste digitale verdier, våre biometriske avtrykk.

Jeg tror at slike krav vil spre seg globalt som ild i tørt gress, om få år.

Vi må innse at vår internettbruk styres av noen få globale aktører og offentlige funksjoner som er kommet for å bli. Vi trenger derfor å distansere oss fra de enorme mengder med personlige bilder, avtrykk, stemmer og aktiviteter som de har samlet av oss alle, overalt. Distansering fra Big Data bør prioriteres før vi vi blir overvåket og styrt av kunstig intelligens som tilhører myndigheter og globale aktører.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden