Kjølig mottakelse for forslag om borgerlig topartiregjering i Sverige

Centerpartiets partileder Annie Lööf sier de ikke vil støtte en borgerlig regjering i Sverige med færre enn fire partier.
Centerpartiets partileder Annie Lööf sier de ikke vil støtte en borgerlig regjering i Sverige med færre enn fire partier. Foto: Anders Wiklund/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken Liberalerna eller Centerpartiet vil i denne omgang godta at Moderaterna og Kristdemokraterna danner regjering alene i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tanken er lansert av Moderaternas leder Ulf Kristersson som en mulig løsning på det fastlåste regjeringsspørsmålet i Sverige.

Liberalernas leder Jan Björklund avviste ideen i en kronikk i Aftonbladet lørdag, og senere samme dag sa også Centerpartiets partileder Annie Lööf klart nei.

– Centerpartiet sier nei til en allianseregjering bestående av færre enn fire partier. Vi vil fortsette å forhandle over blokkgrensene, sier hun, og oppfordrer Moderaterna til å trekke tilbake forslaget.

– Vi sier nei fordi vi mener en regjering må være bredere. En regjering slik det er foreslått vil også trenge aktiv støtte fra Sverigedemokraterna for å kunne slippes fram, sier Centerpartiets leder.

Björklund skriver i sin kronikk at han mener det må gjøres en større innsats for å få på plass en regjering hvor alle de borgerlige Allianse-partiene deltar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Björklund åpner også for en storkoalisjon bestående av Alliansen og Socialdemokraterna – eller av Socialdemokraterna og Moderaterna.

Ifølge Björklund har Moderaternas leder Ulf Kristersson foreslått flere mulige løsninger som vil innebære å danne regjering med støtte fra Sverigedemokraterna.

Lööf og Centerpartiet har imidlertid vært spesielt sterkt imot en slik løsning.

Les mer:

Den borgerlige alliansen kan ryke i Sverige

Moderaterna gir opp å få Löfvens støtte

Alliansen med felles kandidat til talmann