Den borgerlige alliansen kan ryke i Sverige

Moderaternas leder Ulf Kristersson ser ut til å ville danne regjering selv om det betyr at partiet må lene seg på Sverigedemokraterna i riksdagen. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix
Moderaternas leder Ulf Kristersson ser ut til å ville danne regjering selv om det betyr at partiet må lene seg på Sverigedemokraterna i riksdagen. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moderaterna ber alliansepartiene avgjøre om de vil bli med i en ny svensk regjering. Hvis de ikke vil, kan høyrepartiet komme til å danne regjering alene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moderaternas leder Ulf Kristersson ber de andre borgerlige partiene akseptere en regjering uten støtte fra Socialdemokraterna. I en Facebook-melding fredag skriver han at partiene i den borgerlige alliansen får ta noen dager i fred og ro og ta stilling til om de vil være med på å danne regjering.

Utspillet tolkes som et ultimatum til de to borgerlige partiene Centerpartiet og Liberalerna, som begge ønsker en regjering med støtte fra Socialdemokraterna og muligens Miljöpartiet.

Men det har «sossarna», som ble største parti i valget i september, så langt avvist.

Med SD-støtte?

Alternativet er å danne en borgerlig regjering med enten aktiv eller passiv støtte fra det sterkt innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD), noe spesielt Centerpartiet har vært sterkt imot.

Det fjerde borgerlige partiet, Kristdemokraterna, har på sin side stilt seg åpent for et slikt samarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristerssons utspill blir imidlertid ikke tatt godt imot av SDs leder Jimmie Åkesson, som avviser at partiet vil støtte en regjering bestående av Moderaterna og Kristdemokraterna hvis partiet ikke får noen innflytelse.

Den borgerlige alliansen er et firepartisamarbeid som lenge har utgjort regjeringsalternativet på høyresiden i svensk politikk. Svenske kommentatorer mener at Kristerssons utspill nå kan føre til at det borgerlige samarbeidet ryker.

Les også: Moderaterna gir opp å få Löfvens støtte

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lööf sier nei

Kommentator Ewa Stenberg i Dagens Nyheter stiller seg tvilende til at Centerpartiets leder Annie Lööf blir med i en regjering med SD som støtteparti i Riksdagen. Hun gikk i valgkampen hardt ut mot verdigrunnlaget til det høyreorienterte partiet.

Valget i Sverige endte med at ingen av blokkene fikk parlamentarisk flertall, samtidig som ingen av dem har villet samarbeide med landets tredje største parti, SD.

Det har gjort jobben med å finne et regjeringsalternativ svært vanskelig.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet og støttepartiet Vänsterpartiet endte opp med større oppslutning enn den borgerlige blokken, men hvis også SD regnes med, er den klart størst.

Les også: Alliansen med felles kandidat til talmann