Meny

Sp-topp rammet av alvorlig kreft: – Man blir jo redd

Sp-politiker Ivar Odnes er rammet av kreft. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Når Stortinget samles 1. oktober, blir det uten Senterpartiets Ivar Odnes. 

Odnes er valgt inn på Stortinget fra Oppland. Etter 14 år i fylkespolitikken i, hvorav 6 år som fylkesvaraordfører, gikk han over til å bli politiker på heltid i fjor.

Odnes sitter transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. 

Denne uken skrev representanten på sin egen Facebook-side at han er rammet av kreft. 

Alvorlig diagnose

- Livet er aldri kjedeleg og kjem stadig med nye vendinger. Siste veke har gjeve meg andre ting å bu meg på enn ein ny stortingssesjon i haust. Onsdag i førre veke fekk et ei alvorlig kreftdiagnose som gjer at all energi nå rettast mot eige helse, skriver Odnes.

I et større intervju med Oppland Arbeiderblad er Sp-toppen åpenhjertig om diagnosen. 

– Det er en livstruende sykdom, og det er svært uvisst hva som blir utfallet. Jeg regner med at jeg kanskje får vite mer neste uke, sier han.

– Tårene meldte seg

Han forteller at det hele startet med smerter i mageregionen. Etter flere tester hos fastlegen, ringte legen opp igjen noen dagere senere med beskjed om at Odnes hadde fått kreft i tykktarmen. 

– Da må jeg innrømme at tårene meldte seg. Man blir jo redd. Eldstebror Knut døde av tykktarmskreft for bare et år siden, så jeg vet litt om sykdommen, sier Odnes videre til lokalavisen. 

Han er likevel klar på at han ikke vil bruke tiden på sinne.

– Man må ha lov til å bli sint og forbanna, når man blir rammet av kreft, sier noen. Men jeg har ikke tenkt å bruke energi på å være sint. Jeg vil heller bruke energien min til ting jeg kan gjøre noe med. Jeg lærte mye av broren min som levde med kreft i seks år. Livet er herlig, sa han rett før han døde, 69 år gammel. Jeg vil ikke dyrke sykdommen, men se lyst på livet og glede meg over gode stunder sammen med familie og venner. Det er utrolig givende å møte folk og få prate om andre ting enn min sykdom, sier han til Oppland Arbeiderblad. 

Når Stortinget åpner igjen i begynnelsen av oktober, blir det Dovre-ordfører Bengt Fasteraune som møter i stedet for Odnes inntil videre.

Populært