Meny

Sp-veteran Per Olaf Lundteigen er Stortingets «rebell»

Trygve Slagsvold Vedum t.v sammen med Per Olaf Lundteigen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Senterpartiet-veteran Per Olaf Lundteigen stemte imot sitt eget parti ni ganger i forrige stortingsår. Han angrer på at han ikke har gjort det oftere.

– I alle historiebøker er det folk som stiller spørsmål om hvorfor folk ikke har tenkt selv. Det er riktig, sunt og nødvendig, og det gir over tid større tillit blant folk at man tenker selv, sier Lundteigen til ABC Nyheter.

I Stortingsperioden 2013-2017 gikk han mot strømmen i hele 41 saker.

Det viser en oversikt ABC Nyheter har fått fra nettstedet holderdeord.no. Statistikken viser at politikerne på Stortinget har stemt mot eget parti i en votering 308 ganger i forrige stortingsår.

– Det er jo få saker, men det er noen viktige saker. Det er viktig å ha tilhold i et parti og følge det programmet, men samtidig er saker som ikke er avklart i partiprogrammet eller hvor man er uenig, sier Sp-veteranen.

– Å tenke selv er et viktig ansvar

Disse hadde flest utbryterstemmer i forrige stortingsår

Øystein Langholm Hansen (Ap): 11

Per Olaf Lundteigen (Sp): 9 + 41 utbryterstemmer fra 2013-2017

Tore Hagebakken (Ap): 8 + 6 utbryterstemmer fra 2013-2017

Ove Trellevik (H): 7 + 25 utbryterstemmer fra 2013-2017

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): 7

Ketil Kjenseth (V): 6 + 9 utbryterstemmer fra 2013-2017

Stein Erik Lauvås (Ap): 6 + 5 utbryterstemmer fra 2013-2017

André N. Skjelstad (V): 5 + 17 utbryterstemmer fra 2013-2017

Jorodd Asphjell (Ap): 5 + 13 utbryterstemmer fra 2013-2017

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): 5 + 9 utbryterstemmer fra 2013-2017

Kilde: Holderdeord.no

Lundteigen mener det av og til går for fort i politiske prosesser.

– Alle som kjenner til prosessene som er før et parti tar standpunkt, vet at de ikke alltid er like solide. Det å tenke selv er et viktig ansvar man har som stortingsrepresentant, sier han.

Han mener en klok ledelse «ser at det også er til fordel for et parti at man har selvstendige politikere».

– Har du en klok ledelse, som lar deg tenke selv og ikke svinger partipisken?

– Jeg er så erfaren at det ikke lenger er et problem. Det var vanskeligere under den rødgrønne regjeringen, sier han og legger til:

– Skulle ønske jeg stemte oftere imot

– Når statsrådene kom tilbake til Stortinget fikk man høre at det var dumt at man stemte imot, men i ettertid har de selvstendige standpunktene mine kommet godt ut. Jeg skulle ønske jeg stemte oftere imot den rødgrønne-regjeringen, sier Lundteigen.

– Jeg angrer først og fremst på at jeg ikke tør å si fra mer. Blant annet skulle ønske jeg stemte imot den fatale bombingen i Libya. Det gikk altfor fort og ble behandlet overfladisk. En annen sak er saken med Helse Sør-Øst og den omstillingen, som nærmest var et kupp fra statsminister Stoltenberg. Du skal ha stor kunnskap, gode nerver og ha en sikker jobb utenfor Stortinget for å tørre å gå imot, avslutter han.

Rot og surr

Flere på listen ABC Nyheter har snakket med viser at de ofte taster feil. Rot, surr og uoppmerksomhet er flere av forklaringene som kommer frem.

Mannen som har flest utbryterstemmer er Ap-politiker Øystein Langholm Hansen. Han var i forrige stortingsår helt fersk på Stortinget.

– Jeg har bare trykket feil. Det var en læringskurve jeg måtte bestige, sier Ap-politikeren til ABC Nyheter.

Han sier han har opplevde avstemningen forvirrende.

– Jeg har ikke bevisst stemt imot mitt eget parti.

– Har du lært deg det nå?

– He he, nå har jeg lært meg det. Og jeg har lært at man kan gå inn og endre, svarer Langholm Hansen, som representerer Rogaland.

NÅ HAR HAN LÆRT: Øystein Langholm Hansen er den politikeren på Stortinget som oftest stemmer imot sitt eget parti.

– Lite partipisk

Høyres Ove Trellevik har ifølge statistikken stemt imot sitt eget parti syv ganger i forrige stortingsår. I perioden 2013-2017 brøt han med partiet i 25 av sakene.

– Det er nok mye feil, men i enkelte saker er det etter egen overbevisning. Det er lett å bomme under voteringen, når det er mange voteringer samtidig, sier Trellevik til ABC Nyheter.

– Det er lite partipisk, legger han til.

Trellevik forteller at representantene i de fleste saker stemmer i tråd med hva Høyres representanter i komiteen ønsker.

– Men i saker som for eksempel omhandler religion eller abort, stemmer vi etter hva vi mener selv.

Han erkjenner at han flere ganger har registrert at han har stemt feil.

– Når vi oppdager at vi har gjort feil, så har vi mulighet til å gi beskjed at vi har stemt feil. Når jeg oppdager at det har betydning, så sier jeg ifra, men ellers så lar jeg det stå.

TRYKKER FEIL: Den grønne knappen betyr at politikeren støtter forslaget, den røde betyr at man ikke støtter det. Foto: Stortinget
Populært