Meny

Tallenes tale før Hareides veivalg:

KrF stemmer mye oftere med Fremskrittspartiet enn Senterpartiet

Knut Arild Hareide og Erna Solberg. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Legger man stemmegivningen i Stortinget til grunn, er det ingen tvil om hvilken side Knut Arild Hareide og KrF bør velge. – Vi opplever at regjeringen legger seg nærmere oss, fordi de vet hva vi mener, sier KrF-lederen.

Hareide står overfor et veivalg: Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre. I tillegg har han ikke utelukket at partiet blir værende i en sentrumsposisjon mellom de to blokkene.

– Vi er et opposisjonsparti, har vært gjennomgangstonen fra Hareide. Samtidig har partiet gitt regjeringen flertall i statsbudsjettene.

En oversikt fra nettstedet holderdeord.no, viser at KrF-representantene på Stortinget i forrige stortingsår i all hovedsak stemte med de borgerlige partiene.

Stemmer oftere med Frp enn Sp

I stortingsåret 2017-2018 var KrF enige med Venstre og Høyre i 81 prosent av sakene, og Fremskrittspartiet i 80 prosent. Til sammenligning stemte partiet med Arbeiderpartiet i 50 prosent av sakene, SV i 34 prosent og Rødt i 28 prosent av sakene.

Man skulle kanskje tro at KrF stemte ofte med sentrumskollega Senterpartiet, men i bare 53 prosent av sakene stemmer KrF og Sp sammen.

I alt var det 2.225 voteringer i forrige stortingsår.

KrF-lederen har denne forklaringen på hvorfor KrF oftest stemmer med de borgerlige partiene:

– Det er regjeringen som legger fram saker for Stortinget. Vi opplever at de i mange saker legger seg nærmere oss, fordi de vet hva vi mener, sier Hareide til ABC Nyheter.

Han vil ikke kommentere KrFs veivalg, men er klar på at situasjonen i Stortinget er forandret.

– I forrige periode var det en annen situasjon i Stortinget. Vi fikk som regel ikke flertall når vi stemte med de rødgrønne. Venstre alene kunne sørge for at regjeringen fikk flertall for sitt syn. Slik Stortinget er sammensatt denne perioden, er det som oftest KrF som avgjør sakene. Flertallet ligger der KrF stemmer. Og når vi nå stemmer med de rødgrønne, får vi flertall.

– Helt urealistisk å gå til venstresiden

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk har tidligere tatt til orde for at KrF bør inn i regjering.

Nå mener han alt tilsier at det er helt urealistisk for KrF å gå til venstresiden i norsk politikk.

– Jeg anser det som helt urealistisk nå. Og det er mer urealistisk enn før, sier Selbekk til ABC Nyheter.

Sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det sier jeg på grunn av spenningene som er i partiet, de elendige målingene og ekteskapstriden. Jeg vil omtale det som fullstendig urealistisk. Tallene ABC Nyheter viser til er jo enda en faktor som peker i den retningen. Du har også undersøkelsene som viser hvor mange som peker på Erna Solberg som statsminister.

Bakgrunn: KrF-topp kritiserer homo-vielse - men holdt tyst da han ble informert i juni

– Partiledelsen i Oslo-bobla er i utakt med partiet

– Hvis alle faktorene peker på borgerlig side, hvorfor holder da Hareide døren åpen for å støtte en annen regjering enn Solberg-regjeringen?

– Jeg mener at hovedproblemet er at partiledelsen i Oslo-bobla er i utakt med partiet ellers. Flere i partiapparatet i Oslo, både den valgte ledelsen og de som jobber i KrF,skulle gjerne ønsket en nærmere tilknytning til venstresiden. Mens velgerne og fotfolket helt klart ønsker å være på borgerlig side, sier Selbekk.

Tidligere har Selbekk uttalt at det er meningsløst for KrF å være i sentrum.

– Jeg tror KrF selv begynner å se at partiet er i en politisk limbo og ikke kommer noe sted. Etter at Venstre gikk inn i regjering og Senterpartiet er sterkt knyttet til venstresiden, er det meningsløst å være i sentrum, sa han til ABC Nyheter i sommer.

Les saken: – Flere ting tyder på at KrFs garanti mot Frp er i spill

Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide i NRK. Bak står Sp-leder Trygve Magnus Slagsvold Vedum. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fylkesleder: – Viser at vi støtter Erna

KrF-fylkesleder i Oslo, Espen Andreas Hasle, vil ikke legge for mye i stemmegivningen før veivalget, men mener den viser at KrF får mye igjen for samarbeidet med regjeringen.

– Tallene viser at vi støtter Erna som statsminister og at vi har inngått et budsjettforlik med regjeringen, hvor vi har fått gjennomslag for masse god KrF-politikk. For eksempel lærernormen, som nå sikrer at flere barn blir sett og får en tilpasset opplæring, sier Hasle til ABC Nyheter.

Han påpeker samtidig at partiet har fått gjennomslag på sosialistisk side.

– Vi stemmer også med venstresiden i saker, som for eksempel i innstramninger i arbeidslivspolitikken. Veivalget vårt vil handle om hvor vi får mest mulig gjennomslag for KrF-politikk, sier han.

– Ryster i dypet av KrF sine verdier

Hasle håper partiet lander et veivalg i november.

– Tallene viser at vi har fått mye godt ut av samarbeidet, men det betyr ikke at det er den eneste muligheten, fortsetter han.

– Helt ærlig, hvor realistisk er det at dere går til venstresiden?

– Når Unge Venstre-lederen foreslår en abortgrense på 24 uker, så ryster det dypet av KrF sine verdier. Vi trives i samarbeid med Høyre og Venstre, og i Høyre har det vært en sterk verdikonservativ fløy. Men vi finner også felles verdier med venstresiden, som for eksempel sterke kollektive løsninger og fordeling.

– Jeg vil ikke konkludere og forskuttere, men det er utfordringer og fordeler med begge sider, avslutter han.

– Interessante tall

Fylkesleder i Akershus, Arne Willy Dahl, mener tallene er interessante.

– Det er en interessant statistikk du kommer med og det sier jo en del. Samtidig kan vi ikke bare telle saker, sakene er av forskjellig viktighet. Svaret gir seg ikke automatisk ut fra matematikk, sier han.

Han mener KrF bør holde valgløftet og ikke gå i regjering med Frp.

– Det eneste jeg vil si om veivalget er at jeg anser at valgløftet om å ikke gå i regjering med Fremskrittspartiet binder oss.

ABC Nyheter har forsøkt å få KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad i tale, men han opplyser at han er på reise i USA. Infoavdelingen i partiet har ikke besvart gjentatte henvendelser i saken.

SE VIDEO: Hareide: – KrF har hatt 40 gjennomslag i år

Populært