Meny

Manafort ventes å erkjenne skyld på flere punkter

Paul Manafort forlater den føderale domstolen i Washington DC etter et rettsmøte i mai. Fredag begynner etter planen en ny rettsrunde for president Donald Trumps tidligere valgkampsjef. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix

Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort ventes å erklære seg skyldig i flere tiltalepunkter gjennom en avtale med påtalemyndigheten.

Dersom dommeren godtar avtalen, vil Manafort kunne unngå den andre rettssaken mot ham, som etter planen skulle starte kommende uke.

Manafort ventes i en føderal domstol fredag å erkjenne straffskyld på to av sju tiltalepunkter, ifølge Washington Post : Konspirasjon mot USA og sammensvergelse for å hindre etterforskning.

Tiltalepunktene er ikke tilknyttet Manaforts arbeid med Trumps valgkamp, men handler om hans ukrainske lobbyvirksomhet.

I rettsdokumentene står det blant annet at flere av Manaforts boliger, samt penger fra hans bankkontoer og livsforsikringer, kan bli beslaglagt som en del av en avtale.

Sier seg skyldig på to punkter

Det er fortsatt uklart om en avtale med påtalemyndigheten innebærer et krav om at Manafort samarbeider med spesialetterforsker Robert Mueller i Russland-etterforskningen.

Det er også uklart hvordan en avtale med påtalemyndigheten vil påvirke en eventuell benåding fra Trump.

Presidenten har uttrykt sympati med sin tidligere valgkampsjef, og Trumps advokat Rudy Giuliani har sagt at en avtale uten en avtale om samarbeid med Mueller ikke vil ha påvirkning på en eventuell benåding.

Kortere rettssak

Fredag skulle Manafort etter planen møte i retten i Washington DC til en forberedende høring i en ny sak mot ham, og utvelgelsen av en jury skulle begynne mandag.

En avtale med påtalemyndigheten kan imidlertid føre til punktum for en sak som har krevd store ressurser i det føderale rettsvesenet i den amerikanske hovedstaten.

Lobbyist

Tiltalepunktene omfatter konspirasjon mot USA, hvitvasking av penger, manglende registrering som lobbyist, falsk forklaring og forsøk på å påvirke vitner.

I en separat rettssak i delstaten Virginia ble Manafort sist måned kjent skyldig i fem tilfeller av skattesvindel, to tilfeller av banksvindel og for å ha holdt en utenlandsk bankkonto skjult.

Etterforskningen av Manafort har sin bakgrunn i tiden han jobbet som lobbyist for Ukrainas tidligere russiskvennlige regjering. Han var anklaget for å ha tatt imot store pengebeløp som han skal ha skjult på hemmelige kontoer i utlandet og som han ikke betalte skatt for.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært