Meny

USA-ekspert: – Orkanen «Florence» kan bli fjær i hatten for Trump

Orkanen «Florence» kan bli drepende for president Donald Trump politisk om beredskapen ikke fungerer. Nå gir han demokratene skylden for de høye dødstallene fra fjorårets orkanherjing i Puerto Rico.

– Trump har skrytt av at han er overlegent kompetent. Han har omgitt seg med generaler, og forventningene er at Trump og hans gjeng skal håndtere «Florence» på en god måte. Naturkatastrofer av denne typen kan ha enorme politiske ringvirkninger. Det kan bli en fjær i hatten for Trump – men det kan også bli til de grader det motsatte, sier seniorforsker og USA-ekspert Svein Melby til ABC Nyheter.

Det kan synes som om Trump nå vil vippe ansvaret for at nær 3000 mennesker er bekreftet døde som følge av orkanen «Marias» herjing på Puerto Rico over på sine politiske motstandere.

Han har tidligere skrytt av at «bare» 16 omkom på den amerikanske øya, at han og myndighetenes innsats var en ubetinget suksess og at det ikke var en skikkelig katastrofe.

Florence treffer USAs østkyst: – Vi har ikke tidligere sett denne type bevegelse for en orkan

I en Twitter-melding torsdag skriver presidenten at de høye dødstallene er demokratenes påfunn. Egentlig var det bare 16-18 ofre. Han hevder demokratene satte alle – inkludert de som døde som følge av alderdom – ble satt på listen for å stille ham i et dårlig lys.

Aktuelt: Sterke reaksjoner på Trumps Puerto Rico-skryt

– «Katrina» tok knekken på Bush

Da orkanen Katrina herjet USAs sørstater i 2005, ble svikten i beredskapen helt ødeleggende for daværende president George W. Bush.

Da områdene skulle evakueres ble de fattige og bil-løse igjen – svært mange av dem afroamerikanere. 1833 mennesker ble bekreftet omkommet, og ødeleggelsene var enorme. Bush-administrasjonen fikk skarp kritikk for å ha prioritert Irak-krigen på bekostning av fattige amerikanere og beredskap.

– Var det noe som tok knekken på meningsmålingen til George W. Bush i 2005, var det inntrykket av at man var inkompetente til å håndtere naturkatastrofer, sier Svein Melby.

– I 2005 ble det vist TV-bilder som kom spesielt fra New Orleans, hvor hundretusener av mennesker mistet alt. De bare satt der. De fikk ikke den nødvendige forsyningen av vann og mat. Det var groteske scener på TV. Det skapte inntrykk av at det var totalt mangel på kompetanse, forklarer Melby, som er seniorforsker på Institutt for forsvarsstudier (IFS), og utdyper:

ØDELEGGELSER: En gate i New Orleans 24. desember 2005. Foto: Gerald Herbert / AP

– Ingen mente at presidenten kunne lastes direkte. Men myndighetene hadde forsømt seg, de hadde ikke den nødvendige beredskap. Det måtte sjefen betale prisen for.

Les også: Trump innleder 11. september med konspirasjonsteori

Trumps oppslutning synker markant

To måneder før Kongressvalget er tendensen på meningsmålingene klar: Oppslutningen rundt Donald Trump er tydelig nedadgående. Det viser en gjennomgang av åtte ulike, ferske målinger utført av CNN.

Mens Trump på CNNs meningsmåling mister hele seks prosentpoeng i oppslutning, er snittet av de åtte en nedgang på 3,2 prosentpoeng – til 37,8 prosent.

Derfor er krisehåndteringen av det varslede ekstremværet så avgjørende. Den gir presidenten en anledning til å fremstå som en stødig klippe og «the commander-in-chief».

– Dette er en mulighet for Trump. Dette kan bli en virkelig test nå når meningsmålingene går ned, sier USA-ekspert Svein Melby.

TRØST: President Barack Obama trøster Donna Vanzant, som ble rammet av orkanen «Sandy» i oktober 2012. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Barack Obama ble for eksempel berømmet for hvordan myndighetene var til stede da orkanen «Sandy» herjet Karibia og sør-østre USA i oktober 2012. Massive ødeleggelser til tross, var dødstallene relativt lave; 233 totalt.

«Monsterorkanen» Florence nærmer seg nå USAs østkyst, og er anslått som ekstremt farlig og livstruende. Det er erklært unntakstilstand i North Carolina, South Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington, og 1,7 millioner mennesker er evakuert.

Les mer: Florence nedgradert, men fortsatt livsfarlig

– Inkompetent-stempel drepende politisk

Seniorforsker Svein Melby ved IFS har amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk som et av sine spesialfelt. Foto: IFS.

– Om du får en sånn Puerto Rico-tilstand på fastlandet, og TV-bilder av enorme problemer og inntrykk av at hjelpeapparatet ikke virker, er det til syvende og sist presidenten som må betale. Et inkompetent-stempel på det er drepende politisk, sier Svein Melby.

Presidenten har lagt lista høyt for seg selv. Dødstall på 3000 til tross, har Trump skamrost seg selv for hvordan han og etaten for krisehåndtering - Federal Emergency Management Agency (FEMA) - taklet Puerto Rico-orkanen i fjor.

– Jeg mener faktisk at det er en av de beste jobbene som noen sinne er gjort, sa presidenten forleden, og fikk sosiale medier og lokale politikere til å fråde av sinne.

– President Trumps avskyelige kommentarer om Puerto Rico gjør bare den forferdelige situasjonen enda verre. Trump viser en avskyelig selvopptatthet. Han eller hans administrasjon var ikke i stand til å hjelpe Puerto Rico. I stedet får vi en parade av selvskryt, sa ordfører Carmen Yulin Cruz fra Puerto Ricos hovedstad San Jose til VG onsdag.

Les også: Californias guvernør kaller Trump løgner og klima-kriminell

Kastet tørkeruller til ofrene

En av de mer kjente scenene fra Puerto Rico er da Trump avla øya en visitt, og kastet ut pakker med tørkeruller til orkanofre i en lokal kirke som var fylt til trengselen. Situasjonen så til forveksling ut som han var på et valgkamparrangement, og avstedkom avsky-reaksjoner.

TØRKERULLER TIL OFRENE: President Donald Trump ikastet tørkeruller til ofrene for «Marias» øeleggelser i Calvary kapell oktober 2017. Han fikk kritikk for uverdig oppførsel. Foto: Evan Vucci / AP

Nå har presidenten brukt Twitter hyppig til å advare innbyggerne før ekstremværet når land – og forsikre folk om at de har kontroll.

Orkanen er nedgradert til en kategori tre-orkan, men ifølge USAs nasjonale værvarslingstjeneste (NWS) innebærer det vindstyrker opp mot 48 meter per sekund. De frykter at vannstanden vil øke nesten fire meter, og har varslet opptil en meter nedbør enkelte steder.

– Vi fikk toppkarakter for vårt nylige arbeid med orkan i Texas og Florida (og vi gjorde en undervurdert jobb i Puerto Rico, selv om det er en ufremkommelig øy med veldig dårlig elektrisitet og en totalt inkompetent guvernør i San Juan). Vi er klare for den store som kommer, skrev Trump på Twitter.

Midler fra orkanvern til innvandring

Seniorforsker Svein Melby sier:

– Om orkanen ødelegger slik de snakker om nå, får Trump-administrasjonen en virkelig test på sitt lederskap. Fungerer det glimrende og velsmurt, tjener han på det.

Amerikanske medier meldte torsdag at Trump-administrasjonen rett før orkansesongen startet, overførte nær 10 millioner dollar - 82,6 millioner norske kroner – fra FEMAs budsjett til ICE for å finansiere den strenge innvandringspolitikken.

Immigration and Customs Enforcement (ICE) trenger midler til kontroll, internering og retur av illegale innvandrere - en av Trumps fanesaker, ifølge dokumenter fra Homeland Security.

– En skandale, tordner demokraten Jeff Merkley ifølge Bloomberg, og viser til at både Puerto Rico og De amerikanske Jomfruøyer fortsatt ikke har fått de nødvendige midler til gjenoppbygging etter «Marias» ødeleggelser.

Svein Melby sier orkaner – og håndteringen av deres ødeleggelser – fremstår nært for velgerne.

– Orkaner er uhyre håndgripelig. Selv om det ikke skjer i din delstat, har alle et forhold til det. Irak var fjerne greier. Det rammet frivillige mannskap som hadde vervet seg. En orkan vil alle ha befatning med.

Les også: Woodward beskriver kaos i Det hvite hus

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:51 NRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47 May og Juncker enige om å fortsette samtalene20:35 Andøya vil vinne europeisk romkappløp20:26 Stonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03 CNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50 Russland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27 Bankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21 John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49 Bendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32 Lavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26 Kasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21 Politiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16 Prinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46 Libero våtservietter kalles tilbake17:30 En av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31 Ublidt møte med VM-bakken for Markeng16:08 Pasienter krever etnisk norske pleiere15:58 Solberg ber om meldeplikt til EU15:55 Syriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32 Sarri frykter ikke for jobben15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Wara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37 Færøyene stenges for å avvikle dugnad13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14 Løfshus demper presset på Skistad12:10 Halfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03 BMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33 Knausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32 Labour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31 Nye hackerangrep oppdaget i Europa11:23 – Fregatten vil aldri seile igjen10:58 Putin truer USA med raketter10:37 Massepunktering på E610:02 Bonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58 FIS godkjente Vikersund-endringene09:48 Kvinne død etter økseangrep på gravlund09:09 Dragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09 Japans handelsunderskudd vokser09:08 Prisnedgang på bensin og diesel i januar08:48 Deler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48 12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38 100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16 Johaugs hyllest av broren08:07 Kristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41 Kvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32 Stjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22 Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20 Følg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03 Svensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55 Kong Harald fyller 82 år torsdag06:50 Handelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40 Den Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35 Savner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30 Stor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25 Venstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23 Nordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54 Giske-comeback skaper splid05:42 Mobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32 Åttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:57 Rangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12 Trump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07 Putins popularitet faller før årlig tale03:34 Bøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30 CNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17 Ap-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33 Rekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28 Venezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25 Kripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44 Trump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57 Letingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50 Regjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26 Bollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10 Demokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00 Ap vil straffe koranskole-foreldre23:42 Hadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42 Lyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28 Bayern stoppet Liverpool på Anfield22:42 Aktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11 To fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47 Tusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33 Ulveklager skal behandles om én uke21:31 Britisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52 FBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49 Sjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36 80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23 «Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»
Siste nytt
20:51PolitikkNRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47VerdenMay og Juncker enige om å fortsette samtalene20:35NorgeAndøya vil vinne europeisk romkappløp20:26VerdenStonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03VerdenCNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50SportRussland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27SportBankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21PengerJohn Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49SportBendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32VerdenLavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26SportKasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21NorgePolitiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16NorgePrinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46Helse og livsstilLibero våtservietter kalles tilbake17:30NorgeEn av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31SportUblidt møte med VM-bakken for Markeng16:08Helse og livsstilPasienter krever etnisk norske pleiere15:58PolitikkSolberg ber om meldeplikt til EU15:55VerdenSyriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32SportSarri frykter ikke for jobben15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkWara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04VerdenGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37ReiseFærøyene stenges for å avvikle dugnad13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14SportLøfshus demper presset på Skistad12:10SportHalfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03MotorBMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33KulturKnausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32PolitikkLabour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31VerdenNye hackerangrep oppdaget i Europa11:23Norge– Fregatten vil aldri seile igjen10:58VerdenPutin truer USA med raketter10:37NorgeMassepunktering på E610:02SportBonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58SportFIS godkjente Vikersund-endringene09:48NorgeKvinne død etter økseangrep på gravlund09:09PolitikkDragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09PengerJapans handelsunderskudd vokser09:08MotorPrisnedgang på bensin og diesel i januar08:48PengerDeler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48Kultur12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38Livet100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16SportJohaugs hyllest av broren08:07SportKristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41PolitikkKvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32SportStjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22VerdenBli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20PolitikkFølg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03PengerSvensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55NorgeKong Harald fyller 82 år torsdag06:50VerdenHandelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40ReiseDen Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35SportSavner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30NorgeStor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25PolitikkVenstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23Helse og livsstilNordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54PolitikkGiske-comeback skaper splid05:42VerdenMobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32NyheterÅttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:57SportRangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12PolitikkTrump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07PolitikkPutins popularitet faller før årlig tale03:34PolitikkBøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30VerdenCNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17PolitikkAp-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33Helse og livsstilRekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28VerdenVenezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25NorgeKripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44VerdenTrump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57VerdenLetingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50MotorRegjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26PolitikkBollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10VerdenDemokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00NorgeAp vil straffe koranskole-foreldre23:42PolitikkHadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42SportLyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28SportBayern stoppet Liverpool på Anfield22:42NorgeAktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11PengerTo fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47VerdenTusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33NorgeUlveklager skal behandles om én uke21:31VerdenBritisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52VerdenFBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49NorgeSjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36Verden80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23Verden«Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»
Populært