Meny

USA-ekspert: – Orkanen «Florence» kan bli fjær i hatten for Trump

Orkanen «Florence» kan bli drepende for president Donald Trump politisk om beredskapen ikke fungerer. Nå gir han demokratene skylden for de høye dødstallene fra fjorårets orkanherjing i Puerto Rico.

– Trump har skrytt av at han er overlegent kompetent. Han har omgitt seg med generaler, og forventningene er at Trump og hans gjeng skal håndtere «Florence» på en god måte. Naturkatastrofer av denne typen kan ha enorme politiske ringvirkninger. Det kan bli en fjær i hatten for Trump – men det kan også bli til de grader det motsatte, sier seniorforsker og USA-ekspert Svein Melby til ABC Nyheter.

Det kan synes som om Trump nå vil vippe ansvaret for at nær 3000 mennesker er bekreftet døde som følge av orkanen «Marias» herjing på Puerto Rico over på sine politiske motstandere.

Han har tidligere skrytt av at «bare» 16 omkom på den amerikanske øya, at han og myndighetenes innsats var en ubetinget suksess og at det ikke var en skikkelig katastrofe.

Florence treffer USAs østkyst: – Vi har ikke tidligere sett denne type bevegelse for en orkan

I en Twitter-melding torsdag skriver presidenten at de høye dødstallene er demokratenes påfunn. Egentlig var det bare 16-18 ofre. Han hevder demokratene satte alle – inkludert de som døde som følge av alderdom – ble satt på listen for å stille ham i et dårlig lys.

Aktuelt: Sterke reaksjoner på Trumps Puerto Rico-skryt

– «Katrina» tok knekken på Bush

Da orkanen Katrina herjet USAs sørstater i 2005, ble svikten i beredskapen helt ødeleggende for daværende president George W. Bush.

Da områdene skulle evakueres ble de fattige og bil-løse igjen – svært mange av dem afroamerikanere. 1833 mennesker ble bekreftet omkommet, og ødeleggelsene var enorme. Bush-administrasjonen fikk skarp kritikk for å ha prioritert Irak-krigen på bekostning av fattige amerikanere og beredskap.

– Var det noe som tok knekken på meningsmålingen til George W. Bush i 2005, var det inntrykket av at man var inkompetente til å håndtere naturkatastrofer, sier Svein Melby.

– I 2005 ble det vist TV-bilder som kom spesielt fra New Orleans, hvor hundretusener av mennesker mistet alt. De bare satt der. De fikk ikke den nødvendige forsyningen av vann og mat. Det var groteske scener på TV. Det skapte inntrykk av at det var totalt mangel på kompetanse, forklarer Melby, som er seniorforsker på Institutt for forsvarsstudier (IFS), og utdyper:

ØDELEGGELSER: En gate i New Orleans 24. desember 2005. Foto: Gerald Herbert / AP

– Ingen mente at presidenten kunne lastes direkte. Men myndighetene hadde forsømt seg, de hadde ikke den nødvendige beredskap. Det måtte sjefen betale prisen for.

Les også: Trump innleder 11. september med konspirasjonsteori

Trumps oppslutning synker markant

To måneder før Kongressvalget er tendensen på meningsmålingene klar: Oppslutningen rundt Donald Trump er tydelig nedadgående. Det viser en gjennomgang av åtte ulike, ferske målinger utført av CNN.

Mens Trump på CNNs meningsmåling mister hele seks prosentpoeng i oppslutning, er snittet av de åtte en nedgang på 3,2 prosentpoeng – til 37,8 prosent.

Derfor er krisehåndteringen av det varslede ekstremværet så avgjørende. Den gir presidenten en anledning til å fremstå som en stødig klippe og «the commander-in-chief».

– Dette er en mulighet for Trump. Dette kan bli en virkelig test nå når meningsmålingene går ned, sier USA-ekspert Svein Melby.

TRØST: President Barack Obama trøster Donna Vanzant, som ble rammet av orkanen «Sandy» i oktober 2012. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP
TRØST: President Barack Obama trøster Donna Vanzant, som ble rammet av orkanen «Sandy» i oktober 2012. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Barack Obama ble for eksempel berømmet for hvordan myndighetene var til stede da orkanen «Sandy» herjet Karibia og sør-østre USA i oktober 2012. Massive ødeleggelser til tross, var dødstallene relativt lave; 233 totalt.

«Monsterorkanen» Florence nærmer seg nå USAs østkyst, og er anslått som ekstremt farlig og livstruende. Det er erklært unntakstilstand i North Carolina, South Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington, og 1,7 millioner mennesker er evakuert.

Les mer: Florence nedgradert, men fortsatt livsfarlig

– Inkompetent-stempel drepende politisk

Seniorforsker Svein Melby ved IFS har amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk som et av sine spesialfelt. Foto: IFS.
Seniorforsker Svein Melby ved IFS har amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk som et av sine spesialfelt. Foto: IFS.

– Om du får en sånn Puerto Rico-tilstand på fastlandet, og TV-bilder av enorme problemer og inntrykk av at hjelpeapparatet ikke virker, er det til syvende og sist presidenten som må betale. Et inkompetent-stempel på det er drepende politisk, sier Svein Melby.

Presidenten har lagt lista høyt for seg selv. Dødstall på 3000 til tross, har Trump skamrost seg selv for hvordan han og etaten for krisehåndtering - Federal Emergency Management Agency (FEMA) - taklet Puerto Rico-orkanen i fjor.

– Jeg mener faktisk at det er en av de beste jobbene som noen sinne er gjort, sa presidenten forleden, og fikk sosiale medier og lokale politikere til å fråde av sinne.

– President Trumps avskyelige kommentarer om Puerto Rico gjør bare den forferdelige situasjonen enda verre. Trump viser en avskyelig selvopptatthet. Han eller hans administrasjon var ikke i stand til å hjelpe Puerto Rico. I stedet får vi en parade av selvskryt, sa ordfører Carmen Yulin Cruz fra Puerto Ricos hovedstad San Jose til VG onsdag.

Les også: Californias guvernør kaller Trump løgner og klima-kriminell

Kastet tørkeruller til ofrene

En av de mer kjente scenene fra Puerto Rico er da Trump avla øya en visitt, og kastet ut pakker med tørkeruller til orkanofre i en lokal kirke som var fylt til trengselen. Situasjonen så til forveksling ut som han var på et valgkamparrangement, og avstedkom avsky-reaksjoner.

TØRKERULLER TIL OFRENE: President Donald Trump ikastet tørkeruller til ofrene for «Marias» øeleggelser i Calvary kapell oktober 2017. Han fikk kritikk for uverdig oppførsel. Foto: Evan Vucci / AP

Nå har presidenten brukt Twitter hyppig til å advare innbyggerne før ekstremværet når land – og forsikre folk om at de har kontroll.

Orkanen er nedgradert til en kategori tre-orkan, men ifølge USAs nasjonale værvarslingstjeneste (NWS) innebærer det vindstyrker opp mot 48 meter per sekund. De frykter at vannstanden vil øke nesten fire meter, og har varslet opptil en meter nedbør enkelte steder.

– Vi fikk toppkarakter for vårt nylige arbeid med orkan i Texas og Florida (og vi gjorde en undervurdert jobb i Puerto Rico, selv om det er en ufremkommelig øy med veldig dårlig elektrisitet og en totalt inkompetent guvernør i San Juan). Vi er klare for den store som kommer, skrev Trump på Twitter.

Midler fra orkanvern til innvandring

Seniorforsker Svein Melby sier:

– Om orkanen ødelegger slik de snakker om nå, får Trump-administrasjonen en virkelig test på sitt lederskap. Fungerer det glimrende og velsmurt, tjener han på det.

Amerikanske medier meldte torsdag at Trump-administrasjonen rett før orkansesongen startet, overførte nær 10 millioner dollar - 82,6 millioner norske kroner – fra FEMAs budsjett til ICE for å finansiere den strenge innvandringspolitikken.

Immigration and Customs Enforcement (ICE) trenger midler til kontroll, internering og retur av illegale innvandrere - en av Trumps fanesaker, ifølge dokumenter fra Homeland Security.

– En skandale, tordner demokraten Jeff Merkley ifølge Bloomberg, og viser til at både Puerto Rico og De amerikanske Jomfruøyer fortsatt ikke har fått de nødvendige midler til gjenoppbygging etter «Marias» ødeleggelser.

Svein Melby sier orkaner – og håndteringen av deres ødeleggelser – fremstår nært for velgerne.

– Orkaner er uhyre håndgripelig. Selv om det ikke skjer i din delstat, har alle et forhold til det. Irak var fjerne greier. Det rammet frivillige mannskap som hadde vervet seg. En orkan vil alle ha befatning med.

Les også: Woodward beskriver kaos i Det hvite hus

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England
Siste nytt
19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England
Populært