USA-ekspert: – Orkanen «Florence» kan bli fjær i hatten for Trump

Orkanen «Florence» kan bli drepende for president Donald Trump politisk om beredskapen ikke fungerer. Nå gir han demokratene skylden for de høye dødstallene fra fjorårets orkanherjing i Puerto Rico.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Trump har skrytt av at han er overlegent kompetent. Han har omgitt seg med generaler, og forventningene er at Trump og hans gjeng skal håndtere «Florence» på en god måte. Naturkatastrofer av denne typen kan ha enorme politiske ringvirkninger. Det kan bli en fjær i hatten for Trump – men det kan også bli til de grader det motsatte, sier seniorforsker og USA-ekspert Svein Melby til ABC Nyheter.

Det kan synes som om Trump nå vil vippe ansvaret for at nær 3000 mennesker er bekreftet døde som følge av orkanen «Marias» herjing på Puerto Rico over på sine politiske motstandere.

Han har tidligere skrytt av at «bare» 16 omkom på den amerikanske øya, at han og myndighetenes innsats var en ubetinget suksess og at det ikke var en skikkelig katastrofe.

Florence treffer USAs østkyst: – Vi har ikke tidligere sett denne type bevegelse for en orkan

I en Twitter-melding torsdag skriver presidenten at de høye dødstallene er demokratenes påfunn. Egentlig var det bare 16-18 ofre. Han hevder demokratene satte alle – inkludert de som døde som følge av alderdom – ble satt på listen for å stille ham i et dårlig lys.

Aktuelt: Sterke reaksjoner på Trumps Puerto Rico-skryt

– «Katrina» tok knekken på Bush

Da orkanen Katrina herjet USAs sørstater i 2005, ble svikten i beredskapen helt ødeleggende for daværende president George W. Bush.

Da områdene skulle evakueres ble de fattige og bil-løse igjen – svært mange av dem afroamerikanere. 1833 mennesker ble bekreftet omkommet, og ødeleggelsene var enorme. Bush-administrasjonen fikk skarp kritikk for å ha prioritert Irak-krigen på bekostning av fattige amerikanere og beredskap.

– Var det noe som tok knekken på meningsmålingen til George W. Bush i 2005, var det inntrykket av at man var inkompetente til å håndtere naturkatastrofer, sier Svein Melby.

– I 2005 ble det vist TV-bilder som kom spesielt fra New Orleans, hvor hundretusener av mennesker mistet alt. De bare satt der. De fikk ikke den nødvendige forsyningen av vann og mat. Det var groteske scener på TV. Det skapte inntrykk av at det var totalt mangel på kompetanse, forklarer Melby, som er seniorforsker på Institutt for forsvarsstudier (IFS), og utdyper:

ØDELEGGELSER: En gate i New Orleans 24. desember 2005. Foto: Gerald Herbert / AP

– Ingen mente at presidenten kunne lastes direkte. Men myndighetene hadde forsømt seg, de hadde ikke den nødvendige beredskap. Det måtte sjefen betale prisen for.

Les også: Trump innleder 11. september med konspirasjonsteori

Trumps oppslutning synker markant

To måneder før Kongressvalget er tendensen på meningsmålingene klar: Oppslutningen rundt Donald Trump er tydelig nedadgående. Det viser en gjennomgang av åtte ulike, ferske målinger utført av CNN.

Mens Trump på CNNs meningsmåling mister hele seks prosentpoeng i oppslutning, er snittet av de åtte en nedgang på 3,2 prosentpoeng – til 37,8 prosent.

Derfor er krisehåndteringen av det varslede ekstremværet så avgjørende. Den gir presidenten en anledning til å fremstå som en stødig klippe og «the commander-in-chief».

– Dette er en mulighet for Trump. Dette kan bli en virkelig test nå når meningsmålingene går ned, sier USA-ekspert Svein Melby.

TRØST: President Barack Obama trøster Donna Vanzant, som ble rammet av orkanen «Sandy» i oktober 2012. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP
TRØST: President Barack Obama trøster Donna Vanzant, som ble rammet av orkanen «Sandy» i oktober 2012. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Barack Obama ble for eksempel berømmet for hvordan myndighetene var til stede da orkanen «Sandy» herjet Karibia og sør-østre USA i oktober 2012. Massive ødeleggelser til tross, var dødstallene relativt lave; 233 totalt.

«Monsterorkanen» Florence nærmer seg nå USAs østkyst, og er anslått som ekstremt farlig og livstruende. Det er erklært unntakstilstand i North Carolina, South Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington, og 1,7 millioner mennesker er evakuert.

Les mer: Florence nedgradert, men fortsatt livsfarlig

– Inkompetent-stempel drepende politisk

Seniorforsker Svein Melby ved IFS har amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk som et av sine spesialfelt. Foto: IFS.
Seniorforsker Svein Melby ved IFS har amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk som et av sine spesialfelt. Foto: IFS.

– Om du får en sånn Puerto Rico-tilstand på fastlandet, og TV-bilder av enorme problemer og inntrykk av at hjelpeapparatet ikke virker, er det til syvende og sist presidenten som må betale. Et inkompetent-stempel på det er drepende politisk, sier Svein Melby.

Presidenten har lagt lista høyt for seg selv. Dødstall på 3000 til tross, har Trump skamrost seg selv for hvordan han og etaten for krisehåndtering - Federal Emergency Management Agency (FEMA) - taklet Puerto Rico-orkanen i fjor.

– Jeg mener faktisk at det er en av de beste jobbene som noen sinne er gjort, sa presidenten forleden, og fikk sosiale medier og lokale politikere til å fråde av sinne.

– President Trumps avskyelige kommentarer om Puerto Rico gjør bare den forferdelige situasjonen enda verre. Trump viser en avskyelig selvopptatthet. Han eller hans administrasjon var ikke i stand til å hjelpe Puerto Rico. I stedet får vi en parade av selvskryt, sa ordfører Carmen Yulin Cruz fra Puerto Ricos hovedstad San Jose til VG onsdag.

Les også: Californias guvernør kaller Trump løgner og klima-kriminell

Kastet tørkeruller til ofrene

En av de mer kjente scenene fra Puerto Rico er da Trump avla øya en visitt, og kastet ut pakker med tørkeruller til orkanofre i en lokal kirke som var fylt til trengselen. Situasjonen så til forveksling ut som han var på et valgkamparrangement, og avstedkom avsky-reaksjoner.

TØRKERULLER TIL OFRENE: President Donald Trump ikastet tørkeruller til ofrene for «Marias» øeleggelser i Calvary kapell oktober 2017. Han fikk kritikk for uverdig oppførsel. Foto: Evan Vucci / AP

Nå har presidenten brukt Twitter hyppig til å advare innbyggerne før ekstremværet når land – og forsikre folk om at de har kontroll.

Orkanen er nedgradert til en kategori tre-orkan, men ifølge USAs nasjonale værvarslingstjeneste (NWS) innebærer det vindstyrker opp mot 48 meter per sekund. De frykter at vannstanden vil øke nesten fire meter, og har varslet opptil en meter nedbør enkelte steder.

– Vi fikk toppkarakter for vårt nylige arbeid med orkan i Texas og Florida (og vi gjorde en undervurdert jobb i Puerto Rico, selv om det er en ufremkommelig øy med veldig dårlig elektrisitet og en totalt inkompetent guvernør i San Juan). Vi er klare for den store som kommer, skrev Trump på Twitter.

Midler fra orkanvern til innvandring

Seniorforsker Svein Melby sier:

– Om orkanen ødelegger slik de snakker om nå, får Trump-administrasjonen en virkelig test på sitt lederskap. Fungerer det glimrende og velsmurt, tjener han på det.

Amerikanske medier meldte torsdag at Trump-administrasjonen rett før orkansesongen startet, overførte nær 10 millioner dollar - 82,6 millioner norske kroner – fra FEMAs budsjett til ICE for å finansiere den strenge innvandringspolitikken.

Immigration and Customs Enforcement (ICE) trenger midler til kontroll, internering og retur av illegale innvandrere - en av Trumps fanesaker, ifølge dokumenter fra Homeland Security.

– En skandale, tordner demokraten Jeff Merkley ifølge Bloomberg, og viser til at både Puerto Rico og De amerikanske Jomfruøyer fortsatt ikke har fått de nødvendige midler til gjenoppbygging etter «Marias» ødeleggelser.

Svein Melby sier orkaner – og håndteringen av deres ødeleggelser – fremstår nært for velgerne.

– Orkaner er uhyre håndgripelig. Selv om det ikke skjer i din delstat, har alle et forhold til det. Irak var fjerne greier. Det rammet frivillige mannskap som hadde vervet seg. En orkan vil alle ha befatning med.

Les også: Woodward beskriver kaos i Det hvite hus

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Nå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken
Siste nytt
16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportNå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken
Populært