USA-ekspert: – Orkanen «Florence» kan bli fjær i hatten for Trump

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orkanen «Florence» kan bli drepende for president Donald Trump politisk om beredskapen ikke fungerer. Nå gir han demokratene skylden for de høye dødstallene fra fjorårets orkanherjing i Puerto Rico.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trump har skrytt av at han er overlegent kompetent. Han har omgitt seg med generaler, og forventningene er at Trump og hans gjeng skal håndtere «Florence» på en god måte. Naturkatastrofer av denne typen kan ha enorme politiske ringvirkninger. Det kan bli en fjær i hatten for Trump – men det kan også bli til de grader det motsatte, sier seniorforsker og USA-ekspert Svein Melby til ABC Nyheter.

Det kan synes som om Trump nå vil vippe ansvaret for at nær 3000 mennesker er bekreftet døde som følge av orkanen «Marias» herjing på Puerto Rico over på sine politiske motstandere.

Han har tidligere skrytt av at «bare» 16 omkom på den amerikanske øya, at han og myndighetenes innsats var en ubetinget suksess og at det ikke var en skikkelig katastrofe.

Florence treffer USAs østkyst: – Vi har ikke tidligere sett denne type bevegelse for en orkan

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en Twitter-melding torsdag skriver presidenten at de høye dødstallene er demokratenes påfunn. Egentlig var det bare 16-18 ofre. Han hevder demokratene satte alle – inkludert de som døde som følge av alderdom – ble satt på listen for å stille ham i et dårlig lys.

Aktuelt: Sterke reaksjoner på Trumps Puerto Rico-skryt

– «Katrina» tok knekken på Bush

Da orkanen Katrina herjet USAs sørstater i 2005, ble svikten i beredskapen helt ødeleggende for daværende president George W. Bush.

Da områdene skulle evakueres ble de fattige og bil-løse igjen – svært mange av dem afroamerikanere. 1833 mennesker ble bekreftet omkommet, og ødeleggelsene var enorme. Bush-administrasjonen fikk skarp kritikk for å ha prioritert Irak-krigen på bekostning av fattige amerikanere og beredskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Var det noe som tok knekken på meningsmålingen til George W. Bush i 2005, var det inntrykket av at man var inkompetente til å håndtere naturkatastrofer, sier Svein Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I 2005 ble det vist TV-bilder som kom spesielt fra New Orleans, hvor hundretusener av mennesker mistet alt. De bare satt der. De fikk ikke den nødvendige forsyningen av vann og mat. Det var groteske scener på TV. Det skapte inntrykk av at det var totalt mangel på kompetanse, forklarer Melby, som er seniorforsker på Institutt for forsvarsstudier (IFS), og utdyper:

ØDELEGGELSER: En gate i New Orleans 24. desember 2005. Foto: Gerald Herbert / AP

– Ingen mente at presidenten kunne lastes direkte. Men myndighetene hadde forsømt seg, de hadde ikke den nødvendige beredskap. Det måtte sjefen betale prisen for.

Les også: Trump innleder 11. september med konspirasjonsteori

Trumps oppslutning synker markant

To måneder før Kongressvalget er tendensen på meningsmålingene klar: Oppslutningen rundt Donald Trump er tydelig nedadgående. Det viser en gjennomgang av åtte ulike, ferske målinger utført av CNN.

Mens Trump på CNNs meningsmåling mister hele seks prosentpoeng i oppslutning, er snittet av de åtte en nedgang på 3,2 prosentpoeng – til 37,8 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor er krisehåndteringen av det varslede ekstremværet så avgjørende. Den gir presidenten en anledning til å fremstå som en stødig klippe og «the commander-in-chief».

– Dette er en mulighet for Trump. Dette kan bli en virkelig test nå når meningsmålingene går ned, sier USA-ekspert Svein Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen
TRØST: President Barack Obama trøster Donna Vanzant, som ble rammet av orkanen «Sandy» i oktober 2012. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP
TRØST: President Barack Obama trøster Donna Vanzant, som ble rammet av orkanen «Sandy» i oktober 2012. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Barack Obama ble for eksempel berømmet for hvordan myndighetene var til stede da orkanen «Sandy» herjet Karibia og sør-østre USA i oktober 2012. Massive ødeleggelser til tross, var dødstallene relativt lave; 233 totalt.

«Monsterorkanen» Florence nærmer seg nå USAs østkyst, og er anslått som ekstremt farlig og livstruende. Det er erklært unntakstilstand i North Carolina, South Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington, og 1,7 millioner mennesker er evakuert.

Les mer: Florence nedgradert, men fortsatt livsfarlig

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Inkompetent-stempel drepende politisk

Seniorforsker Svein Melby ved IFS har amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk som et av sine spesialfelt. Foto: IFS.
Seniorforsker Svein Melby ved IFS har amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk som et av sine spesialfelt. Foto: IFS.

– Om du får en sånn Puerto Rico-tilstand på fastlandet, og TV-bilder av enorme problemer og inntrykk av at hjelpeapparatet ikke virker, er det til syvende og sist presidenten som må betale. Et inkompetent-stempel på det er drepende politisk, sier Svein Melby.

Presidenten har lagt lista høyt for seg selv. Dødstall på 3000 til tross, har Trump skamrost seg selv for hvordan han og etaten for krisehåndtering - Federal Emergency Management Agency (FEMA) - taklet Puerto Rico-orkanen i fjor.

– Jeg mener faktisk at det er en av de beste jobbene som noen sinne er gjort, sa presidenten forleden, og fikk sosiale medier og lokale politikere til å fråde av sinne.

– President Trumps avskyelige kommentarer om Puerto Rico gjør bare den forferdelige situasjonen enda verre. Trump viser en avskyelig selvopptatthet. Han eller hans administrasjon var ikke i stand til å hjelpe Puerto Rico. I stedet får vi en parade av selvskryt, sa ordfører Carmen Yulin Cruz fra Puerto Ricos hovedstad San Jose til VG onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Californias guvernør kaller Trump løgner og klima-kriminell

Kastet tørkeruller til ofrene

En av de mer kjente scenene fra Puerto Rico er da Trump avla øya en visitt, og kastet ut pakker med tørkeruller til orkanofre i en lokal kirke som var fylt til trengselen. Situasjonen så til forveksling ut som han var på et valgkamparrangement, og avstedkom avsky-reaksjoner.

TØRKERULLER TIL OFRENE: President Donald Trump ikastet tørkeruller til ofrene for «Marias» øeleggelser i Calvary kapell oktober 2017. Han fikk kritikk for uverdig oppførsel. Foto: Evan Vucci / AP

Nå har presidenten brukt Twitter hyppig til å advare innbyggerne før ekstremværet når land – og forsikre folk om at de har kontroll.

Orkanen er nedgradert til en kategori tre-orkan, men ifølge USAs nasjonale værvarslingstjeneste (NWS) innebærer det vindstyrker opp mot 48 meter per sekund. De frykter at vannstanden vil øke nesten fire meter, og har varslet opptil en meter nedbør enkelte steder.

– Vi fikk toppkarakter for vårt nylige arbeid med orkan i Texas og Florida (og vi gjorde en undervurdert jobb i Puerto Rico, selv om det er en ufremkommelig øy med veldig dårlig elektrisitet og en totalt inkompetent guvernør i San Juan). Vi er klare for den store som kommer, skrev Trump på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Midler fra orkanvern til innvandring

Seniorforsker Svein Melby sier:

– Om orkanen ødelegger slik de snakker om nå, får Trump-administrasjonen en virkelig test på sitt lederskap. Fungerer det glimrende og velsmurt, tjener han på det.

Amerikanske medier meldte torsdag at Trump-administrasjonen rett før orkansesongen startet, overførte nær 10 millioner dollar - 82,6 millioner norske kroner – fra FEMAs budsjett til ICE for å finansiere den strenge innvandringspolitikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Immigration and Customs Enforcement (ICE) trenger midler til kontroll, internering og retur av illegale innvandrere - en av Trumps fanesaker, ifølge dokumenter fra Homeland Security.

– En skandale, tordner demokraten Jeff Merkley ifølge Bloomberg, og viser til at både Puerto Rico og De amerikanske Jomfruøyer fortsatt ikke har fått de nødvendige midler til gjenoppbygging etter «Marias» ødeleggelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svein Melby sier orkaner – og håndteringen av deres ødeleggelser – fremstår nært for velgerne.

– Orkaner er uhyre håndgripelig. Selv om det ikke skjer i din delstat, har alle et forhold til det. Irak var fjerne greier. Det rammet frivillige mannskap som hadde vervet seg. En orkan vil alle ha befatning med.

Les også: Woodward beskriver kaos i Det hvite hus