Brexit-trøbbelFrykten øker for «no deal»

EU-TRØBBEL: Emmanuel Macron, Theresa May og Angela Merkel.
EU-TRØBBEL: Emmanuel Macron, Theresa May og Angela Merkel. Foto: Ludovic Marin / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra dypet av brexitforhandlingene fortelles det om uro for at hele prosessen kan havarere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For ikke lenge siden ble diplomater fra EUs medlemsland brifet bak lukkede dører av sjefforhandler Michel Barnier. Han gjorde da et forsøk på å forklare hvorfor det har vært såpass stille rundt forhandlingene de siste ukene.

Barnier kalte det ubåtteorien om forhandlinger. Noen ganger ligger ubåten helt oppe i overflaten, slik at alle kan se hva som skjer. Men i perioder dykker den ned. Og det er der nede i dypet forhandlingene foregår nå.

– I slike perioder vet vi ikke så mye, for vi er jo ikke i rommet. Vi observerer bare utenfra, sier en diplomatkilde til NTB.

Fastlåst

Michel Barnier leder EUs delegasjon til brexitforhandlingene med Storbritannia Foto: Niall Carson / AP
Michel Barnier leder EUs delegasjon til brexitforhandlingene med Storbritannia Foto: Niall Carson / AP

Deltakerne på møtet skal ha kommet med mange vittige bemerkninger om Barniers ubåtmetafor. Sikt godt før du avfyrer torpedoene, oppfordret én. En annen påpekte at hjemlandet ikke har noen kyst og derfor heller ikke ubåter. For ikke å snakke om de stakkars svenskene, som ikke engang finner ubåtene i sin egen skjærgård.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men fra innsiden av skroget er det et alvorlig budskap som kommuniseres ut.

Ifølge Barnier er det ikke gjort noen store framskritt i forhandlingene siden mars. EU og Storbritannia er enige om 75 prosent av teksten i skilsmisseavtalen, men står bom fast i forhandlingene om de siste 25 prosentene.

– Og som alltid er det de tingene som står igjen til slutt, som er de vanskeligste, sier Barnier til NTB.

Fakta om brexit

* 23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU.

* 13. mars 2017 ga Parlamentet statsminister Theresa May klarsignal til formelt å starte prosessen med å melde Storbritannia ut av EU.

* 29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU, som legger opp til en to år lang forhandlingsprosess om vilkårene for utmelding og om rammeverket for det framtidige forholdet.

* 19. juni 2017 startet forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

* EUs sjefforhandler Michel Barnier har anslått at selve avtaleteksten må være på plass innen oktober 2018 for at EU og Storbritannia skal få ratifisert den i tide.

* 29. mars 2019 går Storbritannia ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse.

«No deal»

Barnier veier ordene nøye når han snakker offentlig. Han står fast på at «no deal» ikke er hans alternativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anonymt, derimot, fortelles det om store vansker og til dels anspent stemning i forhandlingene. EU-siden advarer mot naiv optimisme. Det er langt fra sikkert at forhandlingene kommer i havn. Europa er nødt til å forberede seg på at britene kan ryke ut av EU uten å ha noen form for avtale på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedproblemet, slik EU-siden ser det, er at det ikke fins parlamentarisk flertall i Storbritannia for noen visjon om hva brexit skal innebære. Dermed blir det svært vanskelig å komme videre.

Grenseproblem

Det er spesielt to spørsmål som har vært utfordrende. Det ene er reglene for tvisteløsning og håndheving av avtalen. Det andre er irskegrensa.

I det siste spørsmålet er det fortsatt dyp splittelse i britisk politikk om hvilken løsning Storbritannia bør gå inn for. I tillegg har EU-siden stilt seg avvisende til alle de alternativene britene har luftet til nå.

Da forrige forhandlingsrunde ble avsluttet på torsdag, var irritasjonen til å ta og føle på. Storbritannia må «kvitte seg med fantasiene», lød det krasse budskapet fra en sentralt plassert EU-kilde.

Oppgjør i juni

Barniers forutsigelse er at ubåten vil nå overflaten igjen på EUs toppmøte i slutten av juni. Der skal stats- og regjeringssjefene gjøre opp status i forhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs krav er tydelige framskritt i diskusjonene om irskegrensa innen toppmøtet går av stabelen. En trussel om forhandlingskrise henger i lufta hvis framskrittene uteblir.

Men Storbritannias brexitminister David Davis nekter å la seg stresse. Han avfeier juni som en oppkonstruert frist som EU bare har funnet på for å legge ekstra press på britene.

Det er oktober som gjelder, mener Davis. Det er først da tida renner ut.