CIA skal ha advart Trump:– USA har tre måneder på seg til å unngå krig med Nord-Korea

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Lyden av krigstrommene på Koreahalvøya blir stadig sterkere. Et krigsutbrudd vil raskt kunne få fatale konsekvenser.»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarselen kommer fra Mark Anthony Paul Seddon. 55-åringen har blant annet bakgrunn som redaktør i Tribune og som korrespondent for Al Jazeera. Han var nær medarbeider av FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon, og har vært parlamentarisk kandidat for Labour.

I en kronikk i The Guardian skriver han at timeglasset for å løse den fastlåste konflikten med Nord-Korea nå er i ferd med å renne ut. Ifølge Seddon haster det med å finne en diplomatisk løsning.

Ellers er krig uunngåelig:

«Har vi kun tre måneder på oss til unngå at USA angriper Nord-Korea?», spør han.

Aktuelt: – USA kan tape en krig mot Nord-Korea

Kappløp om tid

I kronikken viser Seddon til hvordan det nordkoreanske regimet har gjort formidable teknologiske fremskritt, noe som vil kunne gjøre landet i stand til ramme mål i USA. Allerede i mars kan Nord-Korea ha utviklet en kjernefysisk rakett som kan treffe Washington D.C.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke besøkte USAs tidligere FN-ambassadør i perioden 2005-06, John Robert Bolton, det britiske Underhuset. Her skal han, ifølge Mark Seddon, ha kommet med hittil ukjente opplysninger om den spente og dramatiske situasjonen som har bygget seg opp mellom USA og Nord-Korea.

«Tremåneders-vindu»

«Boltons oppdrag, enten det er offisielt eller ikke, var å informere om at CIA-topper skal ha gitt Donald Trump beskjed om at det nå foreligger et tremåneders-vindu for å stanse Nord-Koreas atomprogram. Innen mars måned vil Nord-Korea trolig ha militær og teknologisk kapasitet til å ramme en rekke amerikanske byer, inkludert Washington D.C. med en kjernefysisk sprengladning», skriver Mark Seddon i The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarselen om at mars 2018 er USAs nye deadline skal også ha blitt videreformidlet av en høytstående USA-offiser til en europeisk parlamentariker under et besøk i den demilitariserte sonen i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom dette medfører riktighet kan USA bli tvunget til å gå til krig mot Nord-Korea, trolig i form av et forkjøps- og overraskelsesangrep, for å slå ut de nordkoreanske forsvarsverkene og våpensystem før de rekker går til motangrep og eventuelt avfyre en rakett med atomstridshode mot amerikansk territorium.

Gigantøvelse med Stealth-fly

4. desember startet USA og Sør- Korea den største felles øvelse av luftstyrker noensinne. Over 230 fly, inkludert seks avanserte Stealth-kampfly og flere F-35, fra åtte baser i Sør- Korea og USA, deltar. Stealth-flyene er blant USAs giftigste våpen, og skal så å si være umulig å oppdage på radar før de angriper sine mål.

Nord-Korea har i sterke ordelag fordømt øvelsen og har argumentert med at øvelsen bringer verden «på randen av atomkrig», at den «kan utløse et krigsutbrudd» samt at «USA trygler om atomkrig».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen tvil om at det er en ytterst spent situasjon, og krigsfaren er absolutt til stede, sier seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Dagbladet.

– Vil være en katastrofe

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kom mandag med denne advarselen til verdenssamfunnet:

– Krig i denne regionen vil være en katastrofe med globale konsekvenser. Ikke bare for regionen, men for hele verden. Vi ser at rakettene har en slik rekkevidde at de kan nå Europa og Nord-Amerika. Det er grunnen til at vi nå må legge maksimalt press på Nord-Korea, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, H.R. McMaster, er det nå en reell fare for krig nær fremtid.

– Sannsynligheten for krig mellom USA og Nord-Korea øker. Jeg tror dette ville være den mest destabiliserende utviklingen i perioden etter andre verdenskrig. Det er noe som er en direkte risiko for oss, og setter verden i fare, uttalte McMaster under et sikkerhetsforum i Washington.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Superstort, tungt atomstridshode»

Missilet som Nord-Korea prøveskjøt i forrige uke har en rekkevidde som gjør at det kan nå mål over hele USA, mener sørkoreanske myndigheter og uavhengige eksperter.

Forsvarsdepartementet i Sør-Korea anslår at Hwasong-15-missilet har en rekkevidde på 13.000 kilometer, mens USAs hovedstad ligger rundt 11.000 kilometer fra Pyongyang.

Nord-Korea hevder selv at Hwasong-15 kan utstyres med et «superstort, tungt atomstridshode», og uavhengige eksperter gir dem langt på vei rett.

Michael Elleman ved International Institute for Strategic Studies (IISS) anslår at det 22 meter lange Hwasong-15-missilet har en bærekraft som gjør at det kan utstyres med et stridshode på opp mot 1.000 kilo.