Tidligere nestkommanderende for USAs styrker i Sør-Korea:– USA kan tape en krig mot Nord-Korea

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom nordkoreanske hærstyrker angriper Sør-Korea, vil amerikanske og sørkoreanske tropper bli overrumplet og mangle luftstøtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den sterke advarselen kommer frem i et notat fra den tidligere nestkommanderende for USAs styrker i Sør-Korea, generalløytnant Jan-Marc Jouas, til flere ledende demokratiske representanter i Kongressen, ifølge det amerikanske tidsskriftet Newsweek.

Fra januar 2012 til desember 2014 ledet han oppdraget med å utforme strategien for å kunne motstå et nordkoreansk angrep på Sør-Korea.

Offisielt har USA 28.500 soldater i beredskap i landet som lever med trusselen om atomkrig hengende over seg.

Den kraftige krigsretorikken mellom USA og Nord-Korea har skjerpet spenningen på Koreahalvøya. I en krigssituasjon kan Nord-Korea mobilisere en av verdens største hærer. Enorme artilleristyrker er allerede siktet inn mot Sør-Korea.

Ifølge amerikansk etterretning kan Nord-Korea ha opp til 60 kjernefysiske våpen i sitt arsenal, dobbelt så mange som det uavhengige eksperter tidligere har antatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

25 millioner mennesker i fare

Tidligere nestkommanderende for USAs styrker i Sør-Korea, generalløytnant Jan-Marc Jouas Foto: Wikipedia
Tidligere nestkommanderende for USAs styrker i Sør-Korea, generalløytnant Jan-Marc Jouas Foto: Wikipedia

Skulle ragnarokk bryte løs vil anslagsvis 300.000 menneskeliv gå tapt bare i løpet av krigens første dager, ifølge en rapport som den amerikanske Kongressen nylig fikk overlevert.

Sør-Koreas hovedstad, Seoul, ligger 35 kilometer fra den demilitariserte sonen som skiller Nord- og Sør-Korea, og er innenfor rekkevidde av Nord-Koreas massive artilleristyrker.

Byen har 9,8 millioner innbyggere og utgjør sammen med forsteder i naboprovinsene Incheon og Gyeonggi storbyområdet Sudogwon. Dette regnes som verdens nest mest befolkede urbane område med over 25 millioner innbyggere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere nestkommanderende for USA styrker i Sør-Korea er bekymret for konsekvensene av en storkonflikt som innbefatter bruk at kjernefysiske og kjemiske våpen, noe som vil kunne utløse masseflukt og evakuering i stor skala.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA vil bli underlegne

Verdens største supermakt, USA, har en fryktinngytende militær kapasitet som inkluderer et stort arsenal av atomvåpen. Likevel advares det mot å tro at Nord-Korea er en enkel motstander å nedkjempe.

– Hvis en konflikt mellom Nord-Korea og USA plutselig skulle bryte ut, ville amerikanske tropper i Sør-Korea bli underlegne, være i mindretall og mangle forsyninger. USA kan derfor tape en krig mot Nord-Koreas massive hærstyrker, advarer generalløytnant Jan-Marc Jouas.

Han forklarer dette med at USA på det nåværende tidspunkt ikke uten videre kan overføre tropper og militært utstyr i forkant av en krig, fordi det lett vil kunne utløse et nordkoreansk angrep. Til sammenligning skal Nord-Korea være i stand til å mobilisere en hærstyrke på hele 1,2 millioner mann.

– Mange mennesker vil dø

Demokraten Ted W. Lieu i Representantenes Hus Foto: Chip Somodevilla / AFP
Demokraten Ted W. Lieu i Representantenes Hus Foto: Chip Somodevilla / AFP

Demokraten Ted W. Lieu i Representantenes Hus har tjenestegjort i flyvåpenet på den amerikanske basen Guam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil ta mange dager å ta ut Nord-Koreas artilleri og alle deres øvrige våpensystem. I mellomtiden kommer mange mennesker til å dø, sier Lieu, ifølge Newsweek.

Han viser til at Nord-Koreas hærstyrker vil kunne sette USAs luftvåpen delvis ut av spill idet nordkoreanske styrker inntar sørkoreansk territorium i tett befolkede områder, noe som vil gjøre det vanskelig å bombe fra luften uten store sivile tap.

Ifølge det japanske forsvarsdepartementet skal Nord-Korea ha startet produksjon av små kjernefysiske stridshoder som kan monteres på landets eksisterende raketter.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier at Nord-Koreas oppskyting av en ny interkontinental rakett bringer partene nærmere en krig USA ikke ønsker.

– Hvis krigen bryter ut, vil det nordkoreanske regimet bli fullstendig ødelagt, advarer Haley.