Amerikansk senator: – Det går mot krig hvis ting ikke endrer seg

Lindsey Graham advarer mot en potensiell konflikt med Nord-Korea «hvis ting ikke endrer seg». Foto: Chip Somodevilla / AFP
Lindsey Graham advarer mot en potensiell konflikt med Nord-Korea «hvis ting ikke endrer seg». Foto: Chip Somodevilla / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas oppskytninger provoserer verden. – Denne raketten er farlig, mener norsk professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea avfyrte tirsdag nok en ballistisk rakett.

Missilet ble ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skutt opp onsdag morgen lokal tid fra en base sør i landet, og det fløy østover.

Fakta om Nord-Koreas missiltester i 2017

* I mars avfyrte Nord-Korea fire ballistiske missiler i det landet sa var en øvelse på et angrep på amerikanske baser i Japan.

* I mai avfyrte landet en ballistisk missil som fløy 700 kilometer før den landet i Japanhavet. Analytikere mener den hadde kapasitet til å nå den amerikanske øya Guam, 4.500 kilometer borte.

* I juli ble det ved to anledninger avfyrt et ballistisk missil, som begge landet i Japanhavet. Analytikere anslår rekkevidden til å være 6,700 kilometer, noe som betyr at det kan nå Alaska. Pyongyang opplyser at det dreier seg om en interkontinental ballistisk missil av typen Hwasong-14.

* 29. august avfyrte Nord-Korea nok et missil. Det gikk i bane over Japan før det landet i Stillehavet.

* 15. september ble et nytt missil skutt opp fra Pyongyang. Det fløy over den japanske øya Hokkaido og landet i Stillehavet 2.000 kilometer fra land. Ifølge Sør-Korea fløy missilet 3.700 kilometer med en høyde på 770 kilometer.

* 29. november: Et interkontinentalt ballistisk missil ble skutt opp sør i landet. Missilet fløy om lag 1.000 kilometer før det trolig styrtet i Japanhavet, innenfor Japans økonomiske sone. Pyongyang opplyste senere at missiltesten av typen Hwasong-15 var vellykket, og at missilet kan nå hele USAs fastland.

* I tillegg til missiltestene nevnt ovenfor, prøvesprengte Nord-Korea det landet selv hevder var en hydrogenbombe 3. september. Et jordskjelv ble målt til styrke 6,3 ved Nord-Koreas område for kjernefysisk prøvesprengning.

* 23. september 2017: Et jordskjelv med styrke 3,4 ble målt i nærheten av Nord-Koreas område for kjernefysisk prøvesprengning. Kinesiske og sørkoreanske eksperter er uenige i om skjelvet kunne stamme fra en eksplosjon.

Raketten tilbakela om lag 1.000 kilometer i luften før det falt ned innenfor Japans økonomiske sone i Japanhavet, 50 minutter senere.

– Hvis vi må gå i krig for å stoppe dette, vil vi gjøre det. Hvis det er en krig mot Nord-Korea, er det fordi Nord-Korea startet den selv. Det går mot krig hvis ting ikke endrer seg, sier den amerikanske senatoren Lindsey Graham til CNN.

Les også: Trump vil føre opp Nord-Korea på terrorlista

Sjette atomprøve i år

Missilet skal ha nådd en svært høy bane, 4.500 kilometer over jordas overflate. Hvis det er korrekt, betyr det at missilet gikk ti ganger høyere enn banen som Den internasjonale romstasjonen befinner seg i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Raketten utgjorde ingen trussel mot Nord-Amerika, amerikanske territorier eller amerikanske allierte. Dette var Nord-Koreas sjette atomprøvesprengning i 2017.

– Jeg vil ikke ha en krig. Trump vil ikke ha krig. Men vi skal ikke la denne gale mannen i Nord-Korea (Kim Jong-un) ha muligheten til å treffe USA, påpeker Graham.

USA og resten av verden ønsker diplomatiske løsninger med Nord-Korea, men foreløpig utelukker Nord-Korea dette.

– Før vi kan delta i diplomati med Trump-administrasjonen, vil vi sende en klar beskjed om at Nord-Korea har en pålitelig forsvars- og angrepskapasitet for å besvare aggresjon fra USA, sier en representant for nordkoreanske myndigheter til CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nordkoreansk avhopper: – Kim Jong-un er uforskammet

– Svært alvorlig

Nord-Korea hevder selv landet nå har nådd målet om å bli en atommakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil si denne raketten er ganske farlig. Kim Jong-un ønsker seg en rakett som kan nå det amerikanske kontinentet, og dette er en ny demonstrasjon om at han er på vei dit, sier professor Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning til NRK.

Nærmere tre timer etter oppskytingen ba Japan, USA og Sør-Korea om at FNs sikkerhetsråd må møtes for å diskutere den siste provokasjonen fra Nord-Korea.

To timer etter oppskytingen kommenterte Donald Trump hendelsen.

– USA tar oppskytingen svært alvorlig. Dette skal vi ta oss av, sa Trump, som la til at ikke noe er endret i USAs syn på Nord-Koreas missilprogram.

I en nordkoreansk uttalelse heter det at landets våpen ikke truer noen så lenge Nord-Koreas interesser ikke krenkes.

Ordbruken skiller seg fra de stadige truslene som Nord-Korea har kommet med tidligere. Den amerikanske statsviteren Melissa Hanham mener det kan virke som nordkoreanerne prøver å roe ned situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Stillbilde fra video viser det som skal være prøveoppskytningen av et nordkoreansk Hwasong-12-missil i mai. Foto: Scanpix/AP
Stillbilde fra video viser det som skal være prøveoppskytningen av et nordkoreansk Hwasong-12-missil i mai. Foto: Scanpix/AP

Twitter skriver hun at Nord-Korea kanskje forsøker å si at de har oppnådd det de ønsker – så lenge andre land behandler dem slik de ønsker å bli behandlet.

Les også: Nord-Korea sendte brev til verden: – Veldig uvanlig

– De sterkeste sanksjonene noensinne

I september skjerpet FN sanksjonene mot Nord-Korea.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley hevdet Nord-Korea vil gå glipp av 6,3 milliarder kroner årlig som følge av de nye sanksjonene og mener at dette vil bidra til å svekke landets omstridte atom- og rakettprogram.

– Det er helt klart de sterkeste sanksjonene som noensinne er vedtatt mot Nord-Korea, sa Haley.

Sanksjonene vil blant annet føre til at 90 prosent av Nord-Koreas importinntekter vil bli utestengt.

Fakta om Nord-Koreas kjernefysiske våpenprogram

* 1970-tallet: Nord-Korea starter arbeidet med å utvikle sin egen versjon av Sovjetunionens Scud-B-rakett, som har en rekkevidde på 300 kilometer.

* 1984: Nord-Korea gjennomfører sin første prøveskyting.

* 1987-1992: Nord-Korea begynner utvikling av sine egne varianter av missilene Scud-C (500 kilometer), Rodong-1 (1.300 kilometer), Taepodong-1 (2.500 kilometer), Musudan-1 (3.000 kilometer) og Taepodong-2 (6.700 kilometer)

* August 1998: Taepodong-1 prøveskytes over Japan, i det som skal være et forsøk på å skyte opp en satellitt.

* September 1999: Stans i prøveskytingene for å komme USA i møte.

* 12. juli 2000: Femte runde i forhandlingene mellom USA og Nord-Korea ender med brudd, etter at nordkoreanerne krever 1 milliard dollar i året for å avstå fra missiloppskytinger.

* 3. mars 2005: Nord-Korea erklærer at de avslutter prøvestansen på grunn av Bush-administrasjonens fiendtlige politikk.

* 5. juli 2006: Nord-Korea prøveskyter sju missiler, inkludert en langtrekkende Taepodong-2 som eksploderer etter 40 sekunder.

* 9. oktober 2006: Nord-Korea gjennomfører en underjordisk atomvåpentest.

* 5. april 2009: Nord-Korea skyter en langdistanserakett over Japan og inn i Stillehavet, som skal ha vært enda et forsøk på å skyte opp en satellitt. USA, Japan og Sør-Korea anser det som en prøveskyting av Taepodong-2.

* 25. april 2009: Nord-Korea gjennomfører enda en underjordisk atomprøvesprengning.

* 13. april 2012: Nord-Korea skyter opp det de hevder er en langdistanserakett som skal skyte opp en satellitt, men den går i oppløsing kort etter oppskytningen.

* 12. desember 2012: Nord-Korea lykkes i å skyte opp en satellitt ved hjelp av en flertrinnsrakett.

* 13. februar 2013: Nord-Korea gjennomfører sin tredje underjordiske atomprøvesprengning.

* 16. januar 2016: Nord-Korea gjennomfører en fjerde underjordisk atomprøvesprengning av det de hevder er en hydrogenbombe – noe som blir bestridt av eksperter.

* 9. mars 2016: Kim Jong-un hevder at Nord-Korea har utviklet et atomstridshode som kan plasseres i et missil.

* 23. april 2016: Nord-Korea testfyrer en rakett fra en undervannsbåt.

* 8. juli 2016: USA og Sør-Korea offentliggjør planer om et missilforsvarssystem – THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).

* 3. august 2016: Nord-Korea avfyrer for første gang et ballistisk missil inn i Japans økonomiske sone.

* 9. september 2016: Femte atomvåpentest.

* 6. mars 2017: Nord-Korea avfyrer fire ballistiske raketter i det de sier er en øvelse på et angrep på USAs baser i Japan.

* 7. mars 2017: USA begynner utplassering av THAAD-systemet i Sør-Korea.

* 14. mai 2017: Nord-Korea avfyrer en ballistisk rakett som flyr 700 kilometer før det lander i Japanhavet. Analytikere mener raketten har mulighet til å nå den amerikanske øya Guam, 4.500 kilometer borte.

* 4. juli 2017: Nord-Korea avfyrer et ballistisk missil som flyr 930 kilometer før det lander i Japan-havet. Analytikere mener missilet har en beregnet rekevidde på 6.700 kilometer, noe som betyr at det kan nå Alaska. Pyongyang sier det dreier seg om en interkontinental ballistisk rakett av typen Hwasong-14.

* 28. juli 2017: Nord-Korea avfyrer en ny ballistisk rakett som ifølge Pentagon flyr om lag 1.000 kilometer før det lander i Japan-havet.

* 29. august 2017: Nord-Korea avfyrer en mellomdistanserakett som flyr over Japan før den lander i Stillehavet.

* 3. september 2017: Nord-Korea prøvesprenger det landet selv hevder er en hydrogenbombe. Et jordskjelv blir målt til styrke 6,3 ved Nord-Koreas område for kjernefysisk prøvesprengning. Dette er landets sjette atomprøvesprengning.

23. september 2017: Et jordskjelv med styrke 3,4 blir målt i nærheten av Nord-Koreas område for kjernefysisk prøvesprengning. Kinesiske og koreanske eksperter er uenige i om skjelvet kan stamme fra en eksplosjon.