Regjeringen beholder likevel åpning for midlertidige ansettelser

<p>DOBLE SIGNALER? Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ønsker likevel å beholde midlertidige ansettelser i alle bransjer.</p>
DOBLE SIGNALER? Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ønsker likevel å beholde midlertidige ansettelser i alle bransjer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nylig kom arbeidsminister Anniken Hauglie (H) med løfte om å styrke kravet til faste ansettelser i norsk arbeidsliv. Nå avklarer hun at muligheten til midlertidige ansettelser blir beholdt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det vi kommer til å gjøre, er å skjerpe kravet om fast ansettelse i Arbeidsmiljøloven, med unntak for bemanningsbyårene.

Det sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til ABC Nyheter 3. november, i et første signal om hva hun og regjeringen kommer til å lande på i diskusjonen om faste ansettelser og såkalte «nulltimerskontrakter».

Men nå får ABC Nyheter bekreftet av henne at regjeringen likevel vil beholde en generell adgang til midlertidige ansettelser i Arbeidsmiljøloven.

Les hva Hauglie sa: Regjeringen skjerper krav til faste ansettelser - unntatt i bemanningsbyråene

Holder fast på midlertidighet

Tirsdag foreslo Arbeiderpartiet for Stortinget å fjerne §14.9.f i Arbeidsmiljøloven, den omstridte åpningen for midlertidige ansettelser som den blåblå regjeringen innførte.

Paragrafen fastslår at bedriftene kan ansette midlertidig «for en periode på inntil tolv måneder. Slike avtaler kan omfatte inntil 15 prosent av arbeidstakerne i virksomheten, avrundet oppover, likevel slik at det kan inngås avtale med minst én arbeidstaker.», heter det i bestemmelsen.

– Blir Arbeiderpartiets forslag å slå inn åpne dører, all den stund du har signalisert at du vil styrke faste ansettelser? Kan det tenkes at du vil beholde denne paragrafen da? ville ABC Nyheter vite fra statsråd Hauglie.

– Det er riktig at vi har foreslått å presisere tydeligere i loven hva som menes med en fast ansettelse. Blant annet betyr det at arbeidsavtalen skal være forutsigbar med hensyn til arbeidsomfang, skriver Anniken Hauglie i et svar.

– Virksomhetene har uavhengig av dette et visst behov for å ansette midlertidig, blant annet for å ta unna arbeidstopper, eller for å fylle midlertidig fravær. Adgangen til midlertidig ansettelse etter arbeidsmiljøloven § 14-9 første ledd bokstav f skal fylle flere formål, fortsetter hun.

Les også: – Nå er høyresida for alvor i gang med å endre norsk arbeidsliv

– De vil løse opp limet i arbeidslivet

– Tanken bak denne generelle adgangen til midlertidig ansettelse, var også at flere arbeidssøkere, som av ulike årsaker sliter med å komme seg inn på arbeidsmarkedet, lettere skulle få prøve seg i arbeid. Dette kan f.eks. være nyutdannede, nye innvandrere eller yrkeshemmede, som har vært utenfor arbeidslivet en periode. Vi har satt i gang forskning for å se på effekten av bestemmelsen, avslutter Anniken Hauglie.

Arbeiderpartiets Arild Grande reagerer på det han oppfatter som sprik mellom liv og lære:

– Statsråden sier én ting og gjør egentlig det motsatte. Hun sier hun vil ha hele, faste stillinger, men tviholder på å beholde adgangen til midlertidige ansettelser generelt, ikke bare for bemanningsbransjen som hun har sagt til nå, sier Grande i en kommentar til ABC Nyheter.

– Bak den fine retorikken har de et helt klart prosjekt for å løse opp limet i arbeidslivet. Så vi ser oss nødt til å fremme dette forslaget. Det er viktig å ikke bare si man ønsker et arbeidsliv med faste stillinger, men også ønsker å jobbe for det, sier Grande.

Han er spent på å se hvordan KrF stiller seg til forslaget. KrF har vært med på regjeringens arbeidslivspolitikk hittil.

Les også: Solberg med marsjordre til EU

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden