Arild Grande (Ap) om Anniken Hauglies (H) lovendringer:– Nå er høyresida for alvor i gang med å endre norsk arbeidsliv

TRUSSEL: – Anniken Hauglies forslag til endringer i arbeidsmiljøloven kan true eksistensen til en del norske bedrifter, og er skadelig for arbeidsfolk, sier Arild Grande.
TRUSSEL: – Anniken Hauglies forslag til endringer i arbeidsmiljøloven kan true eksistensen til en del norske bedrifter, og er skadelig for arbeidsfolk, sier Arild Grande. Foto: Bernt Sønvisen / Arbeiderpartiet
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Statsråd Hauglies tiltak for å stoppe «nulltimerskontrakter» og begrense innleie, gjør vondt verre. Og enda verre blir det hvis Venstre kommer i regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Arild Grande til ABC Nyheter, etter at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) i forrige uke presenterte sine tanker om endringer i arbeidsmiljøloven.

– Hennes konkrete forslag vil forsterke problemene i arbeidslivet, svekke forutsigbarheten for arbeidsfolk og sette norske arbeidsplasser i fare, sier Grande.

Hans parti går inn for å utrede et forbud mot innleie i utsatte bransjer og regioner.

Rødts Bjørnar Moxnes går rett på sak og fremmer forslag om forbud mot innleie i byggebransjen i osloregionen.

Like før valget sendte Hauglie ut forslag til endringer i arbeidsmiljøloven, for å stoppe overdreven bruk av bemanningsbyråer framfor fast ansatte, og å sette en stopper for «nulltimerskontrakter» som brer om seg i bemanningsbyråene.

Nulltimerskontrakter innebærer en form for «fast» ansettelse, men med lønn kun når du har oppdrag. Dette har ført til frykt for sosial dumping i norsk arbeidsliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med forslaget som ble sendt på høring, tok regjeringen, uten å binde seg til noe, brodden av Arbeiderpartiets valgkamp, som blant annet fokuserte på disse uheldige trendene i norsk arbeidsliv.

Les: Anniken Hauglie (H) kan punktere Støres valgkamp om bemanningsbransjen

Hauglies tiltak - før og nå

Høringsrunden om lovendringene er nå over. Sist fredag lettet statsråd Anniken Hauglie på lokket overfor ABC Nyheter om hva hennes foreløpige konklusjoner er:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Adgangen til å bruke midlertidige strammes inn. Kravet til faste ansettelser skjerpes. Unntaket er bemanningsselskapene. De skal lettere få adgang til å bruke midlertidige ansettelser.

De ansatte skal ha en viss forutsigbarhet for lønn og arbeidstid for å få bukt med nulltimerskontrakter, men ikke med krav om at arbeidsgiverne skal forplikte seg til et bestemt antall timer i uka eller måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«En arbeidstaker som er ansatt fast skal ikke måtte lure på hvilken inntekt hun har å rutte med fra uke til uke.», sa Hauglie derimot til VG før valget.

I VG den gangen varslet Hauglie enda ett tiltak:

– Jeg ønsker å foreslå at det innføres en kvote; at innleid arbeidskraft i den enkelte virksomhet begrenses til en gitt prosentandel, og at øvrig arbeidskraft må bestå av direkte ansettelser i virksomheten, sa hun da.

Men nå går hun inn for å skrote forslaget om en maksimal kvote av innleide i en bedrift, med begrunnelse at ingen av partene i arbeidslivet ønsker det.

Statsråden presiserer

Etter at artikkelen ble publisert, kommer arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie med en presisering:

– Jeg vil presisere at jeg ikke har konkludert hvordan de ulike forslagene følges opp, ei heller forslaget om kvote. Det jeg har sagt er at den foreløpige gjennomgangen av høringsinnspillene tyder på at det er en del ulike syn knyttet til å ha en kvote, slik det var skissert i høringen, skriver hun i en epost til ABC Nyheter og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flere av partene har uttrykt at de ikke ønsker kvote, og har skissert alternative forslag til løsninger. Vi må derfor se nærmere på hvordan vi løser det. Regjeringen er opptatt av å ta høringen seriøst, og departementet går derfor nå nøye gjennom alle innspill. Målet er å finne gode løsninger som ivaretar de ulike hensynene på området. Det er også viktig for oss å ha dialog med partene i prosessen videre. Jeg har derfor invitert partene til et møte 23. november, om veien videre. Målet er å finne løsninger som både begrenser bruken av innleie, og som samtidig sikrer en viss fleksibilitet i arbeidsmarkedet

Les også: Anniken Hauglie møtt med krav om forbud mot bemanningsbyråer

– Kan true eksistensen

– Nå er høyresida i gang for alvor med å endre norsk arbeidsliv, sier Arild Grande i en kommentar til Hauglies uttalelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi så i forrige periode, var nok bare ouvertyren. Særlig hvis Venstre velger å gå inn i regjering. I arbeidslivsspørsmål er Venstre verre enn Frp. Det vil forsterke regjeringas iver etter å svekke arbeidsfolks rettigheter, sier Arild Grande.

At det ikke skal være noe tak på innleie, gjør at konkurransesituasjonen blir enda verre for norske, seriøse firmaer.

Han mener det er svært krevende for folk som går på midlertidig ansettelse å planlegge framtida, med boligkjøp og familieforøkelse.

– Når man åpner opp for det i enda større grad i bemanningsbransjen der utfordringene er størst, vil det skape problemer for arbeidsfolk, sier Grande.

– Vi ser særlig innafor bygg og anlegg at norske, seriøse aktører opplever knallhard konkurranse fra aktører som arbeider under andre vilkår. At det ikke skal være noe tak på innleie, gjør at konkurransesituasjonen blir enda verre for norske, seriøse firmaer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil det ikke bedre situasjonen at hun styrker kravet til fast ansettelse i alle andre bransjer enn bemanningsselskapene, og at innleie kun skal skje for å dekke vikariater og topper i produksjonen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringa forsøker å sminke forslaget med et par justeringer. Men i sum bærer dette bud om at de vil forsterke problemene der problemene kanskje er aller størst, nemlig byggebransjen i osloregionen. Der kan tilstanden true eksistensen til en del norske bedrifter.

– De tar ikke tak i dette på en måte som vil monne. Jeg er redd utviklingen vil fortsette og flere står med lua i handa. Det er et stort handlingsrom. Dette handler ikke først og fremst om EØS-avtalen, men om regjeringas politikk, sier Arild Grande.

Les også: LO-sjefen raser mot Anniken Hauglies bemanningsbyrå-forslag

Rødts første forslag: Forbud

Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes leverte tirsdag sitt første representantforslag i Stortinget.

Det vil ha Stortinget til å be regjeringa innføre et forbud mot innleie av arbeidskraft fra virksomheter innen byggebransjen som ikke er produksjonsbedrifter, i fylkene Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud og Vestfold jamfør arbeidsmiljølovens § 14.12 (5)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet var ute i VG med et liknende forslag. Forskjellen er at Ap ønsker at regjeringa skal utrede et forbud mot innleie på de mest utsatte stedene eller bransjene.

– Jeg vil gå rett på sak og forby innleie. Arbeiderpartiets forslag er unødvendig sløsing med tid, skriver Moxnes i en kommentar til ABC Nyheter.

Artikkelen er oppdatert med presisering fra statsråden og kommentar fra Rødt.