Hawaii først ut med søksmål mot Trumps nye innreiseforbud

Hawaiis justisminister Doug Chin fotografert i februar da han kunngjorde at delstaten utfordrer Donald Trumps innreiseforbud i retten. Nå har Hawaii blitt den første delstaten som går til søksmål for å stanse også den utvannede versjonen av innreiseforbudet.
Hawaiis justisminister Doug Chin fotografert i februar da han kunngjorde at delstaten utfordrer Donald Trumps innreiseforbud i retten. Nå har Hawaii blitt den første delstaten som går til søksmål for å stanse også den utvannede versjonen av innreiseforbudet. Foto: Audrey Mcavoy / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Delstaten Hawaii blir den første delstaten som går rettens vei for å stanse Donald Trumps reviderte innreiseforbud til USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delstatens advokater leverte søksmålet onsdag i en føderal domstol i Honolulu. En føderal dommer i Honolulu har gitt grønt lys for en rettslig høring 15. mars om det nye innreiseforbudet, dagen før forbudet trer i kraft.

Hawaiis jurister mener forbudet rammer den muslimske befolkningen i delstaten, samt skoler og arbeidsgivere.

Den føderale dommeren Derrick Watson innvilget begjæringen om rettslig høring onsdag og satte datoen til 15. mars. Under høringen vil dommeren få framlagt argumenter for og imot innreiseforbudet og ta stilling til om innreiseforbudet skal stanses midlertidig i påvente av en behandling av søksmålet i domstolen.

Les også: AP: Irak fjernes fra reiseforbudsliste

Etterretningsorgan bestrider Trumps begrunnelse for innreiseforbud

Ikke første gang

Begge sider i saken skal ha ønsket en høring så snart som mulig, slik at avgjørelsen tas før innreiseforbudet trer i kraft 16. mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisdepartementet vil ikke kommentere saken.

Myndighetene på Hawaii motsatte seg også den første versjonen av innreiseforbudet, men da avviste Watson begjæringen i påvente av avgjørelsen i de andre delstatene som opponerte mot innholdet.

Les også: Trump tar neppe innreiseforbudet til Høyesterett

Flertall støtter Trumps innreiseforbud

Irak unntatt

Trump signerte mandag den nye presidentordren som forbyr innbyggere fra Somalia, Iran, Sudan, Jemen, Syria og Libya innreise til USA. Det første og langt mer omfattende innreiseforbudet, som ble innført i slutten av januar, ble stanset i rettsapparatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokrater og menneskerettsaktivister har varslet at de også vil kjempe i domstolene mot den andre presidentordren.

Innreiseforbudet gjelder denne gangen ikke for irakere, slik Trumps første innreiseforbud gjorde. Det gjelder heller ikke for personer som allerede har visum eller annen oppholdstillatelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det første innreiseforbudet ble satt til side av føderale dommere som argumenterte med at det var grunnlovsstridig. Dommerne understreket også at forbudet påførte skade på enkeltpersoner, og påpekte at det diskriminerer muslimer.

Les også: Trump avfeier kritikken – advares om konsekvenser

Det hvite hus hardt ut mot kjennelse om innreiseforbud