Meny

Trump tar neppe innreiseforbudet til Høyesterett

Dommer James Robart fra Seattle ser ingen grunn til å vente med å prøve president Donald Trumps innreiseforbud for retten. Foreløpig er innreiseforbudet midlertidig opphevet, men retten skal avgjøre om det er lovlig og skal gjeninnføres eller om opphevingen skal bli permanent. Foto: United States Courts / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementet i USA har gitt retten beskjed om at de foreløpig ikke vil foreta seg noe mer i ankesaken rundt president Trumps omstridte innreiseforbud.

Domstolen i Seattle som innførte den midlertidige opphevelsen av innreiseforbudet, mottok mandag en uttalelse fra justisdepartementet i saken:

– På det nåværende tidspunkt mener saksøkte at den riktige veien å gå er å vente med videre behandling i retten.

Dermed ser det ut til at justisdepartementet, som representerer president Donald Trump i saken, likevel ikke anker opphevelsen til Høyesterett.

Det avgjøres nå om en utvidet ankedomstol, med elleve i stedet for tre dommere, skal se på argumentene for og imot en midlertidig opphevelse. Samtidig fortsetter forberedelsene i forkant av det opprinnelige søksmålet, der delstatene Washington og Minnesota saksøkte staten og mente presidentordren som inkluderer innreiseforbudet, bryter med loven.

Ber dem vente

Det var i påvente av endelig rettslig behandling av søksmålet at dommer James Robart i Seattle-domstolen besluttet å oppheve innreiseforbudet midlertidig, en avgjørelse Trump-administrasjonen anket og tapte.

Justisdepartementet har i mandagens skriv bedt dommer Robart om ikke å foreta seg noe i det opprinnelige søksmålet før en ny ankedomstol eventuelt har behandlet midlertidig oppheving av innreiseforbudet. Saksøkerne Washington og Minnesota er uenig i dette og mener sakene fint kan gå parallelt.

Selvmotsigelse

Robart sier seg mandag enig med saksøkerne og ber begge parter i søksmålet forberede seg i saken som vil avgjøre om opphevingen av innreiseforbudet skal bli permanent.

I sin anmodning om å vente skrev justisdepartementet at det ikke var noen grunn til å forte seg i saken. Robart kommenterer at den holdningen overrasker ham, ettersom presidenten selv har tvitret til sine motstandere "VI SEES I RETTEN, RIKETS SIKKERHET STÅR PÅ SPILL!", en uttalelse som tyder på at Trump faktisk syns det haster.

Nytt påbud

Nok en føderal dommer har mandag satt en stopper for innreiseforbudet. I delstaten Virginia er det innført restriksjoner som stopper Trump-administrasjonen fra å implementere innereiseforbudet. Dette er et mer permanent forbud enn de midlertidige opphevelsene fra den føderale domstolen i Washington. Dommer Leonie Brinkema i Virginia sier Trump-administrasjonen ikke har noen begrunnelse for innreiseforbudet og sier at presidentens styringsmakt «betyr ikke ubetinget makt».

(©NTB)

Populært