AP: Irak fjernes fra reiseforbudsliste

Tjenestemenn sier til AP at Irak ikke vil være med på den nye listen når president Donald Trump utsteder et nytt, midlertidig innreiseforbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysningen skal komme fra det siste utkastet som er i omløp tirsdag, og det er ventet at presidenten signere det nye dekretet i løpet av de nærmeste dagene.

Fire tjenestemenn sier endringen kommer etter påtrykk fra utenriks- og forsvarsdepartementene, som ba Det hvite hus revurdere Iraks plass på listen med tanke på at landet er en viktig partner i kampen mot ekstremistgruppen IS. Borgere fra seks andre land med overveiende muslimsk befolkning – Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria – kommer fortsatt til å være omfattet av innreiseforbudet, opplyser de anonyme kildene.

Den nye presidentordren vil også inneholde andre endringer sammenlignet med den versjonen som ble stanset i domstolene. Syriske flyktninger er ikke lenger utestengt på ubestemt tid, men er inkludert i den 120 dager lange generelle flyktningstansen. Det nye dokumentet inneholder ingen eksplisitte unntak basert på religiøse minoriteter i landene som rammes. Kritikere kritiserte regjeringen for å favorisere kristne med ordlyden i det forrige dekretet.

Immigrasjonsadvokater og andre frivillige forbereder seg på å hjelpe når det nye forbudet trer i kraft, slik de samlet seg på flere flyplasser for å bistå i kaoset og usikkerheten som oppsto i forbindelse med innføringen av det forrige innreiseforbudet.

Personvernpolicy