Meny

Stemmer/Nyheter:

En liten kjærlighetsrevolusjon

Leo Ajkic reiser langs flyktningenes ruter. Selv vet han godt hvordan det er å flykte. Foto: Pandora / NRK 04 jan 17

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Madeleine Schultz
Redaksjonsmedarbeider i Agenda Magasin

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

På himmelen har månen vært akkompagnert av Venus de siste dagene. Hjemme i de norske stuer har NRK kickstartet året med et program som også står i kjærlighetens tegn, det er viktigere enn på veldig lenge.

Madeleine Schultz er journalist og redaksjonsmedarbeider i Agenda Magasin.

«Jeg var bare syv år gammel da de første granatene og bombene begynte å smelle rundt meg i Bosnia. Jeg kommer aldri til å glemme hvordan det er å flykte for livet. Det er over 65 millioner på flukt i verden i dag og tallet blir større med 34 000 hver eneste dag. Men jeg vil ikke at vi skal se på dem som mennesker som bare er i nød, frustrerte og traumatiserte, vi må og tenke at de er 34 000 muligheter hver dag.»

Jeg tror jeg lyktes i å skjule det ganske greit. Det var i alle fall ingen som sa noe da jeg satt bak dataskjermen min og gråt på jobb i går. Ikke fordi jeg hadde fått triste nyheter eller fordi noe fælt hadde skjedd meg. Nei, det var bare fordi NRK har laget et av de viktigste tv-programmene jeg har sett på lang, lang tid.

Jeg tror på Leo Ajkic

Sitatet i det første avsnittet tilhører programleder Leo Ajkic og er en del av åpningen på hans nyeste dokumentarserie «Flukt», en serie som altså åpnet porten til alle mine tårekanaler.

Det var ikke fordi det er så forferdelig alt sammen, at jeg begynte å gråte, selv om ganske mange av skjebnene i programmet er nettopp det. Årsaken til reaksjonen var rett og slett befrielsen av et sjeldent narrativ i historier som handler om krig og migrasjon.

Et som ikke bare handler om problemer, men også om muligheter og håp. En programleder som snakker med folk og ikke om dem.

Kanskje er det fordi han bærer på en erfaring nålevende nordmenn flest, heldigvis ikke har. Jeg vet ikke, men for første gang på lenge ble jeg i alle fall ikke rammet av et akutt behov for å gå hjem og grave meg ned etter å ha lest/sett/hørt noe om strømningene i Europa. På et punkt litt ut i serien sier programlederen noe sånt som at «folk flest er greie folk» og at «dette skal vi klare sammen» og jeg føler meg plutselig litt trøstet, fordi jeg faktisk tror på ham.

Om du er en av dem som ikke orker å se dette programmet fordi du tenker at du har fått nok av verdens elendighet, så synes jeg at du skal tenke om igjen. «Flukt» er et positivt program, fullt av håp. Kanskje akkurat det vi trengte nå, for uten håp har vi ingen grunn til å bevege oss framover.

Hat og kjærlighet

«Jeg mener at krigen ble startet av folk som talte om hat.»

I et klipp ut i andre episode snakker Ajkic om krigen i Jugoslavia, den han selv flyktet fra som liten gutt. Gjennomgående i de tre første episodene av serien, kommer Ajkic stadig tilbake til den språklige tematikken. Måten folk prater, eller kanskje rettere sagt ikke lytter, til hverandre på. Som journalister har vi kanskje den språklige interessen til felles. Som debattjournalist burde jeg (og flere med meg) kanskje også lytte litt ekstra til det som blir sagt mellom linjene her. Men, det ligger også noe universelt og veldig vesentlig i bunn av denne dokumentarserien. Det handler om hat og kjærlighet.

Den indiske forfatteren Amish Tripath har sagt:

«Det motsatte av kjærlighet er ikke hat. Hat er bare kjærlighet som har gått feil.»

I serien gjør Ajkic også en beundringsverdig innsats for å forsøke og forstå de menneskene hvis kjærlighet «har gått feil». Folk som er sinte og frustrerte, folk som kanskje har tydd til vold. Det kan være en krevende øvelse, men det blir utført på eksemplarisk vis.

Ropekonkurransen

Selv har jeg brukt store deler av året som gikk til å tenke på hvordan man gjør sitt eget feministiske arbeid relevant når man føler at hele verden eksploderer i årsaksforklaringer. Når folk roper så høyt at man ikke klarer å høre sine egne tanker. «Se på meg! Jeg er så rasjonell» roper dem, og deretter får jeg trykket nok en kalkyle om mennesker opp i ansiktet mitt. Eller noen slår skråsikkert fast at problemene våre er rotet i at mennesker har for mye følelser. Som om følelser er en årsak til våre problemer, og ikke et symptom.

Jeg vet ikke, men kanskje er ikke vi mennesker så rasjonelle som det vi liker å innbille oss selv? Kanskje finnes det verdier her i verden som egentlig er langt mer universelle enn nasjonale?

Innlegget er opprinnelig publisert på Agendamagasin.no

I alle fall, jeg ønsker meg flere programmer som «Flukt». Personlig trengte jeg det kanskje for å kickstarte året med noe annet enn misantropi og kynisme. Et program som re-aktualiserer behovet for kjærlighet. For det er jo ikke noe nytt, allerede i 1848 skrev filosofen Søren Kierkegaard at: «Hvis det var slik som de «kloke» mener, at vi ikke burde tro på noe som vi ikke kan se med våre egne øyne, da burde vi først og fremst slutte å tro på kjærligheten. Og hvis vi sluttet å tro på kjærligheten, av frykt for å bli bedratt, ble vi ikke da nettopp bedratt?»

Men, i et debattklima som er så hektisk at man ikke rekker å tenke seg om før neste sving, og med et språk som av og til virker nesten krigshissig, så er det kanskje lett å glemme at heller ikke intelligensen vår er uavhengig av følelseslivet. Verdens krigshistorier viser det.

I 2015 skrev den kroatiske filosofen Srecko Horvat i sin bok «The radicality of Love» at: «The question of love is suprisingly missing. It is as if, from the «Arab Spring» to the «Occupy movement», from Sao Paulo to Hong Kong, from Athens to Sarajevo, there is no consciousness that we can never really imagine a different and better world without the reinvention of love. The reinvention of the world without the reinvention of love is not a reinvention at all.»

Det er kanskje mye å skulle kreditere en dokumentarserie for en slags innovasjon av kjærlighet, men jeg gjør det likevel jeg. Kanskje kan man kalle den en bitteliten kjærlighetsrevolusjon? For «Flukt» sier ikke bare: «Se folkens! Her er en sint mann.» Eller: «Her er noen stakkars barn på gata i Libanon».

Det forsøker også å forklare hvorfor mannen er sint og hvorfor barna må gå på gata i Libanon, og deretter forsøker det å forstå dem. Takk, og amen for det! Måtte folk følge opp det sporet.

Voldens historie

I fjor vinter var jeg i East London, Sør Afrika, på et krisesenter der. Sør Afrika er et land med ekstreme problemer med vold mot kvinner. Jeg møtte kvinner som hadde vært i krig, den som foregår bak lukkede dører i de tusen hjem. En av kvinnene jeg møtte var veldig opptatt av å snakke om hatet. Hun så volden hun selv ble utsatt for som en forlengelse av et voldelig system i et land med en nær, traumatisk historie:

«Volden er en berg og dalbane, hans far pleide å gjøre det samme mot han som han gjør mot meg.

De har vokst opp med den, så de tror det er rett.

De er vant til å slåss. Han sier selv at han hater situasjonen han har havnet i.»

Vold avler vold. Under apartheidregimet i landet ble hatet brukt som et effektivt, politisk middel. Fargede ble satt opp mot sorte, ulike stammer ble trent opp til å hate hverandre, arbeidere ble betalt med alkohol. Hadde ikke de hvite lyktes i dette spillet, ville de stått lagelig til for hugg. Splitt og hersk. Det er den samme effektive taktikken som har blitt brukt mot så mange andre urbefolkninger og folkeslag rundt omkring i verden, ulike folk blir satt opp mot hverandre med hat. Det er også det Leo Ajkic snakker om når han i serien reflekterer rundt sin egen krigshistorie.

I townshipene i Cape Town eksisterte denne inndelingen og forakten mot hverandre, i stedet for systemet, fortsatt. «Apart hate is what it was» skriver den sørafrikanske komikeren og Daily Show-verten Trevor Noah i sin bok «Born a crime». Den forakten eksisterer også i verden ellers. Men, som Nelson Mandela pekte på: «Om folk kan lære seg å hate, så kan de også lære seg å elske».

Drømme på norsk

Det kan ta lang tid å kvitte seg med hat som får slå rot, derfor ble jeg altså litt i overkant emosjonell av det prosjektet NRK klinket til med på tampen av det nye året.

Serien viser hatet ja, den viser de komplekse migrasjonsutfordringene våre, men mest av alt understreker den at det finnes muligheter. Nærmere bestemt 34 000 hver eneste dag. Det tror jeg bare kunne ha blitt gjort med en programleder som Leo Ajkic, som avslutter første episode med å snakke om drømmer:

«Nå kommer minst 8000 syrere til Norge og det er ikke sikkert at du er enig i at det skal komme så mange. Det er helt greit det, det er lov å være skeptisk. Men jeg håper uansett, når det begynner en ny jente i klassen din, eller du får nye naboer som knapt kan engelsk og i hvert fall ikke norsk. At du tenker at dette er folk som har fått drømmene sine bombet, men de drømmer fortsatt. Og snart drømmer de på norsk.»

Man kan jo bli på griner’n av langt mindre.

Les også:

Overveldende flertall for omstridt nasjonaldag i Bosnia

Slobodan Milosevic langt på vei frikjent for krigsforbrytelser i Bosnia

Bosnia-Hercegovina søker EU-medlemskap

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Amerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 – Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil
Siste nytt
12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51ReiseAmerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03Politikk– Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil
Populært