Bosnia-Hercegovina søker EU-medlemskap

Lederen av det bosniske presidentskapet Dragan Covic (t.v.), nederlands utenriksminister Bert Koenders (i midten) og EU-representanten Federica Mogherini deltar i en overrekkelsesseremoni i forbindelse med Bosnia-Hercegovinas EU-søknad mandag.
Lederen av det bosniske presidentskapet Dragan Covic (t.v.), nederlands utenriksminister Bert Koenders (i midten) og EU-representanten Federica Mogherini deltar i en overrekkelsesseremoni i forbindelse med Bosnia-Hercegovinas EU-søknad mandag. Foto: Virginia Mayo / Ap

Bosnia-Hercegovina søker medlemskap i EU. Og blir møtt med en sterk oppfordring til reform.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landet leverte den formelle søknaden i Brussel mandag.

– Jeg håper vi snart kan få status som kandidatland. Men jeg vet det er mange ting vi må gjøre, sier Dragan Covic i Bosnia-Hercegovinas tredelte presidentskap.

Oversiktsbilde fra Sarajevo, hovedstaden i Bosnia-Hercegovina. Foto: å© Dado Ruvic / Reuters / Reuters
Oversiktsbilde fra Sarajevo, hovedstaden i Bosnia-Hercegovina. Foto: å© Dado Ruvic / Reuters / Reuters

Bosniernes EU-prosess blir trolig lang. Og Nederlands utenriksminister Bert Koenders gir en klar oppfordring om reform til Covic.

– Jeg oppfordrer dere til å gå videre på reformene i samarbeid med sivilsamfunnet, sa Koenders fra EUs formannskapsland.

Bosnia-Hercegovina er fortsatt et sterkt splittet land og har en rekke ganger blitt oppfordret til reform innen økonomi, justisvesen og offentlig forvaltning av EU. Diskriminering av minoriteter og korrupsjon bekymrer også i Brussel.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini understreker uansett at søknaden også er viktig for EU.

– Det er en påminnelse om at det europeiske integreringsprosjektet fortsatt er slagkraftig. Noen ganger trenger vi noen utenfra til å minne oss på det, sier hun til pressen.

Personvernpolicy