Hadia Tajik (Ap) advarer mot mer operativt Politidirektorat:Ap-Tajik frykter POD vil tilrane seg Beredskapstroppen

KRITISK TIL POD: – Vi har ikke en rikspolitisjef i Norge. Vi var nøye på dette tilbake i 1999 da vi opprettet Politidirektoratet. Hvis Beredskapstroppen skal ligge som et særorgan under POD, så må det være som en følge av en grundig politisk prosess. For å si det sånn: Arbeiderpartiet vil være imot å sette en operativ styrke under et byråkratisk organ, som POD er, sa Hadia Tajik (Ap) på PFs landsmøte i dag.
KRITISK TIL POD: – Vi har ikke en rikspolitisjef i Norge. Vi var nøye på dette tilbake i 1999 da vi opprettet Politidirektoratet. Hvis Beredskapstroppen skal ligge som et særorgan under POD, så må det være som en følge av en grundig politisk prosess. For å si det sånn: Arbeiderpartiet vil være imot å sette en operativ styrke under et byråkratisk organ, som POD er, sa Hadia Tajik (Ap) på PFs landsmøte i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skjer en del i Politidirektoratet som vi skal være oppmerksomme på, sa justiskomiteens leder da hun i dag talte til landsmøtet i Politiets Fellesforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver Politiforum, som er til stede på møtet.

Arbeiderpartiets nestleder har flere ganger uttrykt bekymring over at byråkratene tilsniker seg mer makt.

I fjor avdekket ABC Nyheter at kritiske justispolitikere ga politidirektøren klar beskjed om å kvitte seg med voksesyken – og støtte politidistriktene i stedet for å tilrane seg deres oppgaver.

«Politidirektoratets rolle er å lede og samordne politiet innenfor de rammer Storting og regjering setter opp, ikke å utvide disse rammene ved å tilta seg flere oppgaver», skrev de i komitemerknadene til Nærpolitireformen.

Bakgrunn: Kritiske politikere vingeklipper Politidirektoratet

Terrorenhet kan bli direkte styrt fra Politidirektoratet

Tajik advarer mot POD-styrt terrorenhet

Ville legge Delta under POD

Like før hadde ABC Nyheter avslørt at en POD-bestilt såkalt konseptvalgutredning anbefalte å frata Oslo Politidistrikt ansvaret for de nasjonale beredskapsressursene – og å gjøre beredskapstroppen til et nytt særorgan underlagt POD.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Daværende beredskapsdirektør Kaare Songstad – nå politimester i Vest politidistrikt – bekreftet til ABC Nyheter i 2015:

– Organisering og styring av de nasjonale bistandsressursene skal utredes i en egen prosess, formentlig oppstart til høsten. KVUen anbefaler at det vurderes opprettet et særorgan som omfatter disse ressursene, som i tilfelle styres fra POD som for de øvrige særorganene, sa Songstad, og la til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I forbindelse med dette arbeidet må det også vurderes hvordan disse ressursene skal styres operativt. Her kan flere løsninger tenkes, eksempel kan være styring fra Oslo Politidistrikt, som i dag. Eller mer direkte fra PODs nye situasjonssenter. Dette er blant de oppgavene som skal vurderes. Endelig avgjørelse ventes ikke før et stykke ut i 2016.

Les også: Lei negativ presse: Skryter av seg selv i 33 minutters video.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilta seg oppgaver

Tajik reagerte sterkt:

– Arbeiderpartiet er mot at de nasjonale beredskapsressursene skal styres fra POD. Det vil helt klart falle innenfor definisjonen av å tilta seg flere oppgaver sa hun til ABC Nyheter.

I dag gjentok hun sin bekymring over at politidirektør Odd Reidar Humlegård skal få mer makt på landsmøtet til PF:

–Det skjer en del ting i Politidirektoratet som vi faktisk skal være oppmerksomme på. Allerede i 2014 anbefalte de i en konseptvalgutredning at nasjonale beredskapsressurser skal organiseres som et særorgan. Da ligger Beredskapstroppen rett under POD. Det tror jeg ikke er noen god idé, sa hun.

Les også: Beredskapstroppen: – Vi vil nå flest mulig

– Vi har ingen rikspolitisjef!

Utredningen Songstad viste til er ennå ikke klar. Men Tajik advarte altså gjentatte ganger i dag mot endringer som gir POD en mer operativ rolle:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke en rikspolitisjef i Norge. Vi var nøye på dette tilbake i 1999 da vi opprettet Politidirektoratet. Hvis Beredskapstroppen skal ligge som et særorgan under POD, så må det være som en følge av en grundig politisk prosess. For å si det sånn: Arbeiderpartiet vil være imot å sette en operativ styrke under et byråkratisk organ, som POD er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hun roste Solberg-regjeringen for at det endelig er besluttet hvor det dypt savnede Beredskapssenteret skal ligge – som også Deltasjef Helge Mehus uttrykker sin begeistring for til ABC Nyheter i dag.

Se Beredskapstroppens video: Her er Norges ypperste i kampen mot terror

Les også: Oslos politimester: – Vi MÅ ha nye politihelikoptre nå

Pengene ikke satt av ennå

Anslått prislapp på senteret som skal huse de nasjonale beredskapsressursene, er satt til mellom 3,5 og 4 milliarder kroner. Også to nye politihelikoptre foreslår regjeringen i statsbudsjettet for 2017 å sette i gang en anskaffelsesprosess for. Men pengene er altså ennå ikke på plass, påpekte Tajik:

– Det ligger ikke én krone til bygget. Det er bra med et vedtak på helikoptrene, men også der ligger pengene seinere, sa hun.

Les også: Eks-Delta-sjef sammenligner politiet med Putins regime