Politisk analyse:Kriseprat på Stortinget

DEN FJERNE DRØMMEN: Mats Rønning skriver i sin politiske analyse at Venstre og KrF drømmer om en sentrumsregjering med Erna Solberg som statsminister, og uten Frp. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
DEN FJERNE DRØMMEN: Mats Rønning skriver i sin politiske analyse at Venstre og KrF drømmer om en sentrumsregjering med Erna Solberg som statsminister, og uten Frp. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forpostfektninger før valget neste år kan forklare hvorfor de borgerlige forhandlingene på Stortinget er ekstra tøffe denne høsten. Spørsmålet er om frontene er så steile at det hele ender i regjeringskrise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Feiden om statsbudsjettet og langtidsplanen for Forsvaret er krevende nok i seg selv. Posisjonering foran stortingsvalget bidrar til å komplisere den politiske bruduljen ytterligere.

Bakteppet er som følger: Regjeringen vil ikke overleve uten støtte fra Venstre eller KrF. Alle fire partier er innstilt på at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering. Men de to støttepartiene i sentrum insisterer enn så lenge på å holde sammen og ingen av dem vil i utgangspunktet støtte en regjering der Frp inngår. En ny samarbeidsavtale kommer neppe på tale.

For begge partier er drømmen en sentrumsregjering med Høyres Erna Solberg som statsministeren. Spørsmålet er hvordan de skal klare å manøvrere seg dit.

Les også: Kilder: Høyre bør styre alene ved budsjettkollaps

Kabinettsspørsmål

Utsiktene til at Erna Solberg kaster ut Frp og henter inn KrF og Venstre i regjering er forsvinnende fjerne. Et partnerbytte er bare mulig om Frp selv forlater regjeringen, for eksempel ved et knusende valgnederlag eller gjennom kabinettsspørsmål i Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kabinettsspørsmål stilles uhyre sjelden i norsk sammenheng. Sist gang det skjedde var i 2000 da sentrumsregjeringen endte med å gå av på gasskraftsaken. Forrige gang var i 1986. Den gang stilte Kåre Willoch kabinettsspørsmål på økt bensinavgift. Kan det samme skje igjen?

Frp-nestor Carl I. Hagen, som felte Willoch i 1986, mener regjeringen må sette hardt mot hardt i striden om økte priser på bensin og diesel. For ham og mange andre i Frp er saken absolutt stor nok til å stille kabinettsspørsmål på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: KrF er beredt på opposisjon

Vurderinger

Skulle det skje at Solberg stiller kabinettsspørsmål senere i høst, åpner det seg et besnærende scenario for KrF og Venstre – nemlig en ren Høyre-regjering, som kanskje etter valget kan utvides med de to sentrumspartiene.

Resonnementet hviler på en forutsetning om at Arbeiderpartiet ikke ønsker å overta regjeringsmakten nå. I tillegg må Frp se seg bedre tjent med regjeringskrise og alenegang fram mot valget enn et nederlag i striden om bilavgiftene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye tyder på at så er tilfellet, iallfall hos enkelte i Frp. En kilde Aftenposten har snakket med, beskrev det mandag som en «gullposisjon» som ville gi partiet fritt spillerom i valgkampen. På den annen side har regjeringsmakt gitt betydelig mersmak for mange av Frps mest sentrale skikkelser.

Les også: – Ingen blå garanti fra KrF

Nederlag for Solberg

Utsiktene til å bli angrepet fra begge sider som enslig regjeringsparti i månedene fram til valget, frister ingen i Høyre. For statsministeren selv vil en regjeringskrise være et klart nederlag. Erna Solberg har så langt nektet å gi slipp på drømmen om en borgerlig firepartiregjering.

Statsministeren ser seg neppe tjent med å stille kabinettsspørsmål, noe som i seg selv er et sterkt signal om at budsjettenighet også denne gang er det mest sannsynlige. At forhandlingene på dette tidspunktet synes fastlåst, og at det fra begge hold brukes sterke ord, er på mange måter en del av budsjettarbeidets indre logikk. Men absolutte budsjettkrav fra flere parter idet vi skal ta fatt på et valgår, gjør utfallet mer åpent enn før.

Les også: Sp sier nei til KrFs borgerlige drømmeregjering