Handlingsplan mot menneskehandel:

Regjeringen får kritikk for å ha nedprioritert menneskehandel

<p>Hodebry: Justisminister Anders Anundsen (Frp) har ennå ikke klart å legge frem en handlingsplan mot menneskehandel. Her sammen med innvandrings- og integeringsminister Sylvi Listhaug (Frp).</p>
Hodebry: Justisminister Anders Anundsen (Frp) har ennå ikke klart å legge frem en handlingsplan mot menneskehandel. Her sammen med innvandrings- og integeringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

I to år har Norge vært uten en handlingsplan mot menneskehandel. Ett år etter den skulle ha vært presentert, lover Justis- og beredskapsdepartementet at den kommer høsten 2016. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen rakk aldri legge frem en handlingsplan mot menneskehandel før den enorme asyltilstrømningen i 2015, hvor det kom over 31.000 asylsøkere til Norge. I tillegg til mange som aldri ble registrert som asylsøkere. Slik har arbeidet med handlingsplanen utviklet seg:

2014: Handlingsplanen mot menneskehandel går ut.

2014: Anundsen: – Vi arbeider med handlingsplan mot menneskehandel

2014: Redd Barna: – Det haster

2014: KrF: – Handlingsplanen burde vært klar

2015: Handlingsplanen skulle ha kommet.

2015: Rekordstore asylankomster og menneskehandel foregår i Norge.

2016: Avsløringer om barn i menneskehandel.

2016: Ingen plan klar.

To år uten en plan

Knut Storberget (Ap) under en spørretime i Stortinget i fjor. I 2010 la han frem Norges til nå siste handlingsplan mot menneskehandel. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Knut Storberget (Ap) under en spørretime i Stortinget i fjor. I 2010 la han frem Norges til nå siste handlingsplan mot menneskehandel. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Kampen mot menneskehandel er et felles, globalt ansvar, skrev daværende justisminister, Knut Storberget (Ap), da den rød-grønne regjeringen i 2010 la frem en fire år lang handlingsplan mot menneskehandel.

Det er til nå den siste planen mot menneskehandel, og den er utgått for to år siden.

I årsrapporten fra Koordineringsenheten for Ofre for Menneskehandel (KOM) i 2014, skriver enheten at Solberg-regjeringen innen utgangen av 2015 skulle utvikle en ny handlingsplan mot menneskehandel. Det har ikke skjedd. KOM var et av flere tiltak i handlingsplanen fra 2011, og har fortsatt i oppgave å utarbeide en årlig tilstandsrapport som skal gi en oversikt over den nasjonale situasjonen på menneskehandelsområdet.

– Tatt lenger tid enn forventet

Til ABC Nyheter lover Justis- og beredskapdepartementet at planen kommer høsten 2016.

– Hva har gjort at arbeidet med planen har tatt så lang tid?

– Departementet har arbeidet med denne handlingsplanen siden det ble besluttet å produsere den. I denne type arbeid vil en alltid kunne støte på problemstillinger og utfordringer som forsinker fremdriften. Slik også i dette tilfellet. Vi har blitt stilt overfor problemstillinger og spørsmål som har vært tidkrevende å få løst. Arbeidet har derfor tatt lenger tid enn opprinnelig forutsett, sier statssekretær i justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen, til ABC Nyheter.

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Da ABC Nyheter for tredje gang spør om det er uheldig at «Norge møter en av de største utfordringene i historien med mennesker på flukt uten en handlingsplan mot menneskehandel», svarer Brein-Karlsen:

– Her må jeg vise til svaret du allerede har fått. Departementet har jobbet kontinuerlig med planen siden det ble besluttet å produsere den. At den er forsinket betyr ikke at dette arbeidet ikke er prioritert av regjeringen.

– Regjeringen har nedprioritert handlingsplanen

I går avslørte ABC Nyheter at et titalls asylbarn har blitt plukket opp av «onkler» ved ankomst til Norge. Det fikk støttepartiene KrF og Venstre til å kreve svar fra justisministeren etter avsløringene. SV krever høyeste prioritet i regjeringen, og viser det seg at Anundsen har visst til dette uten å prioritere løsninger, vil de vurdere mistillit.

– Vi må finne disse barna og ta vare på dem, det må gis høyeste prioriter i regjeringen, sa Karin Andersen til ABC Nyheter etter asylbarn-avsløringene.

Nå etterlyser Andersen handlingsplanen, en handlingsplan hun mener regjeringen ikke har prioritert.

– Dessverre har regjeringen allerede vist at de ikke er særlig engasjert fordi de ikke har klart å få fram en ny handlingsplan mot menneskehandel som vi nå har vært uten i lang tid, sier hun til ABC Nyheter.

KrF sa i 2014 planen burde vært klar da den gamle gikk ut.

Redd Barna: – Politisk vegring

I går sa Janne Raanes, leder av Norgesgruppen i Redd Barna, til ABC Nyheter at «det er uansvarlig av sentrale myndigheter å vite om dette uten å bryte», etter å ha lest saken til ABC Nyheter om asylbarna.

– For mange kokker og for lite handling, sa Raanes videre.

Janne Raanes som leder Norgesprogrammet i Redd Barna savner sårt en handlingsplan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Janne Raanes som leder Norgesprogrammet i Redd Barna savner sårt en handlingsplan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I dag etterlyser hun en handlingsplan. Det gjorde hun også i 2014, til NRK sa hun den gang «at det haster med å få på plass en ny handlingsplan».

– At det ikke er på plass en handlingsplan viser at det ikke har vært prioritert godt nok av regjeringen. Det er vingling og politisk vegring. Det som er spesielt er at vi nesten hver sommer får historier fra barn på gata i Oslo.

Raanes sier en handlingsplanen alene ikke løser noe, men at det er politisk forpliktende.

Dermed følger det også penger med. I tillegg gir det et klart signal til politikere og til de som jobber med barn at dette skal prioriteres.

– Når man mangler en handlingsplan kan man ta det som manglende prioritet og manglende interesse, sier Raanes.

I juni etterspurte Redd Barna på ny handlingsplanen fra regjeringen. Nå håper de den kommer til høsten, slik regjeringen lover.

– Vi vil følge nøye med på hva som kommer der. Det må komme tydelige tiltak for barn. Det må være en instans som har hovedansvaret. En overordnet koordingeringsansvar, ikke slik det er i dag hvor mange enheter har litt ansvar hver seg.

Koordineringansvaret pekte også Utlendingsdirektoratet på i 2014. I rapporteringen til KOM peker UDI på at man må samordne forebyggings- og hjelpetiltak. UDI skriver det «er et særlig behov for å tydeligere plassering av ansvar«.

Ungdomsorganisasjonen til Redd Barna, Press, mener også det haster.

– Vi mener rett og slett at Justisdepartementet overser FNs barnekonvensjon om det ikke kommer en god, effektiv handlingsplan på bordet snart, sier leder i Press, Karoline Steen Nylander, til ABC Nyheter.

Advarsler

Sosialarbeider i Oslo, Line Ruud Vollebæk, advarte allerede i april mot det ABC Nyheter i går kunne avsløre om asylbarn som forsvinner før registrering, og mulig havner i kriminalitet og menneskehandel.

Advarte: Sosialarbeider i Oslo kommune, Line Ruud Vollebæk, advarte allerede i april mot asylbarn som ble borte før registrering. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Advarte: Sosialarbeider i Oslo kommune, Line Ruud Vollebæk, advarte allerede i april mot asylbarn som ble borte før registrering. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Flere forsvant før de til og med var registrerte. Det var i enkelttilfeller personer som fanget dem opp og rådet barna til å ikke registrere seg, og jeg frykter at de prøvde å rekruttere dem til ting som overhode ikke er bra for et barn. Det er langt flere enslige mindreårige der ute enn de reelle tallene viser, sa hun i april.

Men det er langt i fra den første advarselen i retning regjeringen og justisminister Anders Anundsen:

Desember 2015: Et samlet Storting bestemte i desember at asylbarn aktivt skal letes etter av politiet.

Desember 2015: Samme måned gikk forskere ut i ABC Nyheter og slo alarm mot det de kaller «altfor dårlig oppfølging av asylbarn».

April 2016: ABC Nyheter kunne avsløre at Politidirektoratet, Kripos, Politiets utlendingsenhet og regjering ikke har kontroll over i hvilken grad dette gjøres - til tross for at de frykter de forsvunne asylbarna utsettes for menneskehandel.

April 2016: Uteseksjonen i Oslo kommune hev seg på ballen, og advarte mot at det «er flere enslige mindreårige ute på gatene enn myndighetene har oversikt over».

Juni 2016: Redd Barna kommer med rapport som viser at barn utsettes for menneskehandel i Norge, og at det er mangelfull oppfølging av disse barna. I rapporten finnes det flere eksempler på barn som forsøker å melde fra, men som likevel ikke slipper unna de kriminelle bakmennene.

I tillegg har ABC Nyheter gjennom innsyn i dokumenter avdekket at politiet og Utlendingsdirektoratet (UDI) kjente til problemstillingen før organisasjoner, frivillige og organisasjoner gikk ut i media:

November 2015: Uteseksjonen i Oslo kommune melder fra til UDI om bekymring vedrørende mindreårige barn som er i kontakt med voksne uten tilknytning til hjelpemyndigheter.

Desember 2015: UDI tar kontakt med Politidirektoratet (POD) om problemet.

Desember 2015: I svaret fra POD heter det at Politiets utlendingsenhet (PU) har «merket seg ... at nyankomne mindreårige blir rekruttert til ulike typer arbeid, samt til kriminell virksomhet som narkotikahandel».

PU anbefaler at det stasjoneres permanent politi ved Oslo S og Bussterminalen.

UDIs egenvurdering fra i vår: Dersom barn blir plukket opp av uvedkommende på veien til Tøyen, vil de forbli uregistrert og oppholde seg ulovlig i Norge. UDI fremmet i november denne problemstillingen overfor Politidirektoratet. Problemstillingen er fortsatt uløst.

Les også: – Uansvarlig å vite om dette uten å gripe inn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus