Meny

Asylbarnas situasjon:

– Det er flere enslige mindreårige ute på gatene enn myndighetene har oversikt over

Line Ruud Vollebæk har jobbet som oppsøkende sosialarbeider i 17 år i Oslos gater.  Foto: Mads Fremstad

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom 17 år har Line Ruud Vollebæk hjulpet enslige mindreårige asylbarn på gata i Oslo. De har dratt fra mottakene, noen er ikke registrert i det hele tatt. Flere av de ser ingen annen løsning enn å livnære seg på kriminalitet. 

– At politiet ikke gjør nok for å finne disse barna er det ingen tvil om, det tror jeg politiet også mener selv, sier oppsøkende sosialarbeider i Oslo, Line Ruud Vollebæk, til ABC Nyheter.

Vollebæk har i 17 år jobbet med å oppsøke ungdom, blant annet enslige mindreårige asylsøkere på gata i Oslo, for å hjelpe dem i livene deres. Flere av ungdommene dukker opp i rusmiljøer. Hun er av den oppfattelse at disse barna ikke blir aktivt lett etter av politiet. Politiet oppsøker heller aldri de utegående sosialarbeiderne for å finne barna, forteller hun.

– At politiet ikke leter bedre er i strid med barnekonvensjonen. Det er lettere for myndighetene å fraskrive seg ansvaret når det ikke er snakk om «våre barn». 

Bakgrunn: 49 barn har forsvunnet fra norske asylmottak i år

ABC Nyheter avslører: Liten kontroll over letingen etter 800 forsvunne asylbarn

– Blir ikke behandlet som barn

– Problemet er at disse barna blir behandlet som noe annet enn de er. Det blir lagt for stor vekt på deres status som asylsøkere, og for liten vekt på deres status som barn. Vi kan tenke oss hvordan det hadde vært hvis så mange norske barn hadde forsvunnet, sier Vollebæk som for tiden skriver en mastergrad om mindreårige migranter og gatelivets realiteter.

– De er først og fremst barn, sier hun. 

Utlendingsdirektoratet opplyser til ABC Nyheter at det er grunn til å tro at mange forlater mottaket frivillig og at det ikke skyldes noe kriminelt.

At man forlater mottaket frivillig, mener Vollebæk har liten betydning. 

– Om mitt barn på eget initiativ hadde flyktet fra hjemmet, ville jeg vært like bekymret uansett hvordan dette skjedde. Jeg tviler ikke på at de forsvinner av fri vilje, men det gjør ikke bekymringen noe mindre. Noen tilfeller kan det være nettverk ute som lokker de til seg med muligheter for å tjene penger, eller det kan være at de selv velger å forlate mottakene fordi de frykter for å bli sendt ut av landet. Uansett har de  ingen mulighet til å tjene penger på lovlig vis når de er utenfor systemet, de kan ikke språket og kjenner ofte ikke til hvordan samfunnet fungerer og hvilke rettigheter de har, og de blir derfor derfor ekstremt sårbare. Alternativene vil ofte være kriminalitet, prostitusjon eller at de blir tatt under vingene av voksne de kommer i kontakt med, sier hun.

I sitt arbeid i Oslos gater ser hun asylsøkere, noen registrerte, andre uten papirer, som livnærer seg på kriminalitet og som flykter fra myndighetene fordi de har en usikker fremtid. 

– Når barna lever på gatene har de ingen annen mulighet enn å livnære seg enn av kriminalitet eller bli tatt hånd om av noen. De som tilbyr husrom kan være snille mennesker med gode hensikter, mens i andre tilfeller blir de utnyttet, forteller Vollebæk og forklarer at barna ofte selv ikke anser seg som utnyttet.

– De forteller at de har en såkalt «kjæreste».

Les også: Seksualforbryter har forgrepet seg på mindreårige asylsøkere

– Finnes ofre for menneskehandel og prostitusjon

– Det finnes tilfeller hvor barna blir offer for menneskehandel og prostitusjon, sier hun og sier den enorme flyktningtilstrømningen i fjor førte til at barna ble ekstra sårbare.

Sosialarbeideren er kritisk til at politiet ikke leter nok. Foto: Mads Fremstad

– Flere forsvant før de til og med var registrerte. Det var i enkelt tilfeller personer som fanget dem opp og rådet barna til å ikke registrere seg, og jeg frykter at de prøvde å rekruttere dem til ting som overhode ikke er bra for et barn og det er langt flere enslige mindreårige der ute enn de reelle tallene viser.

Mange av de mindreårige migrantene Vollebæk er i kontakt med er nordafrikanske gutter som selger hasj og andre illegale rusmidler. De siste åtte årene har i underkant av 150 mindreårige gutter fra nordafrikanske land som Marokko, Algerie og Tunisia blitt påtruffet i belastede miljøer i Oslo, viser tall fra Uteseksjonen i Oslo.

Nå er sosialarbeideren spent på om hun de neste månedene vil møte andre nasjonaliteter og flere mindreårige langs Oslos gater etter den enorme asyltilstrømningen i fjor.

– Ofte er barna jeg møter barn som har levd et gateliv i Europa tidligere og er på drift rundt. Årsaken til at de stikker fra mottakene kan være at de er registrert i et annet land og frykter å bli sendt tilbake til dette.

– Barnevernet bør få større ansvar

Vollebæk er kritisk til at mindreårige asylsøkere i alderen 15 til 18 år ikke kommer på mottak spesielt tilpasset mindreårige asylsøkere. 

– I motsetning til norsk ungdom som forsvinner så har de ikke et nettverk av familie, venner og det er også få spor etter de, sier Vollebæk som har forståelse for at det er vanskelig å finne asylbarna.

Så langt i år har ingen forsvunnet fra omsorgsenterne som har ansvaret for barna under 15 år, opplyser Barne-, ungdoms- og familieetaten til ABC Nyheter.

– Man må starte med å forebygge at de i det hele tatt forsvinner. Det er omsorgssenter for de under 15 år som drives av barnevernet, mens de over 15 ikke får den samme omsorgen og støtten på mottakene. Her bør også de over 15 inn under barnevernets omsorg. 

Les også: Alderstesting av mindreårige asylsøkere kan bli skrinlagt

– Sammenheng med regjeringens politikk

Vergeforeningen Følgesvennen, som er en forening for representanter og verger for enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger, stiller seg kritisk til regjeringens politikk. 

– Det vi ser er at disse forsvinningene har sammenheng med regjeringens asylpolitikk. Mange av de fortvilede ungdommene som i dag har fått avslag på sine asylsøknader og kun er innvilget opphold fram til de fyller 18 år, forsvinner fra norske mottak. En for ensidig vektlegging av resultatene av medisinske aldersundersøkelser, fører til at barn blir gjort overårige, gis avslag, deporteres til hjemlandet eller returneres til europiske land hvor da har måttet avlegge fingeravtrykk mot sin vilje. Når man ikke får opphold eller er redd for fremtiden flykter barna, de ser ingen annen løsning, sier nestleder i Vergeforeningen, Ine Johannessen, til ABC Nyheter.

Nestleder i Vergeforeningen, Ine Johannessen, mener regjeringens politikk gjør at flere asylbarn forsvinner. Foto: Privat

Tidligere har flere organisasjoner vært ute og kritisert statsråd Sylvi Listhaug og regjeringens nye innstramningsforslag. Et av de mest omstridte forslagene er forslaget om utvidet bruk av midlertidig opphold. Listhaug mente i etterkant av kritikken at Redd Barna opptrådte uredelig.

Vergeforeningen mener en utvidet bruk av midlertidige tillatelser vil føre til en enda større grad av usikkerhet for sårbare og ofte psykisk syke barn og unge. Som et resultat av dette, vil vi kunne se enda flere forsvinninger fra mottakene, mener foreningen. 

– Husk at dette er barn som har flyktet fra krig og vold i hjemlandet. Mange har vært vitne til at foreldre og søsken har blitt drept, torturert og fengslet, sier Johannessen. 

Les saken: Listhaug til angrep på Redd Barna

– Går under jorden i Norge eller flykter videre

Nestlederen er klar på at noen av de som forsvinner fra norske mottak forblir i Norge, hvor de, for å overleve, blir tvunget ut i aktivitet som er skadelig for dem.

– Vergeforeningen er svært bekymret for alle de mindreårige som i dag er på drift rundt i Europa, som et resultat av at ingen tar ansvar for dem. Noen av dem sender oss bilder og forholdene de lever under er grusomme.

– I tillegg til en ukritisk bruk av de medisinske aldersundersøkelsene, får noen feilaktig satt alder ved registrering som asylsøker i Norge. Politiets overfladiske aldersvurdering, gjør de som er under 18 år i noen tilfeller blir satt som voksne og sendt til mottak for voksne, hvor det er liten oppfølging og omsorg. Da ser de til ingen annen mulighet enn å rømme, de blir helt fortvilet når de må returneres, sier Johannesen.

Tall fra UDI viser at alle enslige mindreårige asylsøkere som fikk sine søknader behandlet i januar i år, fikk opphold i Norge.

Les saken: Alle enslige mindreårige fikk ja på asylsøknaden

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus