Asylbarnas situasjon:

– Det er flere enslige mindreårige ute på gatene enn myndighetene har oversikt over

<p>Line Ruud Vollebæk har jobbet som oppsøkende sosialarbeider i 17 år i Oslos gater. </p>
Line Ruud Vollebæk har jobbet som oppsøkende sosialarbeider i 17 år i Oslos gater. Foto: Mads Fremstad

Gjennom 17 år har Line Ruud Vollebæk hjulpet enslige mindreårige asylbarn på gata i Oslo. De har dratt fra mottakene, noen er ikke registrert i det hele tatt. Flere av de ser ingen annen løsning enn å livnære seg på kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– At politiet ikke gjør nok for å finne disse barna er det ingen tvil om, det tror jeg politiet også mener selv, sier oppsøkende sosialarbeider i Oslo, Line Ruud Vollebæk, til ABC Nyheter.

Vollebæk har i 17 år jobbet med å oppsøke ungdom, blant annet enslige mindreårige asylsøkere på gata i Oslo, for å hjelpe dem i livene deres. Flere av ungdommene dukker opp i rusmiljøer. Hun er av den oppfattelse at disse barna ikke blir aktivt lett etter av politiet. Politiet oppsøker heller aldri de utegående sosialarbeiderne for å finne barna, forteller hun.

– At politiet ikke leter bedre er i strid med barnekonvensjonen. Det er lettere for myndighetene å fraskrive seg ansvaret når det ikke er snakk om «våre barn».

Bakgrunn: 49 barn har forsvunnet fra norske asylmottak i år

ABC Nyheter avslører: Liten kontroll over letingen etter 800 forsvunne asylbarn

– Blir ikke behandlet som barn

– Problemet er at disse barna blir behandlet som noe annet enn de er. Det blir lagt for stor vekt på deres status som asylsøkere, og for liten vekt på deres status som barn. Vi kan tenke oss hvordan det hadde vært hvis så mange norske barn hadde forsvunnet, sier Vollebæk som for tiden skriver en mastergrad om mindreårige migranter og gatelivets realiteter.

– De er først og fremst barn, sier hun.

Utlendingsdirektoratet opplyser til ABC Nyheter at det er grunn til å tro at mange forlater mottaket frivillig og at det ikke skyldes noe kriminelt.

At man forlater mottaket frivillig, mener Vollebæk har liten betydning.

– Om mitt barn på eget initiativ hadde flyktet fra hjemmet, ville jeg vært like bekymret uansett hvordan dette skjedde. Jeg tviler ikke på at de forsvinner av fri vilje, men det gjør ikke bekymringen noe mindre. Noen tilfeller kan det være nettverk ute som lokker de til seg med muligheter for å tjene penger, eller det kan være at de selv velger å forlate mottakene fordi de frykter for å bli sendt ut av landet. Uansett har de ingen mulighet til å tjene penger på lovlig vis når de er utenfor systemet, de kan ikke språket og kjenner ofte ikke til hvordan samfunnet fungerer og hvilke rettigheter de har, og de blir derfor derfor ekstremt sårbare. Alternativene vil ofte være kriminalitet, prostitusjon eller at de blir tatt under vingene av voksne de kommer i kontakt med, sier hun.

I sitt arbeid i Oslos gater ser hun asylsøkere, noen registrerte, andre uten papirer, som livnærer seg på kriminalitet og som flykter fra myndighetene fordi de har en usikker fremtid.

– Når barna lever på gatene har de ingen annen mulighet enn å livnære seg enn av kriminalitet eller bli tatt hånd om av noen. De som tilbyr husrom kan være snille mennesker med gode hensikter, mens i andre tilfeller blir de utnyttet, forteller Vollebæk og forklarer at barna ofte selv ikke anser seg som utnyttet.

– De forteller at de har en såkalt «kjæreste».

Les også: Seksualforbryter har forgrepet seg på mindreårige asylsøkere

– Finnes ofre for menneskehandel og prostitusjon

– Det finnes tilfeller hvor barna blir offer for menneskehandel og prostitusjon, sier hun og sier den enorme flyktningtilstrømningen i fjor førte til at barna ble ekstra sårbare.

Sosialarbeideren er kritisk til at politiet ikke leter nok. Foto: Mads Fremstad
Sosialarbeideren er kritisk til at politiet ikke leter nok. Foto: Mads Fremstad

– Flere forsvant før de til og med var registrerte. Det var i enkelt tilfeller personer som fanget dem opp og rådet barna til å ikke registrere seg, og jeg frykter at de prøvde å rekruttere dem til ting som overhode ikke er bra for et barn og det er langt flere enslige mindreårige der ute enn de reelle tallene viser.

Mange av de mindreårige migrantene Vollebæk er i kontakt med er nordafrikanske gutter som selger hasj og andre illegale rusmidler. De siste åtte årene har i underkant av 150 mindreårige gutter fra nordafrikanske land som Marokko, Algerie og Tunisia blitt påtruffet i belastede miljøer i Oslo, viser tall fra Uteseksjonen i Oslo.

Nå er sosialarbeideren spent på om hun de neste månedene vil møte andre nasjonaliteter og flere mindreårige langs Oslos gater etter den enorme asyltilstrømningen i fjor.

– Ofte er barna jeg møter barn som har levd et gateliv i Europa tidligere og er på drift rundt. Årsaken til at de stikker fra mottakene kan være at de er registrert i et annet land og frykter å bli sendt tilbake til dette.

– Barnevernet bør få større ansvar

Vollebæk er kritisk til at mindreårige asylsøkere i alderen 15 til 18 år ikke kommer på mottak spesielt tilpasset mindreårige asylsøkere.

– I motsetning til norsk ungdom som forsvinner så har de ikke et nettverk av familie, venner og det er også få spor etter de, sier Vollebæk som har forståelse for at det er vanskelig å finne asylbarna.

Så langt i år har ingen forsvunnet fra omsorgsenterne som har ansvaret for barna under 15 år, opplyser Barne-, ungdoms- og familieetaten til ABC Nyheter.

– Man må starte med å forebygge at de i det hele tatt forsvinner. Det er omsorgssenter for de under 15 år som drives av barnevernet, mens de over 15 ikke får den samme omsorgen og støtten på mottakene. Her bør også de over 15 inn under barnevernets omsorg.

Les også: Alderstesting av mindreårige asylsøkere kan bli skrinlagt

– Sammenheng med regjeringens politikk

Vergeforeningen Følgesvennen, som er en forening for representanter og verger for enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger, stiller seg kritisk til regjeringens politikk.

– Det vi ser er at disse forsvinningene har sammenheng med regjeringens asylpolitikk. Mange av de fortvilede ungdommene som i dag har fått avslag på sine asylsøknader og kun er innvilget opphold fram til de fyller 18 år, forsvinner fra norske mottak. En for ensidig vektlegging av resultatene av medisinske aldersundersøkelser, fører til at barn blir gjort overårige, gis avslag, deporteres til hjemlandet eller returneres til europiske land hvor da har måttet avlegge fingeravtrykk mot sin vilje. Når man ikke får opphold eller er redd for fremtiden flykter barna, de ser ingen annen løsning, sier nestleder i Vergeforeningen, Ine Johannessen, til ABC Nyheter.

Nestleder i Vergeforeningen, Ine Johannessen, mener regjeringens politikk gjør at flere asylbarn forsvinner. Foto: Privat
Nestleder i Vergeforeningen, Ine Johannessen, mener regjeringens politikk gjør at flere asylbarn forsvinner. Foto: Privat

Tidligere har flere organisasjoner vært ute og kritisert statsråd Sylvi Listhaug og regjeringens nye innstramningsforslag. Et av de mest omstridte forslagene er forslaget om utvidet bruk av midlertidig opphold. Listhaug mente i etterkant av kritikken at Redd Barna opptrådte uredelig.

Vergeforeningen mener en utvidet bruk av midlertidige tillatelser vil føre til en enda større grad av usikkerhet for sårbare og ofte psykisk syke barn og unge. Som et resultat av dette, vil vi kunne se enda flere forsvinninger fra mottakene, mener foreningen.

– Husk at dette er barn som har flyktet fra krig og vold i hjemlandet. Mange har vært vitne til at foreldre og søsken har blitt drept, torturert og fengslet, sier Johannessen.

Les saken: Listhaug til angrep på Redd Barna

– Går under jorden i Norge eller flykter videre

Nestlederen er klar på at noen av de som forsvinner fra norske mottak forblir i Norge, hvor de, for å overleve, blir tvunget ut i aktivitet som er skadelig for dem.

– Vergeforeningen er svært bekymret for alle de mindreårige som i dag er på drift rundt i Europa, som et resultat av at ingen tar ansvar for dem. Noen av dem sender oss bilder og forholdene de lever under er grusomme.

– I tillegg til en ukritisk bruk av de medisinske aldersundersøkelsene, får noen feilaktig satt alder ved registrering som asylsøker i Norge. Politiets overfladiske aldersvurdering, gjør de som er under 18 år i noen tilfeller blir satt som voksne og sendt til mottak for voksne, hvor det er liten oppfølging og omsorg. Da ser de til ingen annen mulighet enn å rømme, de blir helt fortvilet når de må returneres, sier Johannesen.

Tall fra UDI viser at alle enslige mindreårige asylsøkere som fikk sine søknader behandlet i januar i år, fikk opphold i Norge.

Les saken: Alle enslige mindreårige fikk ja på asylsøknaden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan
Siste nytt
05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52VerdenDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47NorgeStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37NorgeStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus