Meny

Asylbarnas situasjon:

– Det er flere enslige mindreårige ute på gatene enn myndighetene har oversikt over

Line Ruud Vollebæk har jobbet som oppsøkende sosialarbeider i 17 år i Oslos gater. Foto: Mads Fremstad

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom 17 år har Line Ruud Vollebæk hjulpet enslige mindreårige asylbarn på gata i Oslo. De har dratt fra mottakene, noen er ikke registrert i det hele tatt. Flere av de ser ingen annen løsning enn å livnære seg på kriminalitet.

– At politiet ikke gjør nok for å finne disse barna er det ingen tvil om, det tror jeg politiet også mener selv, sier oppsøkende sosialarbeider i Oslo, Line Ruud Vollebæk, til ABC Nyheter.

Vollebæk har i 17 år jobbet med å oppsøke ungdom, blant annet enslige mindreårige asylsøkere på gata i Oslo, for å hjelpe dem i livene deres. Flere av ungdommene dukker opp i rusmiljøer. Hun er av den oppfattelse at disse barna ikke blir aktivt lett etter av politiet. Politiet oppsøker heller aldri de utegående sosialarbeiderne for å finne barna, forteller hun.

– At politiet ikke leter bedre er i strid med barnekonvensjonen. Det er lettere for myndighetene å fraskrive seg ansvaret når det ikke er snakk om «våre barn».

Bakgrunn: 49 barn har forsvunnet fra norske asylmottak i år

ABC Nyheter avslører: Liten kontroll over letingen etter 800 forsvunne asylbarn

– Blir ikke behandlet som barn

– Problemet er at disse barna blir behandlet som noe annet enn de er. Det blir lagt for stor vekt på deres status som asylsøkere, og for liten vekt på deres status som barn. Vi kan tenke oss hvordan det hadde vært hvis så mange norske barn hadde forsvunnet, sier Vollebæk som for tiden skriver en mastergrad om mindreårige migranter og gatelivets realiteter.

– De er først og fremst barn, sier hun.

Utlendingsdirektoratet opplyser til ABC Nyheter at det er grunn til å tro at mange forlater mottaket frivillig og at det ikke skyldes noe kriminelt.

At man forlater mottaket frivillig, mener Vollebæk har liten betydning.

– Om mitt barn på eget initiativ hadde flyktet fra hjemmet, ville jeg vært like bekymret uansett hvordan dette skjedde. Jeg tviler ikke på at de forsvinner av fri vilje, men det gjør ikke bekymringen noe mindre. Noen tilfeller kan det være nettverk ute som lokker de til seg med muligheter for å tjene penger, eller det kan være at de selv velger å forlate mottakene fordi de frykter for å bli sendt ut av landet. Uansett har de ingen mulighet til å tjene penger på lovlig vis når de er utenfor systemet, de kan ikke språket og kjenner ofte ikke til hvordan samfunnet fungerer og hvilke rettigheter de har, og de blir derfor derfor ekstremt sårbare. Alternativene vil ofte være kriminalitet, prostitusjon eller at de blir tatt under vingene av voksne de kommer i kontakt med, sier hun.

I sitt arbeid i Oslos gater ser hun asylsøkere, noen registrerte, andre uten papirer, som livnærer seg på kriminalitet og som flykter fra myndighetene fordi de har en usikker fremtid.

– Når barna lever på gatene har de ingen annen mulighet enn å livnære seg enn av kriminalitet eller bli tatt hånd om av noen. De som tilbyr husrom kan være snille mennesker med gode hensikter, mens i andre tilfeller blir de utnyttet, forteller Vollebæk og forklarer at barna ofte selv ikke anser seg som utnyttet.

– De forteller at de har en såkalt «kjæreste».

Les også: Seksualforbryter har forgrepet seg på mindreårige asylsøkere

– Finnes ofre for menneskehandel og prostitusjon

– Det finnes tilfeller hvor barna blir offer for menneskehandel og prostitusjon, sier hun og sier den enorme flyktningtilstrømningen i fjor førte til at barna ble ekstra sårbare.

Sosialarbeideren er kritisk til at politiet ikke leter nok. Foto: Mads Fremstad

– Flere forsvant før de til og med var registrerte. Det var i enkelt tilfeller personer som fanget dem opp og rådet barna til å ikke registrere seg, og jeg frykter at de prøvde å rekruttere dem til ting som overhode ikke er bra for et barn og det er langt flere enslige mindreårige der ute enn de reelle tallene viser.

Mange av de mindreårige migrantene Vollebæk er i kontakt med er nordafrikanske gutter som selger hasj og andre illegale rusmidler. De siste åtte årene har i underkant av 150 mindreårige gutter fra nordafrikanske land som Marokko, Algerie og Tunisia blitt påtruffet i belastede miljøer i Oslo, viser tall fra Uteseksjonen i Oslo.

Nå er sosialarbeideren spent på om hun de neste månedene vil møte andre nasjonaliteter og flere mindreårige langs Oslos gater etter den enorme asyltilstrømningen i fjor.

– Ofte er barna jeg møter barn som har levd et gateliv i Europa tidligere og er på drift rundt. Årsaken til at de stikker fra mottakene kan være at de er registrert i et annet land og frykter å bli sendt tilbake til dette.

– Barnevernet bør få større ansvar

Vollebæk er kritisk til at mindreårige asylsøkere i alderen 15 til 18 år ikke kommer på mottak spesielt tilpasset mindreårige asylsøkere.

– I motsetning til norsk ungdom som forsvinner så har de ikke et nettverk av familie, venner og det er også få spor etter de, sier Vollebæk som har forståelse for at det er vanskelig å finne asylbarna.

Så langt i år har ingen forsvunnet fra omsorgsenterne som har ansvaret for barna under 15 år, opplyser Barne-, ungdoms- og familieetaten til ABC Nyheter.

– Man må starte med å forebygge at de i det hele tatt forsvinner. Det er omsorgssenter for de under 15 år som drives av barnevernet, mens de over 15 ikke får den samme omsorgen og støtten på mottakene. Her bør også de over 15 inn under barnevernets omsorg.

Les også: Alderstesting av mindreårige asylsøkere kan bli skrinlagt

– Sammenheng med regjeringens politikk

Vergeforeningen Følgesvennen, som er en forening for representanter og verger for enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger, stiller seg kritisk til regjeringens politikk.

– Det vi ser er at disse forsvinningene har sammenheng med regjeringens asylpolitikk. Mange av de fortvilede ungdommene som i dag har fått avslag på sine asylsøknader og kun er innvilget opphold fram til de fyller 18 år, forsvinner fra norske mottak. En for ensidig vektlegging av resultatene av medisinske aldersundersøkelser, fører til at barn blir gjort overårige, gis avslag, deporteres til hjemlandet eller returneres til europiske land hvor da har måttet avlegge fingeravtrykk mot sin vilje. Når man ikke får opphold eller er redd for fremtiden flykter barna, de ser ingen annen løsning, sier nestleder i Vergeforeningen, Ine Johannessen, til ABC Nyheter.

Nestleder i Vergeforeningen, Ine Johannessen, mener regjeringens politikk gjør at flere asylbarn forsvinner. Foto: Privat

Tidligere har flere organisasjoner vært ute og kritisert statsråd Sylvi Listhaug og regjeringens nye innstramningsforslag. Et av de mest omstridte forslagene er forslaget om utvidet bruk av midlertidig opphold. Listhaug mente i etterkant av kritikken at Redd Barna opptrådte uredelig.

Vergeforeningen mener en utvidet bruk av midlertidige tillatelser vil føre til en enda større grad av usikkerhet for sårbare og ofte psykisk syke barn og unge. Som et resultat av dette, vil vi kunne se enda flere forsvinninger fra mottakene, mener foreningen.

– Husk at dette er barn som har flyktet fra krig og vold i hjemlandet. Mange har vært vitne til at foreldre og søsken har blitt drept, torturert og fengslet, sier Johannessen.

Les saken: Listhaug til angrep på Redd Barna

– Går under jorden i Norge eller flykter videre

Nestlederen er klar på at noen av de som forsvinner fra norske mottak forblir i Norge, hvor de, for å overleve, blir tvunget ut i aktivitet som er skadelig for dem.

– Vergeforeningen er svært bekymret for alle de mindreårige som i dag er på drift rundt i Europa, som et resultat av at ingen tar ansvar for dem. Noen av dem sender oss bilder og forholdene de lever under er grusomme.

– I tillegg til en ukritisk bruk av de medisinske aldersundersøkelsene, får noen feilaktig satt alder ved registrering som asylsøker i Norge. Politiets overfladiske aldersvurdering, gjør de som er under 18 år i noen tilfeller blir satt som voksne og sendt til mottak for voksne, hvor det er liten oppfølging og omsorg. Da ser de til ingen annen mulighet enn å rømme, de blir helt fortvilet når de må returneres, sier Johannesen.

Tall fra UDI viser at alle enslige mindreårige asylsøkere som fikk sine søknader behandlet i januar i år, fikk opphold i Norge.

Les saken: Alle enslige mindreårige fikk ja på asylsøknaden

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:47 Et frakteskip har fått motorstans og slagside i Hustadvika19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:14 Massemønstring mot brexit i London19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:29 1.300 evakueres fra cruiseskip i uvær i Hustadvika18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181414:02 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»13:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor
Siste nytt
19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:47NorgeEt frakteskip har fått motorstans og slagside i Hustadvika19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:14VerdenMassemønstring mot brexit i London19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:29Norge1.300 evakueres fra cruiseskip i uvær i Hustadvika18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181414:02NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»13:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus