Asylbarnas situasjon:

– Det er flere enslige mindreårige ute på gatene enn myndighetene har oversikt over

<p>Line Ruud Vollebæk har jobbet som oppsøkende sosialarbeider i 17 år i Oslos gater. </p>
Line Ruud Vollebæk har jobbet som oppsøkende sosialarbeider i 17 år i Oslos gater. Foto: Mads Fremstad

Gjennom 17 år har Line Ruud Vollebæk hjulpet enslige mindreårige asylbarn på gata i Oslo. De har dratt fra mottakene, noen er ikke registrert i det hele tatt. Flere av de ser ingen annen løsning enn å livnære seg på kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– At politiet ikke gjør nok for å finne disse barna er det ingen tvil om, det tror jeg politiet også mener selv, sier oppsøkende sosialarbeider i Oslo, Line Ruud Vollebæk, til ABC Nyheter.

Vollebæk har i 17 år jobbet med å oppsøke ungdom, blant annet enslige mindreårige asylsøkere på gata i Oslo, for å hjelpe dem i livene deres. Flere av ungdommene dukker opp i rusmiljøer. Hun er av den oppfattelse at disse barna ikke blir aktivt lett etter av politiet. Politiet oppsøker heller aldri de utegående sosialarbeiderne for å finne barna, forteller hun.

– At politiet ikke leter bedre er i strid med barnekonvensjonen. Det er lettere for myndighetene å fraskrive seg ansvaret når det ikke er snakk om «våre barn».

Bakgrunn: 49 barn har forsvunnet fra norske asylmottak i år

ABC Nyheter avslører: Liten kontroll over letingen etter 800 forsvunne asylbarn

– Blir ikke behandlet som barn

– Problemet er at disse barna blir behandlet som noe annet enn de er. Det blir lagt for stor vekt på deres status som asylsøkere, og for liten vekt på deres status som barn. Vi kan tenke oss hvordan det hadde vært hvis så mange norske barn hadde forsvunnet, sier Vollebæk som for tiden skriver en mastergrad om mindreårige migranter og gatelivets realiteter.

– De er først og fremst barn, sier hun.

Utlendingsdirektoratet opplyser til ABC Nyheter at det er grunn til å tro at mange forlater mottaket frivillig og at det ikke skyldes noe kriminelt.

At man forlater mottaket frivillig, mener Vollebæk har liten betydning.

– Om mitt barn på eget initiativ hadde flyktet fra hjemmet, ville jeg vært like bekymret uansett hvordan dette skjedde. Jeg tviler ikke på at de forsvinner av fri vilje, men det gjør ikke bekymringen noe mindre. Noen tilfeller kan det være nettverk ute som lokker de til seg med muligheter for å tjene penger, eller det kan være at de selv velger å forlate mottakene fordi de frykter for å bli sendt ut av landet. Uansett har de ingen mulighet til å tjene penger på lovlig vis når de er utenfor systemet, de kan ikke språket og kjenner ofte ikke til hvordan samfunnet fungerer og hvilke rettigheter de har, og de blir derfor derfor ekstremt sårbare. Alternativene vil ofte være kriminalitet, prostitusjon eller at de blir tatt under vingene av voksne de kommer i kontakt med, sier hun.

I sitt arbeid i Oslos gater ser hun asylsøkere, noen registrerte, andre uten papirer, som livnærer seg på kriminalitet og som flykter fra myndighetene fordi de har en usikker fremtid.

– Når barna lever på gatene har de ingen annen mulighet enn å livnære seg enn av kriminalitet eller bli tatt hånd om av noen. De som tilbyr husrom kan være snille mennesker med gode hensikter, mens i andre tilfeller blir de utnyttet, forteller Vollebæk og forklarer at barna ofte selv ikke anser seg som utnyttet.

– De forteller at de har en såkalt «kjæreste».

Les også: Seksualforbryter har forgrepet seg på mindreårige asylsøkere

– Finnes ofre for menneskehandel og prostitusjon

– Det finnes tilfeller hvor barna blir offer for menneskehandel og prostitusjon, sier hun og sier den enorme flyktningtilstrømningen i fjor førte til at barna ble ekstra sårbare.

Sosialarbeideren er kritisk til at politiet ikke leter nok. Foto: Mads Fremstad
Sosialarbeideren er kritisk til at politiet ikke leter nok. Foto: Mads Fremstad

– Flere forsvant før de til og med var registrerte. Det var i enkelt tilfeller personer som fanget dem opp og rådet barna til å ikke registrere seg, og jeg frykter at de prøvde å rekruttere dem til ting som overhode ikke er bra for et barn og det er langt flere enslige mindreårige der ute enn de reelle tallene viser.

Mange av de mindreårige migrantene Vollebæk er i kontakt med er nordafrikanske gutter som selger hasj og andre illegale rusmidler. De siste åtte årene har i underkant av 150 mindreårige gutter fra nordafrikanske land som Marokko, Algerie og Tunisia blitt påtruffet i belastede miljøer i Oslo, viser tall fra Uteseksjonen i Oslo.

Nå er sosialarbeideren spent på om hun de neste månedene vil møte andre nasjonaliteter og flere mindreårige langs Oslos gater etter den enorme asyltilstrømningen i fjor.

– Ofte er barna jeg møter barn som har levd et gateliv i Europa tidligere og er på drift rundt. Årsaken til at de stikker fra mottakene kan være at de er registrert i et annet land og frykter å bli sendt tilbake til dette.

– Barnevernet bør få større ansvar

Vollebæk er kritisk til at mindreårige asylsøkere i alderen 15 til 18 år ikke kommer på mottak spesielt tilpasset mindreårige asylsøkere.

– I motsetning til norsk ungdom som forsvinner så har de ikke et nettverk av familie, venner og det er også få spor etter de, sier Vollebæk som har forståelse for at det er vanskelig å finne asylbarna.

Så langt i år har ingen forsvunnet fra omsorgsenterne som har ansvaret for barna under 15 år, opplyser Barne-, ungdoms- og familieetaten til ABC Nyheter.

– Man må starte med å forebygge at de i det hele tatt forsvinner. Det er omsorgssenter for de under 15 år som drives av barnevernet, mens de over 15 ikke får den samme omsorgen og støtten på mottakene. Her bør også de over 15 inn under barnevernets omsorg.

Les også: Alderstesting av mindreårige asylsøkere kan bli skrinlagt

– Sammenheng med regjeringens politikk

Vergeforeningen Følgesvennen, som er en forening for representanter og verger for enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger, stiller seg kritisk til regjeringens politikk.

– Det vi ser er at disse forsvinningene har sammenheng med regjeringens asylpolitikk. Mange av de fortvilede ungdommene som i dag har fått avslag på sine asylsøknader og kun er innvilget opphold fram til de fyller 18 år, forsvinner fra norske mottak. En for ensidig vektlegging av resultatene av medisinske aldersundersøkelser, fører til at barn blir gjort overårige, gis avslag, deporteres til hjemlandet eller returneres til europiske land hvor da har måttet avlegge fingeravtrykk mot sin vilje. Når man ikke får opphold eller er redd for fremtiden flykter barna, de ser ingen annen løsning, sier nestleder i Vergeforeningen, Ine Johannessen, til ABC Nyheter.

Nestleder i Vergeforeningen, Ine Johannessen, mener regjeringens politikk gjør at flere asylbarn forsvinner. Foto: Privat
Nestleder i Vergeforeningen, Ine Johannessen, mener regjeringens politikk gjør at flere asylbarn forsvinner. Foto: Privat

Tidligere har flere organisasjoner vært ute og kritisert statsråd Sylvi Listhaug og regjeringens nye innstramningsforslag. Et av de mest omstridte forslagene er forslaget om utvidet bruk av midlertidig opphold. Listhaug mente i etterkant av kritikken at Redd Barna opptrådte uredelig.

Vergeforeningen mener en utvidet bruk av midlertidige tillatelser vil føre til en enda større grad av usikkerhet for sårbare og ofte psykisk syke barn og unge. Som et resultat av dette, vil vi kunne se enda flere forsvinninger fra mottakene, mener foreningen.

– Husk at dette er barn som har flyktet fra krig og vold i hjemlandet. Mange har vært vitne til at foreldre og søsken har blitt drept, torturert og fengslet, sier Johannessen.

Les saken: Listhaug til angrep på Redd Barna

– Går under jorden i Norge eller flykter videre

Nestlederen er klar på at noen av de som forsvinner fra norske mottak forblir i Norge, hvor de, for å overleve, blir tvunget ut i aktivitet som er skadelig for dem.

– Vergeforeningen er svært bekymret for alle de mindreårige som i dag er på drift rundt i Europa, som et resultat av at ingen tar ansvar for dem. Noen av dem sender oss bilder og forholdene de lever under er grusomme.

– I tillegg til en ukritisk bruk av de medisinske aldersundersøkelsene, får noen feilaktig satt alder ved registrering som asylsøker i Norge. Politiets overfladiske aldersvurdering, gjør de som er under 18 år i noen tilfeller blir satt som voksne og sendt til mottak for voksne, hvor det er liten oppfølging og omsorg. Da ser de til ingen annen mulighet enn å rømme, de blir helt fortvilet når de må returneres, sier Johannesen.

Tall fra UDI viser at alle enslige mindreårige asylsøkere som fikk sine søknader behandlet i januar i år, fikk opphold i Norge.

Les saken: Alle enslige mindreårige fikk ja på asylsøknaden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne påkjørt i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Skyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50 Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46 Arrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09 Riiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06 Engerdal-ordfører (51) død13:59 Norge med viktig VM-seier13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39 Veien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47 Uvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Mann (45): – Jeg føler så mye skam08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 Nord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56 Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23 Fylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37 Polfarer Mike Horn falt ned i råk14:11 Overlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08 Vitne har meldt seg i Tromsø14:00 Bolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46 Spektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord
Siste nytt
22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne påkjørt i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenSkyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50NorgeOver 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46VerdenArrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09SportRiiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06NorgeEngerdal-ordfører (51) død13:59SportNorge med viktig VM-seier13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39PolitikkVeien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47NorgeUvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerMann (45): – Jeg føler så mye skam08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenNord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56SportAnthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23NorgeFylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37PolitikkPolfarer Mike Horn falt ned i råk14:11SportOverlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08NorgeVitne har meldt seg i Tromsø14:00SportBolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46SportSpektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus