Listhaug vil vurdere å ta statsstøtten fra trossamfunn

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) vil se på muligheten for å trekke tilbake økonomisk støtte til undertrykkende trossamfunn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) vil se på muligheten for å trekke tilbake økonomisk støtte til undertrykkende trossamfunn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen er i gang med å vurdere om undertrykkende trossamfunn skal kunne miste statsstøtten, ifølge innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette vedtaket skal vi følge opp tett. Jeg mener det er viktig at vi vurderer dette i kampen mot radikalisering og voldelig ekstremisme, skriver Listhaug (Frp) i en epost til NTB.

Etter en noe uoversiktlig debatt, gikk et flertall på Stortinget torsdag inn for at forslaget skal utredes. Kristelig Folkeparti frykter imidlertid for trosfriheten.

– Vi har fått spørsmål fra kirkesamfunn om vi skal starte et tankepoliti, forklarte KrFs Geir Toskedal i Stortinget torsdag.

Listhaug vil ikke kommentere om hun deler denne bekymringen.

– Dette er en utredning, og her må vi komme tilbake til saken, men dette gjelder først og fremst trossamfunn som oppfordrer til lovbrudd og alvorlige forhold. Det er ikke akseptabelt, uansett, skriver hun.

Les også: Vil utrede om undertrykkende trossamfunn kan miste statsstøtte

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forkastet kompromissforslag

Etter mye om og men avviste flertallet KrFs barberte forslag, som gikk ut på at kun oppfordring til alvorlige lovbrudd skal kunne gi kutt i støtten. Det skjedde etter at Fremskrittspartiet tilsynelatende snudde i løpet av debatten.

I stedet valgte Frp å støtte det som opprinnelig var et SV-forslag. Det var bakt inn i kommunalkomiteens merknader i regjeringens integreringsmelding.

Her bes regjeringen utrede muligheten for å trekke tilbake økonomisk støtte til trossamfunn som:

* oppfordrer til lovbrudd

* tar imot støtte fra land som bryter fundamentale menneskerettigheter

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* eller «andre alvorlige forhold».

Det er det siste punktet som KrF ikke vil være med på.

Les også: – Staten må få gripe inn i lukkede trossamfunn

Oppgjør med sosial kontroll

SV-leder Audun Lysbakken mener imidlertid det var viktig å beholde formuleringen.

– Det gjør at vi kan se på muligheten for å trekke tilbake støtte også i andre situasjoner enn rene lovbrudd. Det vil være tilfeller av alvorlig undertrykking og sosial kontroll, som kanskje ingen blir dømt for, men som er viktig å kunne reagere på, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er ikke redd for at det blir vanskelig å definere hva slags forhold som kan gi støttekutt.

– Det er derfor vi skal ha en utredning. Jeg er mer redd for at vi gjør for lite for folk som slåss for friheten sin i lukkede religiøse samfunn enn at vi skulle tråkke litt for mye på tærne til religiøse ledere, sier han.

Innvandrings- og integreringsministeren mener det er for tidlig å definere hva slags «andre alvorlige forhold» som kan utløse at et trossamfunn kan miste pengestøtte.

– Dette vil vi komme tilbake til. Dette kan innebære sosial kontroll og andre forhold, svarer hun.

Les også: Finansieringsordningen for trossamfunn skal endres

Frykt og fiendebilder

Trossamfunn-debatten var bare ett element da Stortinget torsdag behandlet Listhaugs 69 forslag til endringer i integreringspolitikken.

Venstres Abid Raja brukte anledningen til å ta opp Frps retorikk i debatten om integrering og asyl, og oppfordret Listhaug til å bruke sommeren til å tenke seg om. En språkbruk som bidrar til å skape frykt og fiendebilder motvirker integrering, poengterte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ser statsråden at hun kan lykkes bedre om hun opparbeider seg genuin omsorg for innvandrerbefolkningen? spurte han.

Men Listhaug ser ingen grunn til å endre på stilen.

– Jeg kommer til å fortsette til å peke på de utfordringene vi står i, og være ærlig på det. Samfunnet tjener ikke på å feie ting under teppet, svarer hun.

Les også: Muslimske trossamfunn vokser kraftig i Norge