Vil utrede om undertrykkende trossamfunn kan miste statsstøtte

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix
Foto: Berit Keilen / NTB scanpix Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget vil likevel ha en utredning av om trossamfunn skal kunne miste statsstøtte dersom de bidrar til alvorlig undertrykking og sosial kontroll. KrF frykter for trosfriheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har fått spørsmål fra kirkesamfunn om vi skal starte et tankepoliti, forklarte KrFs Geir Toskedal i Stortinget torsdag.

Men flertallet avviser etter mye om og men et partiets barberte forslag, der kun oppfordring til alvorlige lovbrudd skulle kunne gi kutt i støtten. Det skjer etter at Fremskrittspartiet tilsynelatende snudde i løpet av debatten.

Les også: – Staten må få gripe inn i lukkede trossamfunn

Uklart fra Frp

Frps to representanter Helge André Njåstad og Mazyar Keshvari var på talerstolen flere ganger for å forsøke å klargjøre partiets ståsted. Avisen Dagen siterte dessuten Njåstad på at partiet støttet KrFs forslag, men senere sa han at han hadde svart uklart.

Uklart var det også for flere av representantene i salen, som etterlyste en tydeligere melding fra regjeringspartiet.

I en SMS til NTB bekrefter imidlertid Njåstad at partiet støtter det som opprinnelig var et SV-forslag og som ble bakt inn i kommunalkomiteens merknader til regjeringens integreringsmelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: MC-klubb registrert som trossamfunn

– Alvorlig undertrykking

Her heter det at Stortinget ber regjeringen om å utrede mulighet for å trekke tilbake økonomisk støtte til trossamfunn som oppfordrer til lovbrudd, tar imot støtte fra land som bryter fundamentale menneskerettigheter eller «andre alvorlige forhold som kan medføre tilbaketrekking av statlig støtte». Det er det siste punktet som KrF ikke lenger vil være med på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-leder Audun Lysbakken mener imidlertid det var viktig å beholde formuleringen.

– Det gjør at vi kan se på muligheten for å trekke tilbake støtte også i andre situasjoner enn rene lovbrudd. Det vil være tilfeller av alvorlig undertrykking og sosial kontroll, som kanskje ingen blir dømt for, men som er viktig å kunne reagere på, sier han til NTB.

Les også: Muslimske trossamfunn vokser kraftig i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er ikke redd for at det blir vanskelig å definere hva slags forhold som kan gi støttekutt.

– Det er derfor vi skal ha en utredning. Jeg er mer redd for at vi gjør for lite for folk som slåss for friheten sin i lukkede religiøse samfunn enn at vi skulle tråkke litt for mye på tærne til religiøse ledere, sier han.

Les også: Finansieringsordningen for trossamfunn skal endres