Forsvarssjefen: Økonomien er ikke bærekraftig

Se intervjuet med forsvarssjefen etter at Forsvarets årsrapport var lagt frem. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tøffe prioriteringer i Forsvaret i 2015 rammet materiell, vedlikehold og trening. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen er bekymret for beredskapen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Valutasvingninger, etterslep på vedlikehold, mangel på reservedeler samt vekst i forsvarsspesifikke kostnader gjør at forsvarsøkonomien ikke er bærekraftig, fastslår Bruun-Hanssen i Forsvarets årsrapport for i fjor.

Han overleverte rapporten til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mandag.

– Det viktigste er å starte med å bedre driften, slik at vi kan etablere en tilfredsstillende beredskap, fastslår han.

Også deltakelse i NATO-øvelser, så vel som utenlandsoperasjoner, har gått ut over beredskapen her hjemme, mener Bruun-Hanssen, som mener Norge er til stede for mange steder ute i verden.

Det er likevel ingen grunn til å engste seg for at landet ikke er tilstrekkelig beskyttet, mener han og viser til at vi har NATO å støtte oss på.

– Men nasjonalt har vi et ansvar fordi vi har et førstelinjeforsvar i henhold til NATO-traktaten og dermed bidrar til å holde alliansen sterk og god, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsvaret sikret kongens hyttetomt

– Økte budsjettet

Forsvarsminister Søreide er langt på vei enig i forsvarssjefens virkelighetsbeskrivelse for i fjor.

– Det er jo også den viktigste grunnen til at vi har økt budsjettet kraftig i 2016, spesielt for å kunne seile ubåt permanent i nord, fly med Orion-flyene og ikke minst for å utføre vedlikehold i Sjøforsvaret, sier hun til NTB. Hun mener situasjonen i år er annerledes.

Hun lover at Forsvaret også fremover skal få mer penger for å sikre driften, samtidig som hun påpeker at etaten må bruke pengene «på en god måte».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsvaret fant ti mulige lovbrudd

Huller og sårbarhet

Men hun vil ikke bekrefte Dagens Næringslivs opplysninger om at regjeringen har tenkt å bevilge 150 milliarder mer til Forsvaret de neste 20 årene. Forsvarssjefen ba i sitt fagmilitære råd om 175 milliarder kroner i samme periode for å sikre «et nøkternt forsvar».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skulle man ikke få de ressursene, har jeg påpekt veldig klart at det vil skape huller i det norske forsvaret, huller som gjør oss sårbare og som vi må forvente blir utnyttet, sier Bruun-Hanssen til NTB.

I helgen vedtok Høyres landsmøte et mål om at forsvarsbudsjettet skal utgjøre 2 prosent av bruttonasjonalprodukt, på tross av advarsler fra statsminister og partileder Erna Solberg.

I likhet med Solberg påpeker Bruun-Hanssen at et slikt mål vil gjøre forsvarsbudsjettet avhengig av BNP.

– Men det nøkterne forsvaret som jeg anbefalte i det fagmilitære rådet ligger under 2 prosent. Skulle man bevilge 2 prosent, bør man kunne løse de utfordringene jeg har pekt på, sier han.

Les også: Forsvaret får ikke sparke voldsdømt major

Svekket beredskap

Bruun-Hanssen mener Forsvaret leverer «meget godt» i daglige operasjoner både ute og hjemme, og at øvingsaktiviteten i Norge og ute har vært betydelig og viktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at det sikkerhetspolitiske landskapet i nærområdene våre fortsatt er i kraftig endring, ikke minst fra Russland, men anser ikke vår store nabo i øst som en direkte trussel.

Bruun-Hanssen kan vise til et totalregnskap for Forsvaret som beløp seg til drøyt 36 milliarder kroner i 2015. Hele 26 prosent har gått til materielle investeringer, godt over NATOs mål om 20 prosent.

Se opptaket av fremleggingen av Forsvarets årsrapport for 2015 her:

Les også:

Frykter Forsvaret er lurt for 264 millioner

Militærøvelse til over 300 millioner kroner

Forsvarets nye helikoptre fortsatt ikke tatt i bruk