Østerrike om flyktningestriden i Europa:– Østerrike nekter å være venterom for flyktninger til Tyskland

FLYKTNINGESTRID: – De som ønsker å ta imot flyktninger, som vårt naboland Tyskland, kan jo bare hente dem direkte fra Hellas, er budksapet fra den østerrikske statsminister Werner Faymann til Tysklands Angela Merkel.
FLYKTNINGESTRID: – De som ønsker å ta imot flyktninger, som vårt naboland Tyskland, kan jo bare hente dem direkte fra Hellas, er budksapet fra den østerrikske statsminister Werner Faymann til Tysklands Angela Merkel. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis Tyskland ønsker å ta imot flyktninger, kan de hente dem direkte fra leirene i Hellas, Tyrkia eller Jordan. Østerrike ønsker ikke å bli et venterom for flyktninger til Tyskland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier den østerrikske statsministeren, eller forbundskansler som er den korrekte tittelen, Werner Faymann, i den stadig mer spente situasjonen mellom Tyskland og Østerrike i håndteringen av den store migrantbølgen.

Som følge av at tyskerne sender dem de betrakter som økonomiske flyktninger tilbake til Østerrike, har østerrikerne innført en dagskvote på antall asylsøkere de vil slippe inn. De fleste av migrantene ønsker seg videre til Tyskland.

Det har ført til at land etter land langs den såkalte Balkanruta fra Hellas til Makedonia, Serbia, Kroatia og Østerrike, har stengt sine grenser. Alle er engstelige for å bli sittende med et stort antall av dem.

Les også: Nå presses hundrevis av asylsøkere tilbake mot Hellas

– Åpenbarer EU-kommisjonens hjelpeløshet

Ved greske Idomeni på grensa til Makedonia har tusenvis av flyktninger dermed hopet seg opp, mens stadig nye tusener tar den farlige sjøveien fra Tyrkia og over til greske øyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Merkel, hvor er du?» meldes det at fortvilte migranter som stanses på grensa til Makedonia, roper.

Men Østerrike er blitt lei av rollen som transittland på vei til Tyskland. Den sosialdemokratiske statsminister Faymann kom derfor med sin løsning tirsdag, melder den østerrikske avisa Kurier:

– Den som altså ønsker å ta imot flyktninger, som vår nabo Tyskland, har muligheten til å overta flyktninger direkte fra mottakssentrene.

Østerrike vil ikke ha skylda for den spente situasjonen på grensa mellom Hellas og Makedonia, der flyktninger prøvde å sprenge seg vei gjennom grensesperringene og ble møtt av tåregass og sjokkgranater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tilstandene på den gresk-makedonske grensa åpenbarer snarere EU-kommisjonens hjelpeløshet. Tyskland er medansvarlig og forlenger denne hjelpeløsheten, sier Østerrikes forsvarsminister Hans Peter Doskozil ifølge Kurier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NATO-topp: – IS sprer seg som kreft blant flyktninger

Brende tenner på tåregass-anklager

Forsvarsministeren og statsminister Werner Faymann understreker begge at det må en europeisk løsning på plass.

– Østerrike kan ikke bli venterom for gjennomgang til Tyskland, sier Faymann ifølge den tyske avisa Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Situasjonen på grensa til Makedonia skapte temperatur også i den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag.

– Det brukes tåregass mot kvinner og barn på den makedonske grenser. De som vokter grensene der, vokter på vegne av oss og andre land som avviser flyktninger. Når skal vi begynne å samarbeide om noe annet enn å stenge grensene? Hva syns du om at barn på flukt utsettes for slik behandling? spurte SV-leder Audun Lysbakken utenriksminister Børge Brende (H).

– Jeg reagerer på påstanden om at de som nå står på grensa til Makedonia, vokter grensa på vegne av land som Norge. I fjor kom det 31.000 flyktninger til Norge. Vi tar også imot kvoteflyktninger. Både i forhold til folketallet og i absolutte tall, er vi helt øverst. Norge tar stort ansvar, svarte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har store utfordringer med å integrere. Vi strever med å komme opp med et godt nok tilbud til de mange enslige, mindreårige asylsøkere som har kommet til Norge, sa Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han varsler at regjeringen nå vurderer å bevilge penger til humanitær støtte direkte inn i Hellas.

– Vi greier ikke å håndtere en million flyktninger inn i Europa hvert år. Der ser vi annerledes på det, enn SV, sa Brende da han ble utfordret også av Lysbakkens partifelle Karin Andersen.

– Det er en fullstendig usaklighet at SV ønsker å ta imot en million flyktninger, en ren skinnmanøver for å ikke svare på det han blir spurt om og intet svar på de konkrete spørsmål som ble stilt, kommenterer Andersen overfor ABC Nyheter.
– Hvilke initiativ tar nå Norge for å løse dette? utfordrer hun.

Les også: UNHCR anklager Europa for å skape humanitær krise