UNHCR anklager Europa for å skape humanitær krise

<p>I Idomeni i Nord-Hellas har en kvinne samlet inn kvist som skal brukes til et bål som kan brukes til å holde varmen og lage mat. Foto: Alexandros Avramidis (Reuters / NTB scanpix)</p>
I Idomeni i Nord-Hellas har en kvinne samlet inn kvist som skal brukes til et bål som kan brukes til å holde varmen og lage mat. Foto: Alexandros Avramidis (Reuters / NTB scanpix)

– Europa står på randen av en selvpåført humanitær krise, fremholder FNs høykommissær for flyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høykommissæren (UNHCR) refser i en ny uttalelse Europa for å ha håndtert flyktningstrømmen på en måte som skaper unødig lidelse og som kan være i strid med både EUs egne lover og internasjonale standarder.

Ifølge UNHCR har de mange flyktningene og migrantene som er strandet i Hellas, begynt å mangle både mat og vann. Mange må dessuten sove ute uten noen form for beskyttelse. Situasjonen er nå så vanskelig at den kan gi næring til voldelige reaksjoner, heter det i en særdeles skarp uttalelse fra høykommissæren tirsdag.

Les også: Kerry: – Europas flyktningkrise en global utfordring

Den fører også til bedre tider for menneskesmuglere, fremholder høykommissæren.

Ifølge UNHCR befinner det seg nå 24.000 flyktninger og migranter i Hellas som følge av stengte grenser på Balkan og lenger nord i Europa. 8.500 av dem er ved Idomeni, i nærheten av den makedonske grensen. Minst 1.500 av dem tilbrakte natt til tirsdag under åpen himmel.

Så langt i år har 131.724 mennesker krysset Middelhavet for å ta seg til Europa. Det er flere enn det totale antallet flyktninger og migranter som krysset Middelhavet i første halvdel av fjoråret.

Les også:

Tåregass mot flyktninger mellom Hellas og Makedonia

Fem nye dødsfall i Middelhavet

Avis: Tyskland venter en halv million flyktninger årlig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus