Flyktningekrisen:Nå presses hundrevis av asylsøkere tilbake mot Hellas

PRESSER MIGRANTER: En gruppe migranter fra Syria, Irak og Afghanistan venter på å bli registrert i den midlertidige flyktningeleiren Moratovac i Serbia, nær grensa til Makedonia, 15. februar. Nå får de selskap av hundrevis av andre som presses tilbake fra Kroatia.
PRESSER MIGRANTER: En gruppe migranter fra Syria, Irak og Afghanistan venter på å bli registrert i den midlertidige flyktningeleiren Moratovac i Serbia, nær grensa til Makedonia, 15. februar. Nå får de selskap av hundrevis av andre som presses tilbake fra Kroatia. Foto: Djordje Savic / Epa/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-landenes grensehindre skaper trykkoker på Balkan: Kroatia sender nå hundrevis av migranter sørover tilbake til Serbia. Samtidig presser tusenvis av flyktninger på for å krysse grensa til Makedonia på vei mot nord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens nyhetsbildet har vært preget av migranter som prøver å trenge seg inn i Makedonia fra Hellas, har Kroatia i dag og i går sendt mellom 500-600 migranter motsatt vei - tilbake til Serbia.

Det melder serbiske og kroatiske medier.

Dermed hoper det seg opp enda flere migranter på den såkalte Balkan-ruta fra Hellas til Vest-Europa: Hellas-Makedonia-Serbia-Kroatia-Østerrike.

Les også: Tåregass mot flyktninger mellom Hellas og Makedonia

– Atskillig vanskeligere tider venter Europa

På grensa til Makedonia stimler 7000 mennesker sammen i håp om å komme nordover. Makedonia slipper kun 300 personer, hovedsakelig syrere og irakere, over grensa per dag. Tallet er tilpasset de 500 Kroatia i prinsippet er villig til å slippe over sin grense daglig, når de har krysset Makedonia og Serbia.

Men Kroatia henter ikke inn migranter hver dag ifølge den serbiske utlendingsdirektøren Rados Durovic.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flyktningekrisen kan eskalere også i Serbia, advarer Durovic ifølge avisa Magyar Szó.

– Atskillig vanskeligere tider venter Serbia og Europa, mener han.

Les også: Norske Tina (26) er rystet over politiets brutalitet

Serbia redd for å sitte med Svarteper

På den sikkerhetspolitiske konferansen i München i februar varslet den serbiske utenriksminister Ivica Dačić at også Serbia vil forsvare sine grenser hvis det trengs.

– De siste ti årene har ikke en eneste krise oppstått på Balkan. Ikke finanskrisen, ikke den internasjonale terrorismen, heller ikke migrantspørsmålet. Likefullt er det fare for at Serbia, på grunn av sin uheldige geografiske beliggenhet, blir offer for den sistnevnte krisen, sa Dačić.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De 500-600 migrantene som er returnert til Serbia fra Kosovo, er fraktet til en midlertidig flyktningeleir utenfor Presovo, nær grensa til Makedonia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Europeiske land enige om å begrense migrantstrømmen

– Kan komme ut av kontroll

Samtidig venter Hellas store mengder nye flyktninger, som nettopp ønsker å legge ut på Balkanruta med Tyskland og andre land som mål.

Den greske regjeringen frykter at situasjonen i det kriserammede landet skal komme ut av kontroll, og ber EU om 480 millioner euro for å bistå 100.000 flyktninger, melder NTB.

– Vi kan ikke bære byrden av alle flyktningene som kommer hit, dette er bare midlertidige løsninger, vi må få permanente løsninger der flyktningene blir fordelt. Hellas har gjort det klart at vi vil bruke alle diplomatiske midler til å finne en best mulig løsning, sa den greske regjeringens talsmann Olga Gerovassili tirsdag.

EU opplyste tirsdag at de er villige til å øke den humanitære hjelpen til Hellas. De viser til situasjonen som har oppstått, etter at 20.000 flyktninger sitter fast ved grensen fordi Balkan hindrer dem i å reise nordover.

EU vil legge fram en plan onsdag for nødhjelp til flyktningene, melder NTB.

Les også: UNHCR anklager Europa for å skape humanitær krise