Jonas Gahr Støre på SAMAK-årsmøte:

Støre vil ha egenandeler fra asylsøkere med penger

BETALE ETTER EVNE: Ap-leder Jonas Gahr Støre går inn for å ta egenandeler av asylsøkere med penger. Sveriges statsminister (til venstre) avstår fra det.
BETALE ETTER EVNE: Ap-leder Jonas Gahr Støre går inn for å ta egenandeler av asylsøkere med penger. Sveriges statsminister (til venstre) avstår fra det. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Også asylsøkere bør betale etter evne, slik vi gjør det i velferdssamfunnet vårt, sier Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (ABC NYHETER): - Hvis du kommer til Norge og mottar mat og andre ytelser og har penger selv, er det ikke urimelig at man ser på muligheten til at du som asylsøker betaler noe selv.

Det sier Jonas Gahr Støre (Ap) til ABC Nyheter under årsmøtet til de nordiske sosialdemokratiske partiene og LO'ene, SAMAK, som åpnet på Lidingö utenfor Stockholm torsdag.

– Alternativet er at skattebetalerne betaler alt. De som kommer hit uten noe, bør understøttes til de kan bidra selv, legger Støre til.

Les også: Asylsøkere nekter innkvartering på mottak

På en pressekonferanse ble han og Sveriges statsminister Stefan Löfven spurt om de vil gjøre som i Danmark, der regjeringen har varslet at myndighetene vil beslaglegge verdier over 10.000 kroner hos asylsøkere, for å dekke noen av utgiftene.

Löfven avviste å gjøre noe slikt. Støre vil gå noe av samme vei, men tar avstand fra begrepsbruken.

– Våre velferdssamfunn har et prinsipp om at man skal bidra etter evne. Det er ikke uaktuelt når det gjelder asylsøkere også. Men derfra til å si at man skal beslaglegge og konfiskere, gir inntrykk av at de har ressurser på en ulovlig måte. Å bidra etter evne må kunne vurderes også i denne sammenheng. Jeg forstår at man deltar i betaling av tjenester. Så kaller man det ulike ting i våre land, svarte Støre.

Les også: — Kan gi færre asylsøkere til Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus