Protestaksjon ved asylmottak er over

Aya og Rania fra Syria og familiene deres nektet å la seg innkvartere på mottaket på Forus etter at de ble transportert fra Aksdal onsdag kveld, natt til torsdag tilbrakte de i oppvarmet underetasje på asylmottaket, men sitter nå utenfor i protest mot at de ble flyttet fra hotellet.
Aya og Rania fra Syria og familiene deres nektet å la seg innkvartere på mottaket på Forus etter at de ble transportert fra Aksdal onsdag kveld, natt til torsdag tilbrakte de i oppvarmet underetasje på asylmottaket, men sitter nå utenfor i protest mot at de ble flyttet fra hotellet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

To familier fra Syria som i et døgn nektet å la seg innkvartere, ombestemte seg torsdag ettermiddag. De er nå inne på asylmottaket på Forus i Stavanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to familiene var blant de 38 asylsøkerne som onsdag nektet å forlate asylmottaket i Tysvær for å bli med til det nye mottaket på Forus. Alle ble til slutt med, men vel framme nektet tre familier å la seg innkvartere og tilbrakte natten i den oppvarmede underetasjen. Torsdag satte de to familiene seg utenfor i protest, og uttalte til NTB at de hadde hørt om dårlige boforhold, dårlig mat og kaldt vann i dusjen.

Litt før klokka 15 opplyser informasjonsansvarlig ved mottaket, Lars Petter Einarsson, at familiene har ombestemt seg. Også rundt 30 asylsøkere som ankom fra First Hotel Alstor i Stavanger nektet først å bo på Forus, men også de ombestemte seg etter noen timers protest utenfor.

Sjanseløse mot rykter

Alle de som nektet å la seg innkvartere, hadde fått høre at boforholdene var dårlige.

Einarsson var hele tiden sikker på at alt ville roe seg, mens han gjentatte ganger måtte tilbakevise uttalelser:

– Det er så mange påstander som verserer der ute, alt fra at vi bare har ett toalett på hele mottaket til at det bor for mange her, og slikt sprer seg på sosiale medier. Da er vi sjanseløse. Sannheten er at vi har drøyt 900 som bor her, vi har satt et tak på 1.000, selv om det er plass til enda flere. Alt det materielle tilbudet er på topp og godkjent av myndighetene, men muligheten for privatliv blir nødvendigvis svekket sammenlignet med å bo på hotell.

NTB får avslag på forespørsel om å komme inn og dokumentere standard på rommene, mattilbud og sanitære forhold, med begrunnelse at situasjonen nå er for kaotisk. Einarsson forstår til en viss grad at noen asylsøkere reagerte på flyttingen:

– De har bodd på hotell i tre måneder og er klar over at de må ned i standard, og det protesterer de på. På et hotellrom er det eget bad, det er TV på rommet, og det ser gjerne litt annerledes ut der enn de rommene vi har. Vi har for eksempel ikke private toaletter. Men det er politikere som har bestemt at hotellrom skulle brukes først, UDI satte det ut i livet og nå får vi dette i fanget, konstaterer han.

Les også: Listhaug vil stoppe menneskemsuglerne: – De er rene drapsmenn

Mange fornøyde

Einarsson sier situasjonen er uheldig, men er mest bekymret for at mindretallets protester skal slå tilbake på asylsøkere generelt:

– Du må huske at mens det sto 30-40 misfornøyde her ute var det nesten 900 der inne, hvorav langt de fleste er takknemlige og fornøyde. Det ble jobbet mye internt med å få de andre inn, for de skjønte at dette stiller dem i dårlig lys.

Da asylsøkerne skulle innkvarteres, ble familier prioritert, slik at de fikk eget rom.

– Da vi plasserte de enslige, var det noen som fikk bo på mindre rom, mens andre måtte sove på større rom med flere.

– Kaldt vann? Dårlig mat?

– Det er klart at hvis mange dusjer på en gang og dusjer lenge, går varmtvannstankene tomme. Det skjer vel hjemme hos de fleste. Når det gjelder maten har vi gått fra poteter til ris, og de får god mat, men de kan ikke forvente en asiatisk à la carte.

Les også:

Røde Kors: Listhaug feilinformerer Stortinget om asylinstruk s

Beskylder Listhaug for å spille på sytingen til de som er redde for fremmede

Listhaug: – Godhetstyranniet rir Norge som en mare

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden