— Kan gi færre asylsøkere til Norge

Togpassasjerer blir sjekket av vakter på jernbanestasjonen ved Kastrup før de skal krysse grensen til Sverige. Foto: Reuters / NTB scanpix
Togpassasjerer blir sjekket av vakter på jernbanestasjonen ved Kastrup før de skal krysse grensen til Sverige. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: Scanpix Denmark / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen ( FrP ), sier at regjeringen følger utviklingen av grensekontrollen hos nabolandene og er klare til å sette inn nye tiltak «om det blir nødvendig».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. januar ble det iverksatt skjerpet grensekontroll inn til Sverige fra Danmark. Samtlige passasjerer på fly, tog, busser og ferge må fremvise gyldige ID-papirer.

Få timer senere innførte Danmark skjerpet grensekontroll ved grensen mot Tyskland.

— Et mulig utfall av tiltakene i Danmark og Sverige kan bli at det kommer færre asylsøkere til Norge, sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (FrP), til ABC Nyheter.

— Vi overvåker situasjonen nøye fra dag til dag, og er klare til å sette inn nye tiltak om det blir nødvendig.

Les også: EU innkaller til hastemøte om grensekontroll

Irritasjon og forsinkelser

Blant skandinaver som pendler mellom Danmark og Sverige har det vært mye irritasjon over forsinkelser som følge av den skjerpede kontrollen.

— Det er ikke til å legge skjul på at det blir litt mer bryderi for oss og andre som skal passere disse grensene. Samtidig tror jeg det er viktig at man tar innover seg konsekvensene vi kunne fått dersom vi ikke tok grep i fjor høst. Tiltakene vi iverksatte har bidratt til større grad av kontroll, sier Brein-Karlsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (FrP). Foto: Olav Heggø, Fotovisjon.
Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (FrP). Foto: Olav Heggø, Fotovisjon.

Norge innført blant annet midlertidig grensekontroll 26.november, med personkontroller på alle fergeankomster fra Danmark, Sverige og Tyskland. Kontrollen ble siden forlenget til 15. januar 2016. EU-kommisjonen er varslet om at kontrollen kan bli videreført, het det i en pressemelding fra Regjeringen 18. desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Svensk grensekontroll utløste dansk dominoeffekt

Flere asylsøkere i høst

Bakgrunnen for den skjerpede kontrollen er den økte tilstrømningen av asylsøkere.

— Situasjonen var ekstraordinær også for oss. Derfor mener jeg det var riktig at vi gjorde disse grepene, sier statssekretær Brein-Karlsen.

Les også: FN urolig for Id-krav for flyktninger

Holder med førerkort fra Norge til Sverige

Ved reise fra Norge til Sverige er det i dag nødvendig med pass eller nasjonalt ID-kort for ikke-nordiske statsborgere. For nordiske statsborgere holder det med nordisk førerkort eller et gyldig ID-kort utsendt av et nordisk land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

— Reglene som Sverige har satt i verk i dag gjelder kun mellom Danmark og Sverige, sa administrerende direktør i svenske Nettbuss express AB, Mats Johansson, til ABC Nyheter mandag.

— I Sverige må vi som transportør i dag kontrollere ID på alle passasjerer mellom Danmark og Sverige. Slik kontroll er foreløpig ikke innført mellom Norge og Sverige.

Svenske myndigheter sier at reglene skal gjennomgås 18. januar. I Danmark skal ordningen i første omgang gjelde i ti dager, som så kan forlenges med 20 dager.

— Spørsmålet om fri ferdsel innen Norden og Schengen må tas opp igjen når det blir naturlig, sier statssekretær Brein-Karlsen.

Øvrige kilder: NTB.